Mukabele nedir ve mukabele nasıl yapılır? Mukabele ile hatim olur mu?

Ramazan Ayı başta olmak üzere üç aylarda da yapılabilen mukabele geleneğinin faziletleriyle ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için haberimizde derledik. Peki Mukabele nedir ve mukabele nasıl yapılır? Mukabele ile hatim olur mu?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Sözlük anlamına baktığımızda 'karşılıklı okumak ve yüz yüze' manasına gelen mukabele, Kuran-ı Kerim-i ezber veya yüzüne bakarak okuyan kişiyi takip etmenin sonucunda gerçekleşen bir durumdur. Kuran-ı Kerim'in Ramazan-ı Şerifte nazil olması üzerine Müslümanların bu ayda Kuran-ı Kerim okumaya ağırlık vermesi derecesi yüksek faziletler kazanmak bakımından önemlidir. Her harfine kat kat sevapların verileceği müjdesi ile cami ve evler mukabeleler ile dolup taşmaktadır. Ramazan ayında günde 1 cüz okuyarak bayrama kadar bitirilen Kuran-ı Kerimi baştan sona okuma adeti ile mukabele geleneği doğmuştur. Günümüzde Müslüman kimseler ise birer cüz aralarında pay ederek 30 günde Kur'an hatmi ile mukabelelerini gerçekleştirmiş olurlar.

İlahiyatçı ve Yazar Adnan Şensoy, genellikle Ramazan ayında Kuran-ı Kerim'i karşılıklı olarak okuyup hatip etme anlamına gelen mukabeleyi açıkladı. İki kişiyle yapıldığı gibi grupça da yapılan mukabeleyi Peygamber Efendimiz (sav) ve Cebrail a.s'ın da yaptığını belirtti. Ayrıca Şensoy, mukabele hakkında merak edilen diğer detayları da açıkladı. 

Kuran okumaya başlamadan önce okunacak dua! Her harf için sevap kazandıran duaİLİŞKİLİ HABERKuran okumaya başlamadan önce okunacak dua! Her harf için sevap kazandıran dua

Özellikle Ramazan aylarında her gün bir cüz okuyarak, bayrama kadar bütün Kur'an'ı baştan sona okuma geleneği içinden mukabele geleneği doğmuştur. Buna göre 30 Müslüman birer cüz okumayı paylaşarak kısa sürede karşılıklı paylaşımla Kur'an hatmini gerçekleştirmiş olurlar. 

Peygamber Efendimiz (SAV)'in bu konu ile ilgili hadis-i şerifi ise şu şekildedir:

Kuran okumanın sevabı! Abdestsiz Kuran okunur mu, dokunulur mu?İLİŞKİLİ HABERKuran okumanın sevabı! Abdestsiz Kuran okunur mu, dokunulur mu?

KURAN-I KERİM CÜZLERİNİN HEPSİ OKUNDUKTAN SONRA NE YAPILIR?

Cüzler okunduktan sonra ne yapılmalıdır

Cüzler okunduktan sonra ne yapılmalıdır

Allah'ın kelamı olan yüce kitabimiz Kuran-ı Kerimi okuduktan sonra hatim duasına başlamadan önce Nas ve Fatiha ile Bakara suresinin başından beş ayet okumak sünnettir. Übey bin Ka’b’ın rivayetine göre: “Peygamberimiz (SAV), Nas suresini okuduğu zaman, Fatiha suresine başlar, sonra Bakara suresinin başından “ve ulaike humu’l-müflihun”a kadar okur, hatim duasını yapar, daha sonra da kalkardı.” (Suyuti, el-İtkan, 1/313)

Hamile kadınlar oruç tutabilir mi? Dr. Öğr. Üyesi Feride Mimaroğlu anlatıyor

İLİŞKİLİ HABER

Hamile kadınlar oruç tutabilir mi? Dr. Öğr. Üyesi Feride Mimaroğlu anlatıyor

BİR YORUM YAPIN 1

Hasan 2 yıl önce

Allahın kitabı put değildir. Okuyunca değil EMİR VE YASAKLARINA UYUNCA sevaptır.... Allahın buyrukları nedir onu öğrenmek için okunur...

Toplam 3 beğeni