Kıskançlık ve haset! Kıskançlıktan nasıl kurtulunur? Haset insan belirtileri

İnsandaki haset etme duygusu eğer dizginlenmezse sonunda cehenneme götürebilir. Peki hasetlikten nasıl kurtulunur? Hasetçilikten ve kıskançlıktan kurtulmanın yolları:

Haset etme duygusu insanın daha yaratılışından itibaren gelen bir duygudur. Bu hisleri kontrol etmek ise biz insanoğluna verilmiş bir sorumluluktur. Örnek verecek olursak; haset etmeyi zehirli bir ilaca benzetebiliriz. Haset eden kişi, hissettiği bu kötü duygular ile hem bu dünyasını kendine ve etrafındakilere dar eder, hem de ahiret hayatını cehennem çukurlarından birinde sonlandırır. Hasetten dolayı adeta kalbi mühürlenmiş gibi olmuş olan kimse kendisine verilen nimetlerin kıymetini bilmez ancak etrafındaki insanlara Allah’ın nasip ettiklerine takılır.

HASET / KISKANÇLIK NEDİR?

Haset etmek, başkalarına verilen maddi ve manevi imkânları kıskanmaktır. Onda var bende niye yok demektir. Buda bir nevi Allah’ın (cc) kendine yazdığı kaderi kabul etmemektir. Öyle ki, eğer insan kendini nefsine bırakırsa yapabileceği gıybet sonunda yaptıkları iyiliklerin hasenatını çöpe atmış olur. ‘Hasetten sakınınız! Ateş odunu yakıp yok ettiği gibi, haset de hasenatı yok eder.’ (Ebu Davud)

İmam-ı Gazeli Hazretleri hasedi açıklarken ‘Haset bir kimsenin elindeki nimeti ona çok görüp onun elinden gitmesini istemektir ve haramdır’ buyurdular ve devam ettiler. ‘Ancak kötü birinin eline geçen servet ile fitne uyandırdığı, bu sebeple ara bozup herkese eziyet ettiği zaman, bu nimetin onun elinden çıkmasını istemek, bu adamın bu varlığına memnun olmamak günah değildir çünkü sen onun yok olmasını, nimet olduğu için değil, onu kötülükte kullandığı için istiyorsun.’

İLK HASETLİK NASIL ORTAYA ÇIKTI?

İlk kıskançlığı şeytan yapmıştır. Allah (c.c.), Hz. Adem’i yarattığında bütün meleklerin ona secde etmesini ister. Fakat şeytan buna karşı çıkar. Nedeni ise kendisinin ateşten yaratıldığını ve topraktan yaratılanın önünde secde etmez. Bu kıskaçlık sonunda ebedi olarak cennetten kovulur. Kıskançlık veya haset şeytandan gelen bir özelliktir.  

KISKANÇLIKTAN NASIL KURTULUNUR?

Kıskançlık veya haset hastalığından kurtulmanın tek yolu; Allah’a (c.c.) sığınmaktır. İlk olarak size karşı haset besleyen birisini aklınıza takmamalısınız. İslam, barış dini olduğundan dolayı o mümin kardeşine olabildiği kadar ikram ve ihsanda bulunulur. Bu sayede Allah’ın (c.c.) izni ile o kişinin kalbideki kötülük ateşi söner.

Haset duymak şeytandan gelen bir duygu olduğu için hiçbir hayrı yoktur. Yaşanılan haset duygusuna kulak verilirse insan cehenneme kadar sürüklenir. Allah’ın (c.c.) bütün canlılara verdiği rızık farklıdır. Kimilerine daha fazla maddi imkanlar kimilerine daha az imkan vermiştir. Kıskaçlık ile elimizdeki nimetleri hep başkasıyla karşılaştırırsak hiçbir zaman mutlu olamayız. Her nimetin bir imtihan vesilesi olduğunu unutmamalıyız

Kayınvalideyle iyi geçinme yolları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Kayınvalideyle iyi geçinme yolları nelerdir?
İslam ahlakında çocuk terbiyesi nasıl verilmeli? Peygamberimizin çocuklarla ilişkisi

İLİŞKİLİ HABER

İslam ahlakında çocuk terbiyesi nasıl verilmeli? Peygamberimizin çocuklarla ilişkisi

BİR YORUM YAPIN 0