Kandil günü oruç tutulur mu? Kandil gecelerinin orucu ne zaman tutulur?

Kandil günü ibadetlerinin sevabından daha fazla yararlanabilmek için nafile oruç ibadetiyle ilgili merak edilenleri İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Karataş cevapladı. Kandil gününün orucu ne zaman tutulur? Kandil günü mü yoksa kandilin ertesi günü mü oruç tutulmalı? İşte yanıtı:

Allah (c.c)'un mağfiret kapılarını açtığı kandil gecelerinde, Allah'ın rahmetine sığınarak O'ndan af dilemek yapılabilecek en güzel şeydir. Bu geceleri ve bu gecelerin bulunduğu mübarek ayları verimli geçirebilmek için bolca ibadet etmeli, sadakalar verilmelidir. Nafile namaz ve oruçlarla geçirilebilecek bu günlerde akıllara takılan ibadetlerle ilgili bazı sorular olabilir. Bunlardan biri de "Kandil gecelerinin orucunu ne zaman tutmalıyız?" "Kandil geceden önceki gün mü sonraki gün mü?" Vatandaşlar tarafından çok merak edilen bu soruları Türk Hadis Kürsüsü Profesörü Sayın Mustafa Karataş'a sorduk. Haberimizin devamında konuya dair detayları bulabilirsiniz.

Kaza oruç borcu olan kişi nafile oruç tutabilir mi? Oruç borcu varken kandil orucu tutmak...İLİŞKİLİ HABERKaza oruç borcu olan kişi nafile oruç tutabilir mi? Oruç borcu varken kandil orucu tutmak...

KANDİLDE Mİ YOKSA KANDİLDEN SONRAKİ GÜN MÜ ORUÇ TUTULMALI?

kandil günü oruç tutmanın sevabı

kandil günü oruç tutmanın sevabı

Kandillerde tercih edilen ibadetlerden biride oruçtur. "Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar." (Tirmizi) Rabbimiz (c.c) kandil günlerini biz Müslümanlara -teşbihte hata olmaz- joker günleri olarak vermiştir. Hidayeti kuvvetlendirmek, geçmiş günahlardan arınmak için ve ecri bilinmeyen sevaplara ulaşabilmek için oruç tutulabilir.  Prof. Mustafa Karataş, Müslümanlar için kalkan olan bu ibadetin ne zaman gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda şu şekilde bilgi verdi:

''Kandilin gecesinin gündüzünde oruçlu olun denmiş.  Peygamber (SAV) Berat gecesi için onu söylemiştir.  Gecesinde namaz kılın gündüzünde oruç tutun. Gündüzünde dediği için orucu kandil gecesini idrak ettikten sonraki gündüzde tutmak sünnettir. Diğer oruçları Perşembe Pazartesi’ye denk geliyorsa kandil öncesi o zaman tutmak daha doğrudur.  Gündüz oruçlu oluruz gece ise kandili idrak ederiz. Ertesi gün oruç tutmamız gerekmez.'' dedi.

Kandilde ve cuma günü tek gün oruç tutulur mu? Tek gün oruç tutması mekruh olan günlerİLİŞKİLİ HABERKandilde ve cuma günü tek gün oruç tutulur mu? Tek gün oruç tutması mekruh olan günler

kandilde oruç tutmak

kandilde oruç tutmak

Öte yandan nafile namazlar da bu günlerde daha çok tercih edilir. Teheccüt namazı, kuşluk namazı, Evvâbîn Namazı, abdest ve gusülden sonra kılınan namaz, hâcet namazı ve Allah rızasını kazanmak için kılınan tüm namazların ecrini ancak Allah (c.c) kullarına verecektir. Kandil günleri, dua edip Allah'tan çokça isteyerek de geçirilebilir. "Bir kimse istiğfârı dilinden düşürmezse, Allah Teâlâ ona her darlıktan bir çıkış, her üzüntüden bir kurtuluş yolu gösterir ve ona beklemediği yerden rızık verir." (Ebû Dâvûd).

Çokça sevap kazanmak için adeta bir fırsat niteliğinde olan bugünlerde edilen duaların daha çabuk kabul olması umulur.

Bu güzellik gezginlerin yeni ekoturizm rotası olacak!

İLİŞKİLİ HABER

Bu güzellik gezginlerin yeni ekoturizm rotası olacak!

BİR YORUM YAPIN 0