Teheccüd namazından önce veya sonra okunacak dua var mı? Teheccüd namazı...

Fazileti bakımından üstün bir yere sahip olan teheccüd, Peygamber Efendimiz (SAV)'e farz kılınmışken ümmeti için nafile namazları arasındadır. Peki teheccüd namazından önce veya sonra okunacak dua var mı? Peygamber Efendimiz (SAV) teheccüd namazından önce veya sonra hangi duaları okurdu? Teheccüd namazının hikmeti nedir? Tüm detaylarıyla haberimizde bulabilirsiniz.

'Uyanmak', 'uykudan güçlükle uyanmak' anlamına gelen teheccüd, yatsı namazı ile fecr-i sâdık arasında bir müddet uyuyup uyandıktan sonra namaz kılmayı ve bu süre içinde kılınan nâfile namazı ifade eder. İmam Şâfiî ve Müzenî'nin eserlerindeki bir ifadeyi esas alan bazı Şâfiîler'e göre yatsı namazından sonra kılınan vitirle teheccüd aynı namazdır. Kur'an-ı Kerim'de gecelerin ibadetle ihya edilmesinin önemine dikkat çeken birçok âyet bulunmasının yanı sıra bunların bir kısmı doğrudan Hz. Peygamber'e (SAV) hitap edilmiştir. Kur'an-ı Kerim'de Allah, gece yarısı uykusundan kalkıp kulluk için özel çaba harcayan Müslümanları övücü ifadelere yer vermiştir.

Teheccüd namazından önce veya sonra okunacak dua

Teheccüd namazından önce veya sonra okunacak dua

Allah Ali İmran Suresi 113. ayetinde, "Ama hepsi aynı değildir. Kitap ehlinden, Allah'ın ayetlerini okuyan ve gece saatlerinde secde eden bir ümmet da vardır." buyurmuştur.

لَيْسُواْ سَوَاء مِّنْ أَهْلِ الْكِتَابِ أُمَّةٌ قَآئِمَةٌ يَتْلُونَ آيَاتِ اللّهِ آنَاء اللَّيْلِ وَهُمْ يَسْجُدُونَ

"Leysu seva', min ehlil kitabi ummetun kaimetun yetlune ayatillahi anael leyli ve hum yescudun."

Teheccüd namazı kaç rekat ve nasıl kılınır? Teheccüt namazı kılınışıİLİŞKİLİ HABERTeheccüd namazı kaç rekat ve nasıl kılınır? Teheccüt namazı kılınışı

TEHECCÜD NAMAZINDAN ÖNCE VEYA SONRA OKUNACAK DUA VAR MI?

Yatsı namazından sonra, henüz uyumadan veya çok az uyuduktan sonra kalkıp kılınacak nafile namaza 'gece namazı (salatü'l-leyl)' denir. Bir süre uyuduktan sonra, gecenin yarısından imsak vaktine kadar kalkılıp kılınırsa, bu namaza 'teheccüd' denir. Teheccüd namazı iki, dört, altı ve sekiz rekat olarak kılınır. Her iki rekatta bir selâm verilirse, ibadetin fazileti artar.

Teheccüd namazı Peygamber Efendimiz (SAV) için farz kılınmıştı;

Ümmet için nafile namazı olan teheccüd Peygamber Efendimiz'e (SAV) farz kılınmasına dayalı Allah Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur:

"Ey Muhammed! Gecenin bir bölümünde uyanıp, sırf sana mahsus fazla bir ibadet olmak üzere, teheccüd namazı kıl. Rabbinin seni Makam-ı Mahmud'a göndereceğini ümit edebilirsin." (İsrâ, 17/79)

Teheccüd namazı

Teheccüd namazı

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) teheccüd namazına diğer mü'minleri de teşvik ederek, "Her kim geceleyin uyanır, hanımını da uyandırır ve iki rekat namaz kılarsa, Allah’ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılırlar" buyurmuştur.

PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV) TEHECCÜD NAMAZI İÇİN HANGİ DUAYI OKUMUŞTUR?

Peygamber Efendimiz (SAV)'in, kendisine farz kılınan teheccüd namazını kılmak üzere gece uykusundan kalktığında şu duayı okuduğu rivayet edilir:

للَّهُمَّ لَكَ الْحَمْدُ أَنْتَ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَمَنْ فِيهِنَّ، وَلَكَ الْحَمْدُ أَنْتَ قَيِّمُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَمَنْ فِيهِنَّ، وَلَكَ الْحَمْدُ أَنْتَ الْحَقُّ، وَوَعْدُكَ الْحَقُّ، وَقَوْلُكَ الْحَقُّ، وَلِقَاؤُكَ حَقٌّ، وَالْجَنَّةُ حَقٌّ، وَالنَّارُ حَقٌّ، وَالسَّاعَةُ حَقٌّ، وَالنَّبِيُّونَ حَقٌّ، وَمُحَمَّدٌ حَقٌّ، اللَّهُمَّ لَكَ أَسْلَمْتُ، وَعَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ، وَبِكَ آمَنْتُ، وَإِلَيْكَ أَنَبْتُ، وَبِكَ خَاصَمْتُ، وَإِلَيْكَ حَاكَمْتُ، فَاغْفِرْ لِي مَا قَدَّمْتُ وَمَا أَخَّرْتُ، وَمَا أَسْرَرْتُ وَمَا أَعْلَنْتُ أَنْتَ الْمُقَدِّمُ وَأَنْتَ الْمُؤَخِّرُ لا إِلَهَ إِلا أَنْتَ وَلا إِلَهَ غَيْرُكَ

"Allah'ım sana hamdolsun sen göklerin ve yerin nurusun, tüm övgüler sana mahsustur. Gökleri ve yerleri ayakta tutan sensin, övülmeye layık olan sadece sensin. Sen göklerin ve yerin ve her ikisi arasındaki tüm şeylerin hayatlarını düzene koyansın. Sen gerçek ilahsın, senin vadin de mutlaka gerçekleşecektir. Sana kavuşmak da mutlaka olacaktır. Cennet gerçektir. Cehennem gerçektir. Kıyamet muhakkak gerçekleşecektir. Allah’ım tüm irademi sana teslim ettim, sana inandım, sana güvenip dayandım ve daima sana yöneliyorum, senin verdiğin güç ve kuvvetle düşmanlarla mücadele ediyorum ve sadece senin hükmüne müracaat ediyorum. İşlediğim ve işleyeceğim gizli ve açık tüm günahlarımı bağışla. Benim kulluk yapacağım tek ilahım sensin senden başka ilah yoktur." (Tirmizî, Buhari)

Ubade b. Sâmit'den (rivayet edildiğine göre) Rasûlullah (asm) şöyle buyurmuştur:

"Her kim geceleyin uyanır da uyandığı zaman: Lâ ilâhe illallâhü vehdehû lâ şerîke leh, lehülmülkü ve lehül hamdu ve hüve alâ külli şey'in kadir, sübhanellahi vel hamdülillahi velâ ilâhe illallâhü vellâhü ekber, velâ havle velâ kuvvete illâ billâh"

"Allah'tan başka ilah yoktur, o tekdir ve ortağı yoktur. Mülk onundur, hamd onundur ve o her şeye gücü yetendir. Ben Allah'ı her türlü noksanlıktan tenzih ederim Hamd, Allah'a mahsustur. Allah'tan başka ilah yoktur. Al­lah en büyüktür, (günahlardan) dönüş ve (kulluk görevine) güç (yetiriş) ancak Allah(ın izni ve inayeti) iledir)" deyip sonra: "Rabbiğfirlî (Ey Allahım, Rabbim! Beni bağışla)" diye dua ederse (o kimsenin günahları ba­ğışlanır.) (Ebu Davud, Edeb)

BİR YORUM YAPIN 0