Cuma namazı kimlere farz, kadınlar kılmalı mı? Cuma namazı farz olmayan kişiler

Allah (c.c)'un kullarına farz olarak kıldığı Cuma namazı, toplum içerisinde bazı zamanlarda tartışma konusu olabilmektedir. Cuma namazının sadece erkeklere mi yoksa kadınlara da mı farz olduğu ile ilgili merak ettiklerinizi haberin detaylarından bulabilirsiniz. Cuma namazının farz olduğu ve olmadığı kişiler...

Allah (c.c) katında fazileti yüksek olan Cuma gününde içten ve samimi bir şekilde edilen dualar ve kılınan namazlar, bizleri Allah (c.c)'un rızasını kazanmaya birkaç adım daha yaklaştırmakta ve maneviyatımızı yükseltmektedir. Burada ki en önemli detay ise ibadetlerin özü olan duanın ve namazın huşu içerisinde samimiyetle yerine getirilmesidir. Müslüman bir kimsenin Allah'a karşı içten ve samimi yalvarışı, Allah'ın izniyle inşallah cevapsız kalmayacaktır. Cuma gününün öneminden bahseden bir rivayette ise şöyle buyruluyor: ''Üç şey var, insanlar bunların faziletini bilseydi, onları elde etmek için develer gibi yarışırlardı. Onlar da: Ezan okumak, birinci safa yetişmek ve Cuma (namazına) erken gitmektir.'' (İhya, İmam Gazali) 

Cuma namazı kılınışı! Cuma namazı kaç rekat, cuma namazı nasıl kılınır? Kimlere farz?İLİŞKİLİ HABERCuma namazı kılınışı! Cuma namazı kaç rekat, cuma namazı nasıl kılınır? Kimlere farz?

CUMA NAMAZI KADINA FARZ MI? KURAN-I KERİMDE CUMA NAMAZI AYETİ

Kuran-ı Kerimde 28. cüzde geçen Cuma Suresinin 9-11. ayetindeki tefsirinde cuma namazından bahsedilmektedir. Ayetin başındaki 'Ya Eyyühellezine' yani 'Ey İman edenler!'' ifadesini sadece erkeklere bağlamanın ne kadar doğru olduğu konusunda şüpheye düşen kimseleri aydınlatmak için Taberi’de ilgili ayette yer alan “Ey iman edenler!” mealindeki ifade, “Bu Allah’ın, iman eden kullarına bir çağrısıdır.” şeklinde izah edilmiştir. İslam fıkhına göre cuma namazının kadınlar üzerinde farz olmadığı ancak dışarı çıkılacaksa cuma namazında cemaat sevabı almanın uygun olabileceği üzerinde durulmuştur.

Kuran-ı KerimİLİŞKİLİ HABERKuran-ı Kerim'de kadınlardan bahseden ayetler

Ayrıca 'Ya eyyühellezine' türkçe karşılığı 'Ey iman edenler' manasına gelen ayetin Arapça'da gramerine bakıldığında sadece erkeklere yönelik ifade edilen bir seslenmedir. Bu esnada göz ardı edilmemesi gereken önemli bir durum ise Kuran-ı Kerim'in çoğunlukla 'erkeklere' hitap edilen ayetler olduğundan kadınları da gerektiği durumlarda içine alması ümmetin uygun gördüğü bir durumdur. Ayette yalnızca erkekler belirtilirse o durum yalnızca erkekler için geçerlidir.

HADİS-İ ŞERİF: "Allah'a ve âhiret gününe inananlara cuma namazı farzdır. Ancak yolcu, köle, çocuk, kadın ve hastalar bundan müstesnadır." (Ebû Dâvud, I, 644, H. No: 1067; Dârakutnî, II/3; Bağavî, Şerhu's-Sünne, II225)

BİR YORUM YAPIN 0