Adetliyken mezarlığa gidilir mi? Mezarlığa kimler giremez?

Hayız olan bir diğer adıyla adet döneminde olan kadınların kabir ziyareti yapmasında bir sakınca olup olmadığı en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki dinen adetli kadın mezarlığa girebilir mi? Mezarlığa kimler giremez? Merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını sizler için araştırdık. Detaylarına haberimizin devamında ulaşabilirsiniz.

"Zevkleri bıçak gibi keseni (ölümü) çok hatırlayın!" (Tirmizî, Zühd 4. Nesâî, Cenâiz) hadis-i şerifinde buyrulduğu üzere dünyaya geliş gayemizi unutmamak için sık sık kabir ziyaretlerinde bulunmalıyız. Özellikle de bayramlarda ya da haftanın belli günlerinde yapılan kabir ziyaretinin ecri çok olduğunu müjdeleyen dinimizde kadınların muayyen günlerinde (adetli iken) ziyarette bulunmasının caiz olup olmadığı en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Öte yandan yalnızca adetli kadınların mezarlık ziyaretinin yapıp yapamadığı değil, hayızlı halde mezarlık başında dua edilir mi sorusu da akıllarda yer etmeye başladı. Peki mezarlık ziyareti, kadınların özel günlerine denk geldiği zaman ne yapılmalıdır? Diyanet İşleri Başkanlığı bu konu hakkında soru işaretlerini gideriyor.

Adetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirlerİLİŞKİLİ HABERAdetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirler

ADETLİ İKEN MEZARLIK ZİYARETİ YAPILIR MI?

Kadınlar özel günlerinde mezarlığa gidebilir mi

Kadınlar özel günlerinde mezarlığa gidebilir mi

Muhafazakar kadınların adetli iken mezarlık ziyaretinde bulunmalarını yasaklayan bir ayet ya da hadis bulunmamaktadır. Bundan dolayı kadınların regl hallerinde kabir ziyaretine gitmeleri ve dua amacıyla ezberden dua ayetlerini okumalarında dinen bi sakınca yoktur. Adetli olan ölen kişi için dua edebilir. Nitekim Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konu hakkındaki bilgilendirmesi şu şekildedir:

"Kadınların özel hallerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu halde iken kabir ziyareti yapmaları ve dua niyetiyle ezberden dua ayetlerini okumaları caizdir."

KurİLİŞKİLİ HABERKur'an okumanın sevabı! Abdestsiz Kuran okunur mu, dokunulur mu?

HADİS-İ ŞERİF: Âdetli olsun veya olmasın kadınların, cenazenin yanında durmaları, açıp yüzüne bakmaları ve kabir ziyaretinde bulunmaları caizdir (İbn Nüceym, el-Bahr, II, 283).

BİR YORUM YAPIN 0