Arefe günü oruç tutulur mu? Arefe günü oruç tutmanın sevabı ve fazileti

Müslümanlar için fırsat niteliğinde olan arefe, haccın en önemli farzı olan vakfenin yapıldı günü ifade eder. Ramazan ve Kurban Bayramı'nın bir gün öncesine gelen arefe günü oruç tutmanın çok sevap olduğunu müjdeleyen dinimizde o gün yapılması sevap bazı ibadetler vardır. İşte arefe günü yapılması çok sevap olan zikir ve dualar...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Arefe  haccın en önemli farzlarından olan vakfenin yapıldığı yerin yani Arafat'ın adıdır. Vakfe, kurban bayramının bir gün öncesidir. Zilhicce ayının dokuzuncu gününe tekabül ettiğinden dolayı bu güne yevme arefe (arefe günü) ya da Türkçede kısaca arefe (arife) olarak bilinir. Peygamber Efendimiz (SAV) arefe gününün önemine vurgu yapmış ve hürmet göstermemiz gerektiğini öğütlemiştir. Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), arefe gününün Allah (c.c) katındaki önemine şu hadisle vurgu yapmaktadır: "Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de Arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O'nun ortağı da yoktur) sözüdür." (Muvatta, Hacc 246) Ayrıca Hz. Aişe (r.a)'un da şöyle buyurduğu bilinmektedir: "Allah, hiçbir günde, arefe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azat etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve: 'Bunlar ne istiyorlar?' der." (Müslim, Hacc 436) 

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ:

arefenin önemi nedir?

arefenin önemi nedir?

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) biz ümmetine Arefe günü oruç tutmanın sevabını hadis-i şeriflerinde müjdelemiştir. Öyle ki Efendimiz (SAV) "Arefe günü tutulan oruç, bin günlük nafile oruca bedeldir." (Tergîb ve Terhîb Trc, 2/460) buyurur. O gün içerisinde tutulan orucun Allah'ın izniyle günahlara kefaret olabileceğini diyerek “Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” [Tirmizî, Savm, 46 (749); İbn Mâce, Sıyâm, 40] ifade etmiştir.

Ancak hac ibadetini gerçekleştirecek olan kimselerin ibadetlerinde zorlanmamaları için Arefe günü oruçsuz olmaları daha efdal görülmüştür. (Ebû Dâvûd, Savm, 64).

AREFE GÜNÜ İHLAS SURESİNİ OKUMANIN ECRİ...

ihlas suresi

ihlas suresi

Arefe günü İhlas Suresini okumak büyük alimler tarafından tavsiye edilmektedir. İhlas Suresinin kul hakkı hariç diğer günahların affedilmesine vesile olacağı rivayet edilmektedir.

HADİS-İ ŞERİF: “Kim Arefe gecesinde bin defa  'Kul Huvellahu Ahad / İhlas suresini' okursa, Allah kendisine istediğini verir.” (Kenzu’l-ummal, h. No:  2737)

Kurban neden kesilir? Kurban kesimi ve merak edilenler İLİŞKİLİ HABERKurban neden kesilir? Kurban kesimi ve merak edilenler

BOLCA TESBİH ÇEKİLMELİ

"Allah indinde Zilhicce'nin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi (Sübhanallah), tahmidi (Elhamdülillah), tehlili (La ilahe illallah) ve tekbiri (Allahu ekber) çok söyleyin!" (Abd b. Humeyd, Müsned, I/257)

arefe günü hangi ibadetler yapılır

arefe günü hangi ibadetler yapılır

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 1

Zonguldaklı 1 yıl önce

Kenzu’l-ummal, Dini bir kaynak mıdır? Böyle Muteber bir hadis kitabı yoktur. Arabası ve parası olmayan bir Arefe gecesi bin ihlas okuyup araba istyince Allah sabah kapısına araba mı koyacak. Yada Resulullah yalancı konumuna mı düşecek! Allah bizim emir erimiz değildir.