İnna lillahi ve inna ileyhi raciun ne demek? Ölünün ardından okunan dua

Daha çok çevremizden ya da yakınımızdan birinin ölüm haberini aldığımızda duyduğumuz bir söz olan 'İnna lillahi ve inna ileyhi raciun'un Efendimiz (SAV) tarafından müjdelenen hikmeti mevcuttur. Peki İnna lillahi ve inna ileyhi raciun neden söylenir? İnna lillahi ve inna ileyhi raciun duası ve anlamı...

Koşulsuz bir şekilde Allah’ a teslim olmayı ifade eden 'İnna lillahi ve inna ileyhi raciun' sözünü gündelik yaşantı içerisinde sıklıkla duymaktayız. Daha çok ölüm haberleri aldığımızda ya da sıkıntılı anlarda söylenen bu söz Arapça bir cümledir. Bu sözün özüne indiğimizde ise Allah (c.c)'un kelamı olan Kuran-ı Kerim'deki Bakara Suresinin 156. ayetine rastlarız. İslam Aleminde Müslüman kimseler için önemli bir yere sahip olup, Allah (c.c)'un bizim için çizdiği kadere yani takdirine rıza göstermek için kullanan bu cümle her türlü kötü durumlarda söylenen ifadelerdendir. 

Ölüm korkusu nedir ve ölümden korkan kişi ne yapmalı? Ölüm anı ile ilgili ayet ve hadislerİLİŞKİLİ HABERÖlüm korkusu nedir ve ölümden korkan kişi ne yapmalı? Ölüm anı ile ilgili ayet ve hadisler

İNNA LİLLLAHİ VE İNNA İLEYHİ RACİUN NE DEMEK? İNNA LİLLLAHİ VE İNNA İLEYHİ RACİUN DUASI OKUNUŞU VE ANLAMI:

OKUNUŞU: "Ellezîne izâ esâbethum musîbetun, kâlû innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn(râciûne)." (Bakara Suresi, 156)

ANLAMI: "Onlar; başlarına bir musibet gelince, Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah'a aidiz ve şüphesiz O'na döneceğiz derler." (Bakara Suresi, 156)

Ölünün ardından okunacak dua ve sureler! Kabir rahatlığı için duaİLİŞKİLİ HABERÖlünün ardından okunacak dua ve sureler! Kabir rahatlığı için dua

İNNA LİLLLAHİ VE İNNA İLEYHİ RACİUN DUASI FAZİLETİ

Peygamber Efendimiz (SAV)'in eşlerinden Ümmü Seleme (r.a) rivayetlerine göre şöyle buyurdu:

Efendimiz (SAV)'i şöyle buyururken dinledim: “Herhangi bir kul sıkıntıya düşer de “Biz Allah’dan geldik, Allah’a döneceğiz. Allahım, başıma gelen musibetin ecrini ver ve bana bundan daha hayırlısını lutfet” diye dua ederse, Allah Teâlâ onu uğradığı sıkıntıdan dolayı mükâfatlandırır ve ona kaybettiğinden  daha hayırlısını verir.”

Ümmü Seleme dedi ki, Ebû Seleme öldüğünde ben, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in öğrettiği gibi dua ettim. Allah da bana Ebû Seleme’den daha hayırlısını, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i verdi. (Müslim, Cenâiz 4)

Kabri başında konuştuğumuz ölüler bizi duyar mı?İLİŞKİLİ HABERKabri başında konuştuğumuz ölüler bizi duyar mı?

ÖLÜM ANINDA SÖYLENEN SÖZ: İNNA LİLLAHİ VE İNNA...

Sadece ölümlerde değil aynı zamanda sıkıntı, musibet, korku, savaş ve mal kaybı durumlarının Allah (c.c) tarafından imtihan olduğu bilinmeli, sabırlı ve metanetli olunmalıdır. Tam da bu esnada ''İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn'' cümlesinin büyük bir samimiyetle söylenmesi tavsiye edilir.

Kabri başında konuştuğumuz ölüler bizi duyar mı?

İLİŞKİLİ HABER

Kabri başında konuştuğumuz ölüler bizi duyar mı?
Hapşırınca neden 'Elhamdülillah' denir? Yerhamükellah ne demek?

İLİŞKİLİ HABER

Hapşırınca neden 'Elhamdülillah' denir? Yerhamükellah ne demek?

BİR YORUM YAPIN 0