Azim ve hırsı arasındaki fark nedir? Azim ve hırsı birbirinden ayıran özellikler

Her ne kadar birbirine benziyor olsalar da hırs ile azim farklı şeylerdir. Hırs mı? Azim mi? Her ne kadar aynı görünse de karıştırılan iki farklı kavram. Başarı için hangisi gerekli? İşte Azim ve hırsı birbirinden ayıran özellikler:

Azim ile hırs ne kadar aynı manaya geliyor gibi görünse de birisi helal ve diğeri haramdır. Azim insanı helal yoldan alıkoymaz. Hırs ise insanı karanlık yollara sürükler. Azmeden insan takdir ile karşılanırken, hırsı sonucu başkalarına zarar veren insan kötü anılır. Bir Müslümanın iyi yerlere gelebilmesi için çok çalışması gerekir. Azim ve hırsın sınırları siyah ve beyaz farkı gibi açıktır. İnsanoğlu ahiretteki hayatını düşünürse hangi düşünce yapısına sahip olması gerektiğini bilir. Haberimizde hırs ve azmin arasındaki farkı bulabilirsiniz. Bir mümin hangi duyguya sahip olmalı, sahip olduğumuz bu duygu yaşantı tarzımızı nasıl etkiler? Yaşantımızı hırs ile mi yoksa azimle mi şekillendirmeliyiz? Haberimizde bu sorulara cevap bulabilirsiniz.

Sınava girmeden önce okunacak dualar! Zihin açıklığı için başarı ve kısa sınav duaları...İLİŞKİLİ HABERSınava girmeden önce okunacak dualar! Zihin açıklığı için başarı ve kısa sınav duaları...

Hırs:

  • 1- Sonu gelmeyen istek, aşırı tutku
  • 2- Öfke, kızgınlık

Azim:

  • Bir işteki engelleri yenme kararlılığı

Azim kelimesinin anlamı bir işteki engelleri yenme kararlılığıdır. Hedeften vazgeçmemektir ve oraya ulaşmak için var gücünle çalışmaktır. Ancak sonuca karışmamaktır. Sonucun Allah’ın (cc) takdiri olduğunu bilip kısmet demektir. Azimde sabır ve çalışmak vardır. Mallarınız ve canlarınız husûsunda mutlaka imtihan edileceksiniz; sizden önce kendilerine kitap verilenlerden ve müşriklerden birçok üzücü sözler işiteceksiniz. Eğer sabreder ve günahlardan sakınırsanız, elbette bu davranış, yapılmasında azimli ve kararlı olunması gereken en mühim işlerdendir. (Âl-i İmrân / 186. Ayet)

Azmeden insan sabırlı insandır. Önüne çıkan hiçbir zorluk onu yolundan saptırmaz. Her yaptığında Allah (cc) rızasını gözeten bu insan hedefini şaşırmaz. Asıl hayatımız olan ahirette güzel bir yere yerleşmek için var gücüyle, haramdan kaçınarak dünyadaki hedeflerini de ulaşmak için çabalayan insan azmeden insan ünvanını kazanır. Ahiret için cennet hedefi ve bu dünyada Allah’ın rızasını kazanmak hedefi bir müminin gözlerini bürümez. Akıllıca attığı her adımda Biiznillah hedefine ulaşır.

Kuran-ı KerimİLİŞKİLİ HABERKuran-ı Kerim'de hangi sure kaçıncı cüz ve sayfada? Kuran-ı Kerim sureleri konuları

HIRS VE AZİM ARASINDAKİ FARK NEDİR?    

Hırslı insan içinde hedefi çok önemlidir. Ancak bu hedefe ulaşırken helalı gözetmez. İstediğim olsun der ve de o yolun helal mi haram mı olduğunu düşünmez. Allah’ın (cc) rızasını kazanmak bu kimseler için önemli değildir. Sadece hedeflerine ulaşmak için her doğruyu göz ardı edebilirler. Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (SAV) gözlerini hırs bürümüş insanları bir hayvana benzetmiştir.  Ka'b İbnu Malik (radıyallahu anh) anlatıyor: Resulûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Bir sürüye salınan iki aç kurdun sürüye verdiği zarar, kişinin ma1 ve şeref hırsıyla dine verdiği zarardan daha fazla değildir." Efendimiz (SAV) hırslı insanların hem kendilerine hem de etraflarına verdiği zarar hayvanların açlıktan gözleri dönmüş hallerine benzetmiştir.

Müslümanlar azimle bu dünyada her daim çalışmalıdır. Yaşanan zorlukların imtihan olduğunu bilerek hedefimizden şaşmamalıyız. Hırsın fazlasının şeytandan geldiği bilinciyle hareket edersek kendimizi koruruz. Azim ile bu dünyadaki hedeflerimizi gerçekleştirmeliyiz. Hırs Müslümanların uzak durması gereken bir duygudur.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0