Cuma gecesi hangi güne denk geliyor, cuma gecesi ne zaman? Cuma gecesinin faziletleri

Toplum içerisinde sıklıkla karıştırılan konulardan biri olan cuma gecesinin hangi güne denk geldiğini daha iyi anlayabilmeniz açısından sizler için açıklamaya çalıştık. Peki cuma gecesi ne zaman, cuma gecesinin önemi ve faziletlerli nedir?

Halk arasında en çok karıştırılan durumlardan biri olan cuma gecesi için nitelendirilen 'Perşembeyi cumaya bağlayan gece' kalıbının daha iyi anlaşılabilmesi için şu şekilde açıklık getirilebilir. Dinimizde mübarek gecenin ismi için, kendinden sonra gelen günün ismi verilir. Örnek verecek olursak CUMA GÜNÜ İÇİN: Perşembeyi Cuma'ya bağlayan gece deriz. Önceki günün öğle namazı vaktinden o gecenin fecrine kadar olan gecedir. Yani Perşembe gününün öğle namazından sonrasındaki gece Cuma gecesi sayılır. Sadece Arefe ve üç kurban günlerinin gecesi farklıdır. Akşamleyin ya da gece yapılması gereken bir ibadet, dua ya da tesbih unutulursa veya başka nedenlerden dolayı okunamazsa, ertesi gün öğleye kadar okunursa, zamanında okunmuş gibi sevabı vardır. Konuyla ilgili hadis-i şerif ise şöyledir:

''Bir kimse, her gece okuduğu dua ve zikirleri ihmal edip okumadan yatarsa, ertesi günü öğleye kadar okursa, vaktinde okumuş gibi aynı ecir ve sevaba kavuşur.'' (Müslim)

HADİS-İ ŞERİF: “Ey Rabbim! Perşembe günü ümmetimin erkenden yaptığı işleri bereketli kıl.” (Tirmizî, Ticâret, 41)

CUMA GECESİ NASIL FAZİLETLİ GEÇİRİLİR? CUMA GECESİ İBADETLERİ

cuma gecesi

cuma gecesi

Cuma günü ya da gecesi Duhan suresinin sevabını bizlere müjdeleyen Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurmaktadır: ''Cuma günü veya gecesi Duhan suresini okuyana Cennette bir köşk ihsan edilir.'' (Taberani)

“Cuma gününde; Yani perşembeyi cumaya bağlayan gece iki rek’at namaz kılıp Fâtiha’dan sonra onbeş defa Zilzâl Sûresi’ni okuyan kimseyi Allah Teâlâ kabir azabından ve kıyamet korkularından emin kılar.” (Ali el-Müttakî, no: 21356)

Bir başka kaynakta da Cuma gecesi için Yasin okumanın durumu ile ilgili ''Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın, günahları affedilir.'' (İsfehani) buyrulmaktadır.

CUMA GÜNÜ ÖLEN ŞEHİT SAYILIR MI? CUMA GÜNÜ DEFNEDİLMENİN FAZİLETİ

Güçlü bir imana sahip olan kimsenin mübarek gün ve gecelerde vefat etmesi ile iligli Efendimiz (SAV), bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: “Bir Müslüman cuma günü veya gecesi ölürse Cenab-ı Hak onu kabir fitnesinden (sualinden ve azabından) kurtarır.” (Tirmizî, Cenâiz: 73; Müsned, 2:176). Hadis-i şeriften anlaşılacağı gibi önemli gün ve gecelerde hayatını kaybeden kimselerin Allah katında kıymetli kabul görülen o günlerin hürmetine ayrı bir muamele gösterilmektedir. 

Kandil gibi özel gecelerde ibadet etmenin sevabı nasıl ki diğer günlere göre daha üstünse o vakitlerde ölen Müslüman kimselerin de ayrıca Cenab-ı Hakk'ın af ve mağfiretine nail oldukları bilinmektedir.

Cuma namazı evde kılınabilir mi? Cuma namazını terk etmenin günahı...

İLİŞKİLİ HABER

Cuma namazı evde kılınabilir mi? Cuma namazını terk etmenin günahı...
Kıyamet günü tehlikelerinden korunmak için dualar! Kıyamet günü kişiyi savunacak olan sureler

İLİŞKİLİ HABER

Kıyamet günü tehlikelerinden korunmak için dualar! Kıyamet günü kişiyi savunacak olan sureler

BİR YORUM YAPIN 0