Ramazan ayı Kur'an-ı Kerim'de nasıl anlatılıyor? Oruç ve Kur'an...

Kur'an-ı Kerim, Müslümanlara farz kılınan oruç ibadetinin gerçekleştirildiği Ramazan Ayı'nda indirilmiştir. Peki Ramazan ayı Kur'an-ı Kerim'de nasıl anlatılıyor? Herkes tarafından merak edilen bu soruyu Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sizler için sordu. İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy yanıtladı.

Ramazan kameri yılının şâbandan sonra, şevvalden önce gelen dokuzuncu ayın adıdır. Bazı kaynaklara göre, 'Yaz sonunda ve güz mevsiminin başlarında yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur' anlamını taşıyan ramadî kelimesinden ya da 'kılıcı veya ok demirini inceltip keskinleştirmek için iki yalçın taş arasına koyup dövmek' manasındaki ramd masdarından türediği ileri sürülmüştür. Genellikle 'şehr' yani ay kelimesine bağlanan şehru ramazân şeklinde kullanılır. Bir rivayete göre Hz. Peygamber (SAV), Ramazan'ın Allah'ın isimlerinden biri olduğunu ifade buyurmuştur. Bu durumda 'şehru ramazan' ifadesi 'şehrullah' yani 'Allah'ın ayı' manasına gelir.

Kuranı Kerim

Kuranı Kerim

Kuran okumaya başlamadan önce okunacak dua! Her harf için sevap kazandıran duaİLİŞKİLİ HABERKuran okumaya başlamadan önce okunacak dua! Her harf için sevap kazandıran dua

RAMAZAN AYI KUR'AN-I KERİMDE NASIL ANLATILIYOR?

Kur'an-ı Kerim Ramazan Ayı'nın içinde bulunan mübarek gece Kadir Gecesi'nde indirilmiş olup Allah Kadir Suresi'nin 1. ayetinde şöyle buyurmuştur:

"Muhakkak biz Kuran’ı Kadir Gecesi indirdik"

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ

"İnna enzelnahu fi leyletil kadr."

Allah Duhan Suresi'nin 3. ayetinde de, "Kesinlikle biz Kuran’ı, mübarek bir gecede indirdik" buyurmuştur.

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنذِرِينَ

"İnna enzelnahu fi leyletin mubareketin inna kunna munzirin."

Bu ayetlerden de anlaşılacağı gibi Kur'an-ı Kerim'in indirildiği ay Ramazan Ayı'nın önemi büyüktür. Peki Kur'an-ı Kerim'de Ramazan Ayı nasıl anlatılmaktadır? İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy Bakara Suresi'nin 185. ayetinden yola çıkarak anlatıyor.

Ramazan ayı Kuranı Kerimde nasıl anlatılıyor?

Ramazan ayı Kuranı Kerimde nasıl anlatılıyor?

"Ramazan ayı ki: İnsanlar için hidayet rehberi olan, doğru yola ileten, doğru ile yanlışı birbirinden ayıran; apaçık kanıtları içeren Kur'an o ayda indirildi."

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ

"Şehru ramadanellezi unzile fihil kur'anu huden lin nasi ve beyyinatin minel huda vel furkan..."

BİR YORUM YAPIN 0