Dinimize göre miras paylaşımı nasıl olmalıdır?

Evlat ayırımı dinimizde de yasaklanmıştır. Erkeklerin hayata atıldıklarında yapmak zorunda oldukları sorumlulukları yüzünden anne ve babalarından alacakları miras kız çocuklarınkinden biraz farklıdır. Peki bu oran nedir ve nasıl olmalıdır? Merak edilen bu soruyu emekli Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan Yasemin.com okurları için özel yanıtladı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Anne ve babalar çocuklarını bu dünyadayken düşünürler ve onlar için çalışırlar. Kişi ahirete göçtüğünde geride bıraktıkları malları yani mirasları, mirasçılar arasında bölüştürülür. Ardında bıraktığı malvarlığıyla vefat eden kişinin cenaze masrafları karşılanır ve varsa borçları ödenir. Kişinin varsa vasiyeti, malının sadece 1/3'ünü kapsayabilir. Daha sonra kalan varlık mirasçılar arasında bölüşülür. Erkek ve kız evlatlara düşen mirasta miktar farklılıkları vardır. Kuran'ı Kerim'deki bu ayrım açıkça belirtilmiştir. Ubâde b. Sâmit (r.a.) rivayetiyle Peygamber Efendimiz'in (SAV) murisin kızı, oğul kızı ve kız kardeşiyle ilgili bir miras paylaşımı, "Ölenin kızı için yarım, oğul kızı için üçte ikiye tamamlamak için altıda bir ve geri kalanın kız kardeşe verilmesi" şeklinde olmuştur. Çok merak edilen miras paylaşımı konusunu emekli Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan tüm detaylarını sizler için paylaştı.

"KUR'AN-I KERİM'DE MİRAS HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ VERİLMİŞTİR" 

Allah'ın (c.c) kelamı olan Kur'an-ı Kerim'de kızı ve erkek evlatlar için miras hakkında açıkça bilgi vermiştir. Erkekler ev geçiminden ve ailenin kalkınmasından sorumlu olduğu için maddi imkânlara her zaman daha çok ihtiyaçları vardır. Kadınlar ailesindeki maddi geçiminden erkekler kadar sorumlu değildir. Evin ve çocukların ihtiyaçlarını karşılamak durumunda olan erkekler için mirasta kız kardeşlerinden iki kat daha fazla hakka sahiptir.
 
Kuranı Kerimde miras paylaşımı
Kuranı Kerimde miras paylaşımı
 
Allah konu hakkında Nisa Suresi'nin 11. ayetinde, "Allah size, çocuklarınız hakkında, erkeğe, kadının payının iki misli (miras vermenizi) emreder. (Çocuklar) ikiden fazla kadın iseler, ölünün bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, ana-babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır. Eğer çocuğu yok da ana-babası ona vâris olmuş ise, anasına üçte bir (düşer). Eğer ölenin kardeşleri varsa, anasına altıda bir düşer. Bütün bu paylar ölenin yapacağı vasiyetten ve borçtan sonradır. Babalarınız ve oğullarınızdan hangisinin size, fayda bakımından daha yakın olduğunu bilemezsiniz. Bunlar Allah tarafından konmuş farzlardır (paylardır). Şüphesiz Allah ilim ve hikmet sahibidir" buyurmuştur. 
 
Miras paylaşımı
Miras paylaşımı
Tapu devir işlemi nedir, nasıl yapılır? 2022 Tapu harcı ne kadar?

İLİŞKİLİ HABER

Tapu devir işlemi nedir, nasıl yapılır? 2022 Tapu harcı ne kadar?

BİR YORUM YAPIN 0