Oruçluyken adet olan kadın ne yapmalı? Adet lekesi oruç bozar mı? Niyetliyken regl olmak...

Gün içerisinde adet lekesi ya da adet kanaması olan Müslüman kadınlar, o vakitten sonra orucu bozup bozmayacakları konusunda ikilemde kalırlar. Peki doğru olan hangisi, adet olduğunu gören kadın oruçluyken ne yapmalı? Niyet ettikten sonra adet olmak...

Tüm sağlıklı kadınlar, buluğ çağına erdikten sonra ayda bir regl kanaması yaşarlar. Halk arasında hastalık hali olarak da bilinen regl döneminde Allah (c.c) kadınları bir takım İslami sorumluluklardan muaf kılmıştır. Savaşta bile Müslüman kulların üzerine farz olan namaz, kadınlara regl halindeyken izin verilmemiştir. Bu günlerde kadınların oruç tutması haramdır. Peki niçin haramdır? Ramazan ayından sonra tutulmayan oruçların kazası yapılır mı? Bu sorulara Hz. Aişe annemizin bize aktardıklarıyla yanıt bulabiliriz.

  • Gün içerisinde adet lekesi gören ya da kanaması olan kadın orucunu bozup, daha sonradan kaza etmelidir.
     
  • ​Adetli kadın tutamadığı oruçların kazasını yapması gerekirken namazın kazası yapmaz.

Adetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirlerİLİŞKİLİ HABERAdetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirler

ADET LEKESİ ORUÇ BOZAR MI? NİYET ETTİKTEN SONRA ADET OLMAK...

NİYET ETTİKTEN SONRA ADET OLMAK...

NİYET ETTİKTEN SONRA ADET OLMAK...

Bir kadın, zamanında Hz. Aişe (ra) annemizin yanına gelip neden adet günlerindeyken neden oruç tutamayacaklarını, "Neden âdet gören bir kadın temizlendikten sonra âdet günlerinde kılamadığı namazları kaza etmiyor da tutamadığı oruçları kaza ediyor?" şeklinde sordu. Hz. Aişe (ra) annemiz: "Sen Harûriye'den misin?" dedi. Kadın: "Hayır, Harûriye'den değilim, ama öğrenmek için soruyorum" dedi. Bunun üzerine Hz. Aişe: "Vaktiyle bu iş bizim başımıza geldiğinde orucu kaza etmekle emrolunduk, namazın kazası ile emrolunmadık." ifadeleriyle yanıt verdi. (İbni Mâce) Bu hadisten de anlayacağımız üzere regl halindeki bir kadın, yılda sadece bir ay farz olan Ramazan oruçlarının kazasını yapar ve sonrasında tutmadığı oruçların kazasını tutar. Peki ramazan ayında oruç tutarken gün içerisinde adeti başlayan kadın ne yapmalıdır?

ORUÇLU HALDEYKEN ADETİ BAŞLAYAN KADIN NE YAPMALIDIR?

Farz, vacip veya nafile olan herhangi bir oruçta eğer kadının vücudundan akıntı gelirse o günün orucu son bulmuştur. O gün kişi isterse yemek veya içmek faaliyetlerinde bulunabilir. Ancak Ramazanda oruçluya saygı göstererek başkalarının yanında yiyip içmemesi tavsiye edilir.

Adetli kadın namazları ve oruçları kaza etmeli mi? Kadınların özel halleriİLİŞKİLİ HABERAdetli kadın namazları ve oruçları kaza etmeli mi? Kadınların özel halleri

Kadınları ayrıcalıklı gösteren adet dönemlerinde Allah'ın (c.c) bir lütfu olarak kadınlara bu izin verilmiştir. Kolaylık dini olan İslamiyet, regl dönemindeki kadınlara bazı kurallar koymuştur. Sünnetler ve hakkın çeşitli şekilleri (şer’î hükümler), çoğu kez insan aklının kavrayamayacağı şekilde gelir. Müslümanların ona uymaktan başka çaresi yoktur.

Bu günlerde kadınlara daha hassas ve anlayışlı davranılması gerekir. Zira hiçbir koşulda ihmal edilmemesi gereken sorumluklardan o günlerde kadınlar Allah'tan (c.c) izinlidir.

adetli kadınların okuyabileceği zikirler

adetli kadınların okuyabileceği zikirler

ADETLİ KADINLARIN OKUYABİLECEĞİ ZİKİRLER:

  • Lâ Havle Velâ Kuvvete İllâ Billâh.
     
  • Bismillahi Subhanallahi ve Bihamdihi​.
     
  • Sübhânallahi ve bi–hamdihî sübhânallahi’l–azîm.
     
  • Subhanallah, Elhamdülillah, Allahu ekber, La ilahe illallah
     
  • Subhanallahi ve bihamdihi adede halkıhi ve rıza nefsihi ve zinete arşihi ve midade kelimatihi.'
     
  • Sübhanallahil melikul kuddüs

 

Mesir macununun faydaları nelerdir? Mesir macunu neye iyi gelir, faydaları ve zararları nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Mesir macununun faydaları nelerdir? Mesir macunu neye iyi gelir, faydaları ve zararları nedir?

BİR YORUM YAPIN 1

Nur 1 yıl önce

Regl döneminde Oruç,Namaz Ve Kuran okumuyoruz bu çok üzüçü ama ne yapalim herşeyin Kazasi vardir