Sohbet dinlemenin önemi ve faziletleri! İnternetten sohbet dinlemenin sevabı var mı?

Günümüzde bir çok kişi sanal ortamları kullanarak dini ve tasavvuf sohbetleri dinliyor. Merak edilen sorular arasında ise İnternetten sohbet dinlemenin sevabı var mı? ve Sohbet dinlemenin önemi ve faziletleri nelerdir? oldu.

İslami ilimlere kıyamet kopana kadar ihtiyaç duyulacaktır. Bu ilimlerin konuşulduğu toplantılara sohbet denir. İnsanın yaşı kaç olursa olsun bu sohbet meclislerinden her zaman faydalanabilir. İslami ilimlerin konuşulduğu meclislerden kazanılması muhtemel olan fayda manevi birikimlerdir. İnsanın kendini itikadi ve ilmi açıdan geliştirmesini sağlayan bu meclislerin müminlere birçok faydaları vardır. Biz haberimizde manevi kazanımları ele almaya çalıştık. Bu ortamların bize ahiret için sağladığı faydalar aşağıdadır. 

İnsan bu dünyada kimlerle arkadaşlık ettiğine, kimleri sevdiğine çok dikkat etmelidir çünkü insanların bu dünyada yaptığı arkadaşlıklar kıyamet günüde onlara eşlik edecektir. Eğer bir kimse fasık insanlarla dostluk kuruyorsa ahirette de onlarla zor durumda olacaktır. Eğer tam tersini yapıp müminlerle zamanını İslam’a adayarak geçiriyorsa öbür dünyada müminlerle haşr olacaktır. Şeyh Sâdî şöyle der: “Ashâb-ı Kehf’in köpeği Kıtmîr, sâdıklarla beraber olup onlara sadâkat gösterdiği için büyük bir şeref kazandı, nâmı Kur’ân-ı Kerîm’e geçti. Nûh ve Lût -aleyhisselâm-’ın hanımları ise, fâsıklarla beraber oldukları için Cehennemʼe dûçâr oldular.” Kuran-ı Kerim’de öyle bir ayet vardır ki bu hadisi şerifi doğru kılar. “Ey îmân edenler! Allah’tan korkun ve sâdıklarla beraber olun.” (et-Tevbe, 119)  

İlim meclislerindeki insanların amacı İslam’ı doğru şekilde öğrenmek ve onları hayatlarına geçirmektir. Buralara ister yürüyerek ister araçla gidelim her an sevap yazılır. Attığımız adımlar veya araçla gidiyorsak tekerleğin her döndüğünde yazılan sevaplar vardır. İnsanlar daha giderken bu kadar sevap alırken, bu güzel ortamların yaşanmasını sağlayanlar büyük manevi kazanç elde ederler. Bu toplantıları duyuranlarda o kazançtan nasibini alırlar. Bir kişi böyle bir sohbet toplantısı duyup gitmeye niyetlenirse ve son anda acil bir işi çıkıp orada bulunamazsa, adeta oraya gitmiş gibi sevap alır. Çünkü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV): ‘Müminin niyeti amelinden daha hayırlıdır’ (Taberânî) buyurmuşlardır. Nefs müminlerin ibadet etmesini sevmez. Öyle nefsi yenip sohbet meclislerinde bulununca insanlar Allah(cc) rızasını kazanmak için büyük bir ibadet yapmış olurlar. ‘Bir topluluk Allah’ı zikretmek için bir araya gelirse melekler onların etrafını kuşatır. Allah’ın rahmeti onları kaplar, üzerlerine sükûnet( huzur) iner ve Allah Teâla onları yanında bulunanlarla (meleklerle) anar.’ (Müslim) 

 

  • Sohbet meclisleri öyle yerlerdir ki Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) şöyle buyurmuşlardır: “-Cennet bahçelerine uğradığınız zaman istifade ediniz.” buyurdular.
  • Sahabeler: “-Cennet bahçeleri nerelerdir, yâ Rasûlâllah?” diye sordular.
  • Efendimiz (SAV): “-Oralar, ilim meclisleridir.” buyurarak cevap verdi. (Tirmizî) Bu meclislerde bulunmak belki bizlere af kapısını açar. Bir müminin hatrına Allah (cc) öbür müminleri affedebilir.

İslami sohbetlerin yapıldığı meclisler adeta cennet bahçelerinden bir bahçe gibidir. İnsanlar oralarda hüsrana uğramazlar. Herkes nefs taşıyor ama insanın kendisi en güzel ve kolay terbiye edebileceği yerlerdir sohbetler. Hz. Mevlana bu toplantıları bir şiirle çok güzel anlatmıştır.

Erenlerin sohbeti, ele giresi değil.
Sohbete kavuşanlar, mahrum kalâsı değil.

Gezmek gerek her yeri, bulmak için, bir eri,
Sarraf tanır cevheri, herkes bilesi değil.

Bir pınarın yanına, kapalı testi kona,
Kırk yıl orada dura, kendi dolâsı değil.

Sohbetle parlar iman, talip kazanır irfan.
İnsanı arif yapan, fesi, hırkası değil.

Önce doğru iman et, haramdan el etek çek
Ruha gıdadır sohbet, badem helvası değil!

İslamda çocuk eğitimi nasıl olmalı? İmam Gazali'den çocuk eğitimi teknikleri

İLİŞKİLİ HABER

İslamda çocuk eğitimi nasıl olmalı? İmam Gazali'den çocuk eğitimi teknikleri
Camiye girerken ve çıkarken okunacak dua! Mescitte kılınan Tahiyyetül Mescid namazı kılınışı

İLİŞKİLİ HABER

Camiye girerken ve çıkarken okunacak dua! Mescitte kılınan Tahiyyetül Mescid namazı kılınışı
Susmayan Azeri gelin Risale, Didem Arslan'ı çıldırttı

İLİŞKİLİ HABER

Susmayan Azeri gelin Risale, Didem Arslan'ı çıldırttı
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0