Kadınlar adetliyken kandillerde nasıl ibadet yapabilir? Kandilde regl iken tesbih çekme...

Bütün Müslümanların sabırsızlıkla beklediği Regaib Kandili 11 Ocak Eylül 2024 tarihinde idrak edilecek. Gelen kandil gecelerinde adetli (regl) kadınlar nasıl ibadet edebilir? Dua niyetine hangi sureleri okuyabilir ve hangi tespihleri çekebilir? Merak edilen bu soruların yanıtlarını sizler için araştırdık. Tüm detaylarıyla haberimizde...

Tüm Müslümanların beklediği kandillerden birisi olan Regaib kandili 11 Ocak Perşembe günü kutlanacak. Tövbelerin kabul edildiği, kavgaların bittiği, yoksulların doyduğu kandil geceleri Müslümanların ibadetleri için önemli yere sahiptir. Bu mübarek gecelerde Müslümanlar nasıl ibadet etmeli sorularının yanı sıra kadınların merak ettiği, adetliyken kandil gecelerinde nasıl ibadet edilebilir, hangi zikirler çekilebilir ve hangi dualar okunabilir soruları kandillerde Google arama motorunda en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. İşte adetliyken kandil gecelerinde nasıl ibadet edilir hangi dualar okunur ve hangi zikirler çekilir sorularının yanıtı:

adetli kadınlar kandil gecelerinde nasıl ibadet edebilir

adetli kadınlar kandil gecelerinde nasıl ibadet edebilir

ADETLİ KADINLAR KANDİL GECELERİNDE NASIL İBADET EDEBİLİR?Kandil ve mübarek gecelerde adetli kadınların nasıl ibadet edebilecekleri konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı, "Namaz kılamaz, Kur'an okuyamaz, oruç tutamaz, Kabe'yi tavaf edemez, gerekmedikçe camilere giremezler" şeklindeki açıklamasına adetli kadınların, Kur'anı Kerim'e dokunması konusunda farklı dini görüşler olduğunu belirtmiş ve bu noktanın muallak olduğu ifadelerini eklemiştir. Bunların yanı sıra adetli kadınların Kur'an dinlemelerinde herhangi bir sakınca olmadığını da vurgulamıştır.

Kaza oruç borcu olan kişi nafile oruç tutabilir mi? Oruç borcu varken kandil orucu tutmak...İLİŞKİLİ HABERKaza oruç borcu olan kişi nafile oruç tutabilir mi? Oruç borcu varken kandil orucu tutmak...

ADETLİYKEN OKUNABİLECEK DUALAR NELERDİR?

Adetliyken dua etmenin hiçbir sakıncası olmadığı gibi Kur'an-ı Kerim'den Fatiha Suresi de dua niyetine okunabilir. Ayrıca Kur'an'daki duaya benzeyen ayetler de dua etmek amacıyla okunabilir.

Adetliyken kandillerde okunabilecek bazı dualar:

"Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et."

Peygamber Efendimiz'in (SAV) mübarek gecelerden olan Berat Kandilinde okuduğu, "Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim" duasını da adetli kadınlar, kadir gecesinde ve kandillerde edebilirler. 

ADET DÖNEMİNDE TESPİH ÇEKİLEBİLİR Mİ?

Adetli kadınlara namaz, oruç, hac gibi ibadetler yasak kılınmış olsa da dua ve zikir edebilir, tespih çekebilir. Diyanet'e göre kadınlar regli dönemlerinde, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler. 

adet döneminde tespih çekilebilir mi

adet döneminde tespih çekilebilir mi

Adetliyken mezarlığa gidilir mi? Mezarlığa kimler giremez?İLİŞKİLİ HABERAdetliyken mezarlığa gidilir mi? Mezarlığa kimler giremez?

ADETLİYKEN KUR'AN OKUNABİLİR Mİ?

Diyanet fetvasında Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi adetli veya lohusa kadın da Kur’an okuyamaz. Diyanet bunu Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) hadislerine dayandırıyor. Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadisinde, "Adetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz" (Tirmizî) şeklinde buyurmuştur. Bu genel yaklaşımın yanında Hanefî ve Şafiiler dua ve zikir kastıyla dua anlamı içeren ayetlerin okunabileceğini; Şafiiler dili oynatmadan ve telaffuz etmeden Mushaf'ın yüzüne bakarak kalben veya zihnen süzülebileceğini; Hanbeliler ise Kur'an okuma kastı olmadan besmele, hamdele vb. zikirleri okuyabileceklerini söylemişlerdir. Maliki mezhebinde ise farklı iki görüş bulunmaktadır. Bu iki görüşten adetli kadının eğitim öğretim amacıyla Mushaf’a dokunabileceği ve Kur'an-ı Kerim'i okuyabileceği anlayışını tercih etmişlerdir.

adetli bir kadın kuranı kerime dokunabilir mi

adetli bir kadın kuranı kerime dokunabilir mi

ADETLİ BİR KADIN KUR'AN-I KERİM'E DOKUNABİLİR Mİ?

Diyanet İşleri Din Yüksek Kurulu'nun bu konudaki fetvası, "Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezhepleri ile Malikî mezhebindeki ağırlıklı görüşe göre, cünüp veya hayız hâlindeki kimselerin Mushaf'a dokunmaları caiz değildir" şeklindedir.

Adetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirler

İLİŞKİLİ HABER

Adetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirler

BİR YORUM YAPIN 0