İftarda oruç açtırmanın sevabı! İftarda oruç nasıl açılmalı?

Oruç tutan Mü'min bir kimseyi doyurup orucunu açmasını sağlamak Ramazan ayında sergilenebilecek en güzel davranışlardandır. Peki oruçluyu iftar ettirmenin fazileti nedir?

Bereketinden hiç şüphe etmediğimiz mübarek Ramazan Ayının diğer aylara olan üstünlüğü kitabımız olan Kuran-ı Kerim'in indirilmesi ve 30 gün boyunca oruç tutma ibadeti ile yalnızca bu ayda kılınan teravih namazıdır. İslam’ın beş şartından biri olan oruç, Allah’ın (cc) rızasını kazanmak için imsak vaktinden (tan yerinin ağarmaya başlamasından) iftar vaktine (Güneş’in batmasına) kadar yemek veya içmekten uzak durmaktır. Cehennem kapılarının bir biri kapanıp cennet kapılarının sonuna kadar açıldığı Ramazan ayında orucun sahura kalkılarak tutulması önerilmiştir. Enes (r.a) rivayetine göre, “Sahur yemeği yiyin, zira sahur yemeğinde bereket vardır.” (Buhârî ve Müslim) buyurulmaktadır. Sahurdan sonra imsak vakti girdiği andan itibaren orucu iftar ile sonlandırırız. İftar sofralarında ise genellikle aile fertleriyle olunur. İftarda orucumuzu sevdiklerimizle beraber açmak yardımlaşma ve cömertlik duyguları da artar.

Ramazan ayında yapılacak ibadetler! Ramazanda okunacak en faziletli dua ve tesbih zikirleriİLİŞKİLİ HABERRamazan ayında yapılacak ibadetler! Ramazanda okunacak en faziletli dua ve tesbih zikirleri

İFTARDA ORUÇ AÇTIRMANIN SEVABI NEDİR? 

Zeyd ibni Halid el-Cüheni (r.a) rivayetine göre Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: “Kim bir Müslüman kardeşine iftar vakti yemek yedirirse, onun sevabı kadar da kendisine sevap yazılır. Yemek yedirdiği kimselerin sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizî, Savm: 82; İbni Mâce, Sıyam: 40) Bu sevaba mazhar olabilmek için büyük sofralara gerek yoktur. Herkes kendi imkanları çerçevesinde yapabileceğinin en iyisini yapabilir. Öyle ki Efendimiz (SAV), Allah Teâlâ bu sevabı, oruçluyu bir hurma veya bir yudum su yahut bir içim süt ile  iftar ettirene de verir”  (Riyazü’s Salihin) buyurmuşlardır.

Nitekim Abdullah ibni Zübeyr (r.a) rivayetine göre, Resul-i Ekrem Efendimiz SAV, Sa’d ibni Muaz (r.a)un evinde iftar yapmış ve onlara şöyle dua etmişti:

“Eftara indekümü’s-sâimûne ve ekele taâmekümü’l-ebrâru ve sallet aleykümü’l-melâike. (Yanınızda hep oruçlular iftar etsin. Yemeğinizi iyi insanlar yesin. Melekler de size dua ve istiğfarda bulunsun.)” (Müsned, 3:138)

Ramazan orucunun sevabı! Bilerek oruç bozmak günah mı? Orucu bozan ve bozmayan durumlarİLİŞKİLİ HABERRamazan orucunun sevabı! Bilerek oruç bozmak günah mı? Orucu bozan ve bozmayan durumlar

İFTAR DUASI ARAPÇA OKUNUŞU:

iftar duası

iftar duası

BİR YORUM YAPIN 0