Nasip ve kısmet ne demek? İşte ve evlilikte nasibin seni bulması! Nasip ile ilgili ayetler...

Gündelik hayatımızda sık kullandığımız ya da duyduğumuz kelimelerden biri olan 'nasip' hayatımızda var olan en önemli noktalardandır. Peki nasip ve kısmet tam olarak nedir? Nasipsizlik neden olur? Nasip ile ilgili ayetler...

Kişinin kendi iradesini kullanarak yaptığı işteki 'kısmet' ifadesi; yapılacak olan iş her ne ise bitiminde elde edilen sonuç manasını taşımaktadır. Çabalamadan, öylece durmak buna bağlı olarak da olaylar karşısında “Zaten kısmetimde ne varsa gelir”  zihniyetini taşımak oldukça yanlış bir tevekkül anlayışıdır. Bu düşüncenin yanı sıra bir de insan iradesinin müdahale edemediği bazı kısmetler vardır. Cinsiyet kimliğimiz, insan olarak yaratılmamız, doğduğumuz yıl gibi faktörlerin hepsi kendi irademiz dışında oluşan kısmetlerdir. Yaşadığımız süre boyunca Allah (c.c) tarafından birtakım imtihanlardan geçmemiz ve bunun neticesinde ne olursa olsun O'ndan geldiğinin idrakinde olmak Kadere imanın olmazsa olmaz bir gereğidir. Her şeyi aşırılığa kaçacak şekilde sorgulamak hatta isyan etmek ahiretimizi tehlikeye atan en ciddi hususlardan biridir.

BEDİÜZZAMAN HAZRETLERİNİN SÖZÜ: "Her şey kader ile takdir edilmiştir kısmetine razı ol ki rahat edesin." (Mesnevi-i Nuriye, Habbe.)

NASİPLE İLGİLİ PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN YAŞADIĞI OLAY

Elinde Tevrat sayfalarından bazılarını bulundurarak Efendimiz (SAV)'in yanına gelen Hz. Ömer (r.a) “-Ey Allah’ın Resûlü! Bunlar Tevrat’tan bazı kısımlar. Onları Zurayk Oğulları’na mensup bir arkadaşımdan aldım” dedi. Bunun üzerine Efendimiz (SAV)’in mübarek yüzünün rengi birden değişiverdi. Bunun üzerine Abdullah bin Zeyd (r.a.), Hz. Ömer’e (r.a.):

“-Allah senin aklını başından mı aldı? Resûlullah’ın yüzü ne hâle geldi, görmüyor musun?” dedi. Yanlış yaptığını anlayınca Hz. Ömer (r.a.) hemen:

“-Rab olarak Allah’tan, din olarak İslâm’dan, Peygamber olarak Muhammed’den (s.a.v.), önder olarak Kur’ân’dan râzı olduk” dedi.

Böyle söyleyince  Allah Resûlü’nün mübarek yüzünde güller açtı, üzüntüsü kayboluverdi. Devamında da şöyle buyurdu:

“-Nefsim kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, eğer Mûsâ (a.s.) aranızda olup da ona uyarak beni terk etseydiniz derin bir dalâlete düşmüş olurdunuz. Siz ümmetler içinde benim nasibimsiniz, ben de Peygamberler içinde sizin nasibinizim.” (Heysemî, I, 174)

NASİPSİZLİK NE DEMEK? NASİPSİZ NEDEN OLUR?

İmâm-ı Rabbânî Hazretleri buyurur: “(Allah’ın râzı olacağı güzel bir kulluğa) muvaffak olmamızda gayretlerimizin payı ne ki! Ne varsa hepsi Allah’ın lûtfudur. Ama buna mutlakâ bir sebep gösterilmesi gerekirse derim ki, bütün lûtufların sebebi; gelmiş ve gelecek bütün insanlığın efendisi olan Efendimiz’e bağlanıp Oʼnun mübârek izinden git­mektir...

İnsana bir şeyin azı veya tamamı nasip olmamışsa bunun tek sebebi, Peygamber Efendimiz’e tam olarak uyma hususunda bir kusurunun olmasıdır. Bir defasında gaflete düşerek abdesthâneye sağ ayağımla girdim. (Sünnet’e uymayan bu davranışım sebebiyle) o gün birçok mânevî hâlden mahrum kaldım.”

NASİPTEN BAHSEDEN AYET-İ KERİMELER:

ŞURA SURESİ 20. AYET:

Kim âhiret kazancını isterse onun kazancını artırırız. Kim de âhireti bırakıp sadece dünya kazancını isterse ona da ondan bir parça veririz; fakat onun âhirette bir nasîbi olmaz.

BAKARA SURESİ 202. AYET:

İşte bunların kazandıklarına karşılık nasibleri vardır. Allah, hesabı pek seri görendir.

SAD SURESİ 35. AYET:

"Rabbim, beni bağışla ve benden sonra hiç kimseye nasib olmayan bir mülkü bana armağan et. Şüphesiz Sen, karşılıksız armağan edensin."

EVLİLİK VE NASİP...

Nasipli isek nasibimizde var olan kişi ile evleneceğimiz muhakkak olduğu gibi ne yaparsak edelim eğer nasibimizde yazılı değilse hiçbir şekilde yuva kuramayız. Burada önemli olan husus; bir an evvel evlenmek değil, Allah’ın razı olduğu uygun kimseyle evlilik gerçekleştirip yuva kurmaktır.

Balayı nedir, balayına ne zaman gidilir? Balayında ne yapılır? Muhteşem balayı tatili planlama

İLİŞKİLİ HABER

Balayı nedir, balayına ne zaman gidilir? Balayında ne yapılır? Muhteşem balayı tatili planlama

BİR YORUM YAPIN 1

Handan 2 yıl önce

Öncelikle,Selam. Kaderimizi bizim yaptıklarımız belirliyo. Peki ya böyle bir söz de var ki, nasibin yerin altındaysa bile gelip seni bulur.Şimdi,bizim evleneceyimiz kişi sadece bizim seçimimize baglidir yoksa alın yazımızında nasılsa biz de öyle seçiyoruz.

Toplam 8 beğeni