El-Halık (cc) ne demek? El-Halık ismi şerifinin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Halık...

Allah'ın (cc) güzel isimlerinin toplandığı Esma-ül Hüsna'dan El-Hâlık sadece Rabbimize atanmış bir isimdir. Sadece Allah'a (c.c) ithaf edilen El-Halık isimi bir yönüyle insanları da anlatıyor. Allah'ın (c.c) her şeyi yoktan var ettiği anlamını taşıyan El-Halık ismi hakkında tüm merak edilenleri sizler için araştırdık. El-Halık ne demek? El-Halık isminin faziletleri nelerdir?

Allah'ın 99 isimlerinden biri olan El-Halık 'yoktan var eden, her şeyin varlığını ve varlığı boyunca görüp göreceği bütün hal ve hadiseleri tayin ve tespit eden ve ona göre yaratandır' anlamlarını taşımaktadır. Allah (cc) zati ve subuti sıfatlara sahiptir. El-Halık (c.c) ismi şerifi Yaratan'ın subuti sıfatlarındandır. Yani sadece Allah'a özgü ve başka hiçbir varlığa verilemeyecek bir isimdir. El-Halık (cc) Allah'ın yaratan olduğunu ve her şeyi yoktan var ettiğinin gösterir. Kainatta hiçbir madde yoktur ki atomuna kadar incelendiğinde Yaratan'ın eseri olmasın. Allah En'am Suresi'nin 102. ayetinde, "İşte Rabbiniz Allah bu! O'ndan başka ilah yoktur; O, her şeyin yaratanıdır. O'na kulluk edin, O her şeye vekildir" buyurmuştur.

ذٰلِكُمُ اللّٰهُ رَبُّكُمْۚ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَۚ خَالِقُ كُلِّ شَيْءٍ فَاعْبُدُوهُۚ وَهُوَ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ وَكٖيلٌ

Żâlikumu(A)llâhu rabbukum(s) lâ ilâhe illâ hu(ve)(s) ḣâliku kulli şey-in fa’budûh(u)(c) vehuve ‘alâ kulli şey-in vekîl(un)

YOKTAN VAR EDEN ALLAH (CC)

Dünyada yapılan araştırmalar ve çalışmalar sonucunda birçok ürün bulunmuştur. Mucitler Allah'ın (c.c) yarattıklarını kullanıp yeni icatları keşif edebilseler de hiçbir şeyi yoktan var edemezler. Kainattaki her olgu O'ndan başlamıştır. O'nun (c.c) izni ile her şey oluşur. Allah Fatır Suresi'nin 3. ayetinde, "Ey insanlar, Allah’ın üzerinizdeki nimetini anın. Gökten ve yerden sizi rızıklandıran Allah’ın dışında bir başka Yaratıcı var mı? O'ndan başka İlah yoktur. Öyleyse nasıl olur da çevriliyorsunuz?" buyurmuştur.

يَٓا اَيُّهَا النَّاسُ اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللّٰهِ عَلَيْكُمْۜ هَلْ مِنْ خَالِقٍ غَيْرُ اللّٰهِ يَرْزُقُكُمْ مِنَ السَّمَٓاءِ وَالْاَرْضِۜ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَۘ فَاَنّٰى تُؤْفَكُونَ

Yâ eyyuhâ-nnâsu-żkurû ni’meta(A)llâhi ‘aleykum(c) hel min ḣâlikin ġayru(A)llâhi yerzukukum mine-ssemâ-i vel-ard(i)(c) lâ ilâhe illâ huv(e)(s) feennâ tu/fekûn(e)

Kutsal Kitabımız Kuran-ı Kerim'in birçok ayetinde Allah'ın (c.c) gücünün benzersizliğine vurgu yapılır. Gökleri ve yeri bir örnek edinmeksizin yaratandır. O'nun nasıl bir çocuğu olabilir? O'nun bir eşi (zevcesi) yoktur. O, herşeyi yaratmıştır. O, herşeyi bilendir. (Enam suresi, 101. Ayet)

el halik ne demek

el halik ne demek

BOŞ BAKIŞLAR, ALLAH'TAN UZAK HAYATLAR

Allah'ın (c.c) kudretinden sual olmaz. Allah Kuran-ı Kerim'de el-Halık (cc) ismine ithafen birçok ayet indirmiştir. De ki: "Göklerin ve yerin Rabbi kimdir?" De ki: "Allah'tır." De ki: "Öyleyse, O'nu bırakıp kendilerine bile yarar da, zarar da sağlamaya güç yetiremeyen birtakım veliler mi (tanrılar) edindiniz?" De ki: "Hiç görmeyen (a'ma) ile gören (basiret sahibi) eşit olabilir mi? Veya karanlıklarla nur eşit olabilir mi?" Yoksa Allah’a, O'nun yaratması gibi yaratan ortaklar buldular da, bu yaratma, kendilerince birbirine mi benzeşti? De ki: "Allah, her şeyin yaratıcısıdır ve O, tektir, kahredici olandır." (Rad suresi, 16.ayet)

El-Halık isminin faziletleri

El-Halık isminin faziletleri

Allah'ın güzel isimlerinden biri olan el-Halık (cc) Kuran-ı Kerim'in daha birçok ayetinde geçmektedir. Bu isim kimseye verilemeyeceği gibi şakasına bile başka bir insan (yaratılan) için  yaratıcının bu ismini kullanmak yanlıştır. Tek yaratıcı Allah Azze ve Celledir.

El Halık ismini çokça zikredin

El Halık ismini çokça zikredin

EL-HALIK İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Allah'ın 99 isminden biri olan El-Halık ismini çokça zikredenin;

  • Sıkıntılarından kurtulması,
  • İşlerinde başarı sağlaması,
  • Hastalıklara karşı direnç sağlaması ve şifa bulması umulur.
Pijama ile namaz kılınır mı? Pijama ile namaz kılmak caiz mi? Eşofmanla namaz kılınabilir mi

İLİŞKİLİ HABER

Pijama ile namaz kılınır mı? Pijama ile namaz kılmak caiz mi? Eşofmanla namaz kılınabilir mi

BİR YORUM YAPIN 0