Camiye girerken ve çıkarken okunacak dua! Mescitte kılınan Tahiyyetül Mescid namazı kılınışı

Peygamber Efendimiz (SAV)'in sünnetlerine uygun bir yaşam şekli için en basitinden camiye girerken ve camiden çıkarken O'nun okuduğu duaları okuyabiliriz. Mescitte kılınan 2 rekatlık Tahiyyatül Mescid namazı nasıl kılınır? Mescide girmeden önce okunan dua...

Ebû Mûsa (r.a) rivayetlerine göre Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) namazı mescitte cemaat ile beraber kılmanın fazileti hakkında şöyle buyuruyor: Şüphesiz namazdan en çok sevap kazanacak insanlar, uzak mesafelerden camiye yürüyerek gelenlerdir. Namazı imamla birlikte kılmak için bekleyen kimsenin sevabı, namazı tek başına kılıp sonra uyuyan kimseden daha büyüktür.” (Buhârî, Ezân 31; Müslim). Allah (c.c)'un rahmet ve mağfiretine daha yakın olabilmek için camilerimizi boş bırakmamalı, gücümüz yettiğince de cemaat sevabından mahrum kalmamaya çalışmalıyız. Oturuşu, kalkışı, yemek yeme şekli, yatışı, davranışı gibi A'dan Z'ye her haliyle örnek almamız gereken Peygamber Efendimiz (SAV)'in Mescide girerken de yaptıklarını yapmalıyız. 

CAMİYE GİRERKEN VE ÇIKARKEN OKUNACAK DUALAR

camiye girerken okunan dua

camiye girerken okunan dua

Namaz kılmak için mescide girerken okunabilir dualarla ilgili Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur: ''Biriniz mescide girdiği zaman bana salavat okusun ve 'Allahummeftah li ebvake rahmetike' (Allahım bana rahmetinin kapılarını aç) desin. Çıktığında ise 'Allahumm inni eselüke min fadlike' (Allahım! Ben senin fazlından istiyorum) desin. (Müslim, Sahih, 713; Ebu Davud, Sünen, nr 713; Ebu Davud, Sünen, nr.465; İbn Mace, Sünen, nr. 772)

Ayrıca torunu Hz. Hüseyin’in kızı Fâtıma (r.a), ninesi Fâtımatü’l-Kübrâ’dan (r.a) naklediyor: “Efendimiz, mescide girerlerken Muhammed’e (SAV) salât getirip şöyle buyururlardı: رَبِّ اغْفِرْ لِي ذُنُوبِي، وَافْتَحْ لِي أَبْوَابَ رَحْمَتِكَ (Rabbi’ğfirlî zünûbî ve’ftahlî ebvâbe rahmetike.)«Rabbim, günahlarımı mağfiret eyle ve bana rahmetinin kapılarını aç!»

Çıkarlarken de Efendimiz (SAV)'e salât getirip şöyle buyururlardı: رَبِّ اغْفِرْ لِي ذُنُوبِي، وَافْتَحْ لِي أَبْوَابَ فَضْلِكَ (Rabbi’ğfirlî zünûbî, veftahlî ebvâbe fazlik) «Rabbim, günahlarımı mağfiret eyle ve bana fazl u ihsânının kapılarını aç!»” (Tirmizî, Salât, 117/314; Ahmed, VI, 282. Bkz. İbn-i Mâce, Mesâcid, 13; )

Kuran-ı Kerimdeki Araf Suresinde 7/31'nci ayetlerinde "Ey Âdem oğulları, her mescidde zînetlerinizi takının." ifadesi geçmektedir. Buradaki zinet ise edeptir. Allah (c.c)'a iabdet etmek amacıyla girilen bu mübarek yerlerde içerisinde bulunacak kimseleri yani cemaate rahatsızlık verecek durumlara sebep olabilecek kadar yüksek sesle konuşmak, ağızda kötü koku oluşturarak yanımızdakilere rahatsızlık vermek, en ön saflara yetişebilmek için eziyet vermek gibi hoş görülmeyen davranışlar sergilenmemelidir.

Camiye girerken sağ ayak ile girmenin sünnet olduğunu düşünerek bizlerde sağ adımla içeri girmeye kendimizi alıştırabiliriz. Daha sonrasında camiye hürmet yani saygı göstermek amacıyla 2 rekatlık "Tahiyyetü'l-mescid" namazı kılınabilir.

TAHİYYETÜL MESCİD NAMAZI NASIL KILINIR?

tahiyyatül mescid namazı

tahiyyatül mescid namazı

1. REKAT:

"Niyet ettim Allah rızası için 2 rekat Tahiyyetü'l-mescid namazı kılmaya" şeklinde niyet edilir
"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza durulur
Sübhaneke'yi okunur
Euzü-besmele çekeriz
Fatiha Suresini okunur
Kur'an'dan bir sure okuruz
Rüku'ya gideriz
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, yeniden Secde'ye gideriz

2. REKAT:

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
Besmele çekeriz
Fatiha Suresini okunur
Kur'an'dan bir sure okunur
Rüku'ya gideriz
Secde'ye gideriz. Doğruluruz, yeniden Secde'ye gideriz
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur
"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız

Şarkı dinlemek günah mı? Kadere isyan eden ve tahrik edici müzikler haram mı?

İLİŞKİLİ HABER

Şarkı dinlemek günah mı? Kadere isyan eden ve tahrik edici müzikler haram mı?
Sohbet dinlemenin önemi ve faziletleri! İnternetten sohbet dinlemenin sevabı var mı?

İLİŞKİLİ HABER

Sohbet dinlemenin önemi ve faziletleri! İnternetten sohbet dinlemenin sevabı var mı?

BİR YORUM YAPIN 0