Kimin bedduası tutar? Anne babanın çocuğuna beddua etmesi! Peygamberimiz beddua etmiş midir?

Öfkeli ya da çaresiz iken fevri bir şekilde ağızdan çıkan bedduanın sonradan pişman olunsa dahi kabul olup olmadığı çoğu zaman merak edilmektedir. Peki beddua sahibini bulur mu? Peygamberimiz kimlere beddua etmiştir? Beddua ile ilgili hadis ve ayetler...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Müslümanların en güçlü silahı duadır. Hz. Mevlana’nın söylediği gibi; ’dua ve ibadet' ise, Allah (c.c) ile olmaktır. Dolayısıyla onunla olan kimse için 'ölüm de, ömür de hoştur.’ Kalben ve dil ile edilen duaların kötü temenni içerenlerine beddua denir. Birinin başına kötü bir şey gelmesi için dua etmesi olarak da nitelendirebileceğimiz bu dua çeşidi haksız yere yapıldığında kişinin kendi başına dönebilmektedir.

PEYGAMBERİMİZ (SAV) HİÇ BEDDUA ETMİŞ MİDİR?

Sevgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV), alemlere rahmet peygamberi olarak dünyaya gönderilmiştir. Dünya’da hiçbir müminin yaşamadığı zorlukları yaşayan Efendimiz (SAV), bedduaya şahsı için hiçbir zaman başvurmamıştır. Ancak, Münafıkların İslam’ı hedef aldıkları zamanlar dışında! Peygamber Efendimiz (sav) zamanında Müslümanlar çok zor imtihanlara tabi tutulmuşlardır. Maddi ve manevi zorluklarla mücadele eden sahabeyi Hz. Muhammed (SAV) her zaman düşünmüştür.

Öyle ki, rivayetlerde Hz. Peygamber (s.a.s)'in Bi'r-i Maûne olayında şehid edilen Müslümanlar nedeniyle Rıl, Zekvan, Lıhyan ve Usayya oğulları aleyhinde kırk sabah lânet okuyarak beddua ettiği bildirilir (Buhari) 

PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV) KİMLERE BEDDUA ETMİŞTİR?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV), aynı zamanda paranın kölesi olmuş insanlar için de beddua etmiştir. “Gümüş ve altın paranın, kadifenin, süslü giysilerin kulu - kölesi olan, yüzükoyun yere çakılıp gebersin! Yüzükoyun yere çakılsın da, yerlerde sürünsün! Vücudunun her yanına dikenler batsın da, o dikenleri çıkaramasın! O öyle biridir ki; bir şeyler verildiğinde hoşnut olur, bir şey verilmediği zaman ise asla vefa göstermez.” (Buharî) Bu hadisin muhatabı Müslim veya Gayrimüslim insanlarda olabilir. Tevazuu bırakmış, kibir ve açgözlülüğe kapılmış insanlar bu bedduaya konu olmuşlardır. Başka bir hadisinde ise "Paraya tapana lanet olsun." (Tirmizi) buyurmuşlardır.

Allah (cc) insanoğlunu kadın ve erkek olarak iki cinsiyette yaratmıştır. Kadın ve erkek yaratılış bakımında birbirlerinden farklıdır. Yaratıldığı cinsiyeti istemeyip karşı cins olarak yaşayanlarda Hz. Muhammed ‘in (sav) bedduasını almışlardır. ‘Kadın gibi davranan erkeğe, erkek gibi davranan kadına lanet olsun!’ (Buhari)

ANNE BABANIN ÇOCUĞUNA ETTİĞİ BEDDUA KABUL OLUR MU?

Anne ve babalar Allah’ın (cc) izni ile bu dünyaya getirdikleri evlatları için her zaman dua etmelidirler. Beddua ettiklerinde evlatlarının durumu çok zora düşebilir çünkü anne ve babanın duası red olunmaz. ‘Ana-babanın çocuğuna ve mazlumun zalime olan bedduaları, red olmaz.’ (Tirmizi) Zalimlerinde durumu Araf suresinde 44. Ayette de anlatılmıştır. ‘Allah’ın laneti zalimlerin üzerine olsun!’  Başka bir hadiste bu elim duruma tekrar parmak basılır. ‘Kendinize, malınıza ve çoluk çocuğunuza beddua etmeyin! Duaların kabul olduğu bir saate rastlar da bedduanız kabul olur.’ (Müslim) 

Kimi zaman çaresizlikten kimi zamanda ciddiyetini bilmediklerinden dolayı edilen  beddualar, eğer haksız yere edilmiş ise bunun geri dönüşü beddua sahibine zarar verir.

HADİS-İ ŞERİF: Bir kimse lanet edince, lanet edilen buna müstahak değilse, kendine döner. (Beyheki) 

BİR YORUM YAPIN 2

Sibel 2 yıl önce

Ya ba haksızca evlatlarına babalık yapmayıp sorumluluktan kaçıp ihmal ettiği halde beddua ederse bu geçerli bir duamıdir

Toplam 4 beğeni

zafer gülten 2 yıl önce

haksız yere edilen beddualar sahibine dönebiliyor....karşı komşum kapı önünde sokak kedilerine yiyecek verdiğim için bana ve kedilere beddua etmişti,ve hamileyken çocuğu ölü doğdu.ondan sonra ağzından beddua çıktığını duymadım,anladı zaar.

Toplam 3 beğeni