Namazda Fatihadan sonra besmele çekilir mi? Namazda Fatihadan sonra okunan sureler

5 vakit farz namazda Fatiha okuduktan sonra bazı zammı sureler okunur. Peki bu zammı surelere başlamadan önce besmele çekmek farz mı? Namazda fatihadan sonra besmele çekmek ve amin demenin hükmü...

Namazda sure okurken tereddüte düşülen konulardan birisi de Fatiha'dan sonra sure okurken besmele çekilip çekilmediği ile ilgilidir. Huşu içerisinde kılmamız gereken 5 vakit farz namazın her rekatında okuduğumuz Fatiha duasından sonra okunacak zammı surede tekrardan besmele çekilmesi gerekmez. Öyle ki bu durum Diyanetin kendi resmi sitesinde şu bilgi ile açıklık bulmaktadır: ''Namazda her rekâtın başında ve Sübhâneke’den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha’dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez'' (Zeylaî, Tebyîn, I, 112). Fakihlerin görüşlerine göre namaz kılarken Fatiha da besmeleyi gizli ya da açıktan okuma durumu ilgili şu görüşler mevcuttur:

  • - İmam Malik'e göre besmele 5 vakit namazda Fatiha ve diğer surelerin başında gizli ve açık okunmaz. Sünnet ve nafile namazlarda isteyen okuyabilir.
  • - İmamı Azam'a göre her rekatta Fatiha suresinden önce besmele çekilir. Diğer surelerin başında okumak iyidir. (bk. Cessas, Ahkamü'l-Kur'an,  )
  • - İmam Şafi'ye göre besmelenin gizli okunacak yerde gizli, açık okunacak yerde açık okunması gerekir. Fatiha ve diğer surelerin öncesinde okunur.
  • - İmam Ahmed b. Hanbel'e göre besmele namazda gizildir. Açık okunması sünnet dışıdır..

NOT: HER MÜSLÜMAN KENDİ MEZHEBİNE GÖRE HAREKET ETMELİDİR.

FATİHADAN SONRA OKUNAN ZAMMI SURELER İSE KISACA ŞÖYLEDİR;

FİL SURESİ, KUREYŞ SURESİ, MAUN SURESİ, MAUN SURESİ, KEVSER SURESİ, KAFİRUN SURESİ, NASR SURESİ, TEBBET SURESİ, İHLAS SURESİ, FELAK SURESİ, NAS SURESİ.

Namaz sureleri sıralaması! Namaz kılarken okunan zammı surelerİLİŞKİLİ HABERNamaz sureleri sıralaması! Namaz kılarken okunan zammı sureler

FATİHADAN SONRA NEDEN AMİN DERİZ?

Cemaatle namaz kılarken imam Fatiha okuduktan sonra namaza uyan kimseler son ayete gelindiğinde içinden amin der. Bu durum hadis-i şerifte ise şöyle açıklanmaktadır:

"İmam namazda Fatiha okurken, (gayri'i mağdubi aleyhim vele'd-dallin) deyince, ey cemaat si de 'Amin' deyiniz. Her kimin amin demesi meleklerin amin demelerine denk gelirse, onun geçmiş günahları mağfiret olunur." (Buhari)

Hadis-i şerif: "Bir gün Resulullah, Cebrail ile birlikte otururken yukarıdan bir gıcırtı işitti. Cebrail başını yukarı doğru kaldırdı ve şöyle dedi:
 "Bu, bugün gökte açılan bir kapıdır. Bu kapı bu güne kadar hiç açılmamıştı. O kapıdan bir melek indi. Bu melek yeryüzüne inen bir melektir. Bir güne kadar hiç inmemişti. Melek selam verdi ve şöyle dedi: "Senden önce hiçbir Peygambere verilmeyen ve sadece sana verilen şu iki nurdan dolayı sana müjdeler olsun. Bunlar, Fatihatül Kitap (Fatiha suresi) ve Bakara suresinin (Amerresulü) sonudur. Bunlardan okuduğun her harfin karşılığı mutlaka sana verilecektir."
(Müslim)

BİR YORUM YAPIN 0