Kabri başında konuştuğumuz ölüler bizi duyar mı?

Pek çoğumuzun kabir hayatı ile ilgili en çok merak ettiği ve cevabını araştırdığı konulardan birisi de mezar başında konuştuklarımızı ölü kimselerin işitip işitmediğidir. Peki ölüler bizi duyar mı, bize cevap verir mi? 'Ömer Döngeloğlu ile Önden Gidenler' programında işlenen 'Ölüler bizi işitir mi?' konusuna Merhum Ömer Döngeloğlu Hoca şöyle açıklık getirmişti:

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in öncülüğünde gerçekleşen Bedir savaşında 313 kişi ile 950 kişilik Ebu Cehil ordusunu Allah (c.c)'un yardımıyla Müslümanlar yenmişti. Kafirlerin en azılısı olan Ebu Cehil de 70 kafirin öldürüldüğü grubun içerisinde idi. Öldürülen kafirleri ise Peygamber Efendimiz (SAV) öldükleri yerde ulu orta bir şekilde bırakmayıp, onları kuyuya koyarak onları adeta bir mezar yeri yapmıştı. Ölüyü hayvanlar parçalamasın diye onlara merhamet edip kuyuya koyan Sevgili Efendimiz (SAV), kuyu başında 'Ey Ebu Cehil', 'Ey Ümeyye... vb'  isimlerini söyleyerek mezara attığı kafirlerin ölüleriyle konuşmuştur.

Kabir ziyareti duası nedir? Mezarlıkta hangi dualar okunur? Mezara çiçek ekmek...İLİŞKİLİ HABERKabir ziyareti duası nedir? Mezarlıkta hangi dualar okunur? Mezara çiçek ekmek...

kabir hayatı

kabir hayatı

Mezara çiçek ekmek caiz mi? Mezara neden su dökülür, ölüye faydası var mı?İLİŞKİLİ HABERMezara çiçek ekmek caiz mi? Mezara neden su dökülür, ölüye faydası var mı?

Burada yola çıktığımızda ölüler hem konuşur hem de Allah'ın bildirdiklerinin hepsini duyar. Azap gören bir ölü oğlundan hayır işlemesi için yalvarırken oğlu onu duyamaz ama oğlu babası için dua ettiği zaman ölü olan babası kendisi bütün her şeyi duyabilir. Hz. Ömer (r.a), Peygamber Efendimiz (SAV)'e dedi ki:

''Ya Rasulallah! Ne acayip bir şey yaptın sen, mezara attığın ölü konuşur mu hiç?'' Peygamberimiz (SAV) de şöyle buyurdu: ''Ey Hattab'ın oğlu Ömer! Beni Peygamber olarak gönderen Allah'a yemin ederim ki şu mezarda Ebu Cehiller benim sözümü vallahi işittiler billahi cevap verdiler. Ama siz anlayamadınız, siz duyamadınız onların feryatlarını!

Peygamber Efendimiz (SAV) başka bir hadiste buyurdu ki: 'Bir mezarlığa koyup kabrini örttüğünüz mezarın üstünde yürürken ayağınızın bastığı otların çıtırtısını bile mezardaki ölüler duyar' dedi. 

Ecel ne demek, ecel vakti değişir mi? Her ölüm ecel mi, dua ile ömür uzar mı?

İLİŞKİLİ HABER

Ecel ne demek, ecel vakti değişir mi? Her ölüm ecel mi, dua ile ömür uzar mı?
İnna lillahi ve inna ileyhi raciun ne demek? Ölünün ardından okunan dua

İLİŞKİLİ HABER

İnna lillahi ve inna ileyhi raciun ne demek? Ölünün ardından okunan dua

BİR YORUM YAPIN 9

Ayşe nalan 1 yıl önce

İnşallah duyorlardir Allah dediği olur.

Toplam 2 beğeni

gakko 3 yıl önce

bu kader net ve açık ayetler varken,halen müslümanları neyle kandırıyorlar.ey müslüman uyanık ol,böyle uydurma rivayetlere inanma.sorgula

Toplam 8 beğeni

fatih 3 yıl önce

bırakın bu hurafeleri. o güzel insan Rabbimin son elçisinin ağzından uydurmayın. kuran net ve açık bir şekilde bize söyler berzah alemi bir settir. onlara duyuramazsın onlarda seni duymaz net ayettir. neyin kafası bu.

Toplam 7 beğeni

Yahya 3 yıl önce

Tefsir okuyun lütfen, meal den mana çıkarmayın, ayette kast edilen ölüler kimlerdir öğrenin ona göre yorum yazın, sağır olanlar ve ölülerden bahsederken kalben ölülerden bahsediyor, detay için tefsire bakalım

Toplam 5 beğeni

Fatih 3 yıl önce

Neml Suresi 80. ayette bahsedilen ölüler gerçek ölüler değildir. Ayette bahsedilen sağırlar ve körler de gerçek sağır ve körler değildir. Kalbi imana kapalı, zalim kişiler kastedilmektedir bu ayette. Bakara 154 şehitler ölü değildirler der. Tevbe Suresi 84. ayette münafıkların mezarları başında durma der. Demek ki Allah'ın izniyle ölüler de duyabiliyorlar.

Toplam 11 beğeni

Mirdesi 1 yıl önce

Demekki 154 te karşı fatır 22 de haşa kendi kendini yalanlarımız oluyor.hadislerle ayetler çürümeye çalışmayınız

Toplam 0 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun