Kıyamet Cuma günü mü kopacak? Kıyamet günü hadisleri

Peygamberlerin dahi bilmeyip yalnızca Allah (c.c)'un bildiği kıyamet günü ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de kıyametin cuma günü mü kopacağıdır. Peki hadis-i şerifler bu konuda ne diyor?

Toplum arasında kıyametle ilgili en çok gündeme gelen ve merak edilen konulardan birisi de kıyametin kopacağı günün belli olup olmadığıdır. Saatinin hiçbir şekilde kimse tarafından bilinmediği yalnızca Allah (c.c)'un bildiği kıyamet günü tarihi ile ilgili uzmanlar her ne kadar yaklaşımlarda bulunsalar da yanlıştır. Kıyametin ne zaman kopacağını Allah'ın en sevdiği elçisi Peygamber Efendimiz' (SAV) bile bilmez. Ancak verilen bazı ipuçları ve alametlere göre, tüm önemli olayların Cuma günü gerçekleştiği bilinmektedir. Öyle ki rivayetlere göre hadis-i şerifte: "Üzerine güneş doğan günlerin en hayırlısı cuma günüdür: Âdem (a.s.) o gün yaratıldı, o gün cennete girdi, yine o gün cennetten çıkarıldı. Bir de kıyamet cuma günü kopacaktır." (Müslim, Cuma, 18)

İslam alemi için Müslümanların bayram günü olarak kabul edilen Cuma günü, dünya ve Hz. Adem (a.s) yaratılmıştır. Aynı şekilde Hz. Âdem (a.s) cennetten de cuma günü kovulmuştur. Bu bağlamda kıyamet de cuma günü kopacaktır.

NOT: Rivayetlere göre, bilinen haftanın Cuma'sı değil, kainatın Cuma'sı olacağı söyleniyor. Burada böyle denmesinden maksat; Müslüman kimseler için her günün Cuma niteliğinde olmasıdır. Dolayısıyla da her gün kıyamete hazırlık yapılması gerekir. Kıyamet kopmasa dahi her kişinin ölümü kendinin kıyametidir.

KIYAMET NE ZAMAN KOPACAK

5 vakit farz namazın kılınışlarına baktığımızda sadece akşam namazında farzın önce sünnetin sonra kılındığını biliriz. Bu anlamda düşünecek olursak akşam namazı ile ilgili kıyamet vakti bağdaştırılabilir. Nitekim Peygamber Efendimiz (SAV) kıyametin kopma vakti sorulduğunda şöyle cevap vermiştir:

Kıyametin ne zaman kopacağı Allah'tan başka hiç kimse tarafından bilinmeyen beş gayptan (bilinmeyenden) biridir” buyurdu.

Kıyametin akşam ezanından sonra kopacağına dair olan hadis şöyledir:
Abdullah bin Ömer (ra) rivayet ediyor:

"Muhakkak, sizden önceki ümmetlerin geçirdiği ömre nazaran sizin ömrünüz, ikindi namazından gün batışına kadar geçen süre kadardır." (Kütüb-ü Sitte)

KIYAMET GÜNÜ ALAMETLERİNİN ÖNEMİNDEN BAHSEDEN AYET: “Onlar, kıyamet gününün ansızın gelip çatmasını mı bekliyorlar? Şüphesiz onun alâmetleri belirmiştir. Kendilerine gelip çatınca ibret almaları neye yarar!” -Muhammed Sûresi, 18. Ayet

BİR YORUM YAPIN 5

Kara Murat 8 ay önce

-Akşam ezanı ve namazı neden kısadır? -Kıyamet akşam ezanından sonra kopacak diye söyleniyor. -Kim söylemiş? -Hadis diyor. -Doğruluğu şüpheli bir hadise göre mi namazı ve ezanı kısalttınız? -Öyle deniyor. -Hz. Peygamber Allah'tan başka hiç kimsenin kıyamet gününü bilemeyeceğini söylemedi mi? -Evet söyledi. -O zaman neden benim inanç ve yaşam tarzımı olumsuz etkiliyorsun? -Nasıl yani? -Söylentiye göre namaz farz ve sünnetiyle oynayabiliyorsan diğerlerini neden uzatıyorsun? -hö? -Diyorum ki sabah ezanını da 30 saniyede okusanız da biz de antidepresan almaktan kurtulsak?

Ramozof 11 ay önce

Kainatın saati cuması zamanı yoktur

Ramazof 11 ay önce

Hiç bir şekilde cuma günü kıyamet kopmaz nedenmi.türkiyede cumaysa amerikada perşembe başka bir ülkede cumartesi hangi dinde bir ülkenin cumasında.yani öle bişi yok....cehalet

Ela 2 yıl önce

Bu kuran-ı kerim de yazıyor mu?

Toplam 2 beğeni

Berra Ataşbaş 2 yıl önce

Kıyameti sadece Allahû Teâlâ bilebilir. Hiç kimse kıyametin ne zaman kopacağı ile ilgili bir fikre sahip olamaz kimse gayb'ı bilemez tahmin edemez

Toplam 3 beğeni