Er-Rezzak (c.c) ne demek? Er-Rezzak isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna Er-Rezzak...

En güzel isimlerin bulunduğu Esmaül Hüsna'da bulunan Er-Rezzak ismi, yerlerdeki ve göklerdeki her şeyin yalnızca O'na ait olduğunu tanımlar. Bir diğer tabirle, her canlının rızkının kendisinde olduğunu ve onları istediğine verdiği manasına gelir. Peki Allah'ın bütün sıfatlarının bulunduğu Esmaül Hüsna'dan Er-Rezzak isminin faziletleri nelerdir? İşte tüm detaylar...

"Rızık vermek" anlamını taşıyan rezḳ kökünden türeyen rezzâk kelimesi "kesintisiz biçimde çokça rızık veren" demektir. Er-Rezzak ismi Allah'a nisbet edildiğinde "bedenlerin ve ruhların gıdasını yaratıp veren" mânasına gelir. Kur'ân-ı Kerim'de "rezk" kavramı birkaç âyette "yedirmek, nasiplendirmek; yiyecek" anlamında insana nisbet edilmiştir. Elliyi aşkın yerde fiil kalıplarıyla, elliye yakın yerde de "rızk" manasıyla Allah'a izâfe edilmiştir. Birçok ayette, insanlardan bu nimetlerin sahibini tanımaları ve ellerindeki imkanlardan başkalarına da faydalandırmayı istemektedir.

Allah Nisa Suresinin 39. ayetinde, "Ne olurdu onlara, Allah'a ve âhiret gününe inansalar ve O'nun kendilerine lutfettiği nimetlerden dağıtsalar!" buyurmuştur. 

وَمَاذَا عَلَيْهِمْ لَوْ آمَنُواْ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَأَنفَقُواْ مِمَّا رَزَقَهُمُ اللّهُ وَكَانَ اللّهُ بِهِم عَلِيمًا

"Ve maza aleyhim lev amenu billahi vel yevmil ahıri ve enfeku mimma razakahumullah. Ve kanallahu bihim alima."

Kur'an-ı Kerimde ondan fazla âyette, Allah'ın dilediği kimselerin rızkını bollaştırdığı, dilediklerininkini daralttığı, bazen de hesapsız verdiği ifade edilmiştir. Beş ayette "razık" ismi "hayrü'r-râzikīn" yani 'rızık verenlerin en hayırlısı' ifadesiyle Allah (c.c)'a izafe edilmiştir.

Peygamber Efendimiz (SAV)

Peygamber Efendimiz (SAV)

El-Vehhab ismi ne demek? El-Vehhab isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Vehhab...İLİŞKİLİ HABEREl-Vehhab ismi ne demek? El-Vehhab isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Vehhab...

PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN RIZIK DUASI

Birçok hadis rivayetlerinde "rezk" kelimesinin yalnızca maddi ihtiyaçlar için değil manevi değer ve mükafatlar için de kullanıldığı görülür. Bunlar arasında İslâm dini, Kur’an’ı anlama yeteneği, şehitlik, sabır, sevgi ve bereket gibi lütuflar yer alır. Hz. Peygamber'in özellikle İslâmiyet’i yeni benimseyenlere okumalarını tavsiye ettiği duada Cenâb-ı Hak'tan şu sözlerle rızık talep etmiştir:

"Allahım! Günahlarımı bağışla, bana merhamet et, daima doğru yolu izlememi nasip et, beden sağlığı lutfet ve beni rızıklandır."

"SİZE VERDİĞİMİZ TEMİZ VE HELAL RIZIKLARDAN YİYİN"

Er-Rezzak

Er-Rezzak

Esmaül Hüsna'daki isimlerden biri olan Er-Rezzak maddi ve manevi rızkın hepsinin sahibi Allah (c.c) olduğunu bildirir. Bütün yarattıklarının rızkına kefil olan Allah (c.c) insanları bu rızkı bulmaları için çalışmalarını emretmiştir. Maddi bir çıkmazda kendimizi bulunca ya da manevi olarak bir sıkıntıya girdiğimizde sığınacağımız tek liman Allah (c.c) olmalıdır. Çünkü: Allah dilediğine rızkı bolca bahşeder, dilediğine de sınırlı ölçüde verir. Fakat inkârcılar, bu gerçeğin farkında olmadıkları için dünya hayatı ile sevinip şımarırlar. Oysa âhiretin sonsuz nimetleri yanında dünya hayatı azıcık, değersiz ve geçici bir geçimlikten ibarettir. (Ra'd Suresi/26. Ayet)

Biz İsrâiloğulları'nı, Yâkub'un on iki oğlundan türeyen oymaklar hâlinde on iki kabileye ayırdık. Çölde susuz kalıp da kavmi Mûsâ'dan su isteyince ona: "Asanla taşa vur!" diye vahyettik. O da vurur vurmaz taştan on iki pınar birden fışkırıverdi. Böylece her kabile su alacağı yeri öğrendi. Yine çöl sıcağında üzerlerine bulutu gölge yaptık; kendilerine kudret helvası ile bıldırcın eti ikram ettik. "Size verdiğimiz temiz ve helâl rızıklardan yiyin" dedik. Onlar bu nimetleri hiçe saymakla aslında bize bir zarar veremediler, fakat böylelikle sadece kendilerine zulmediyorlardı. (A'raf Suresi / 160. ayet)

 ER-REZZAK İSMİNİN FAZİLETİ NELERDİR?

Allah'ın (cc) bütün isimleri gibi Er-Rezzak (cc) ismi de çok faziletlidir. Er-Rezzak ismi hem maddi nimetleri hem de manevi mükafatı temsil eder. "ALLAH, yeryüzünü sizin için karar kılma yeri, göğü de bina yapan, size şekil verip de şekillerinizi güzel kılan ve sizi temiz şeylerle rızıklandırandır. İşte Rabbiniz Allah! Âlemlerin Rabbi Allah ne yücedir!" (Mü’min suresi / 64. Ayet)

Er-Rezzak isminin faziletleri nelerdir?

Er-Rezzak isminin faziletleri nelerdir?

  • Er Rezzak ismi çokça zikredildiğinde biiznillah geçim sıkıntısından kurtulunur,
     
  • Allah'tan (cc) gelen hastalık şifası için yine Allah'a sığınılır. Ya Rezzak ismi şerifi çokça zikredilir,
     
  • Hapishanede bulunan kişiler feraha ermek için bu zikir ile meşgul olmalıdırlar,
     
  • Zihin açıklığı için suya üflenip içilmesi yardımcı olur,
     
  • Manen sıkıntı içinde ise Ya Rezzak zikri şifadır. 

Yaratılan bütün mahlukat hayatlarını idame ettirmeleri için bir takım ihtiyaçlara sahiptir. Nice canlılar var ki, hayatları için gerekli olan rızkı yanlarında taşıyamaz. Onların da sizin de rızkınızı veren Allah’tır. O, her şeyi hakkiyle işiten, her şeyi hakkiyle bilendir. ( Ankebût suresi / 60. Ayet)

El-Fettah ismi ne demek? El-Fettah isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Fettah...

İLİŞKİLİ HABER

El-Fettah ismi ne demek? El-Fettah isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Fettah...

BİR YORUM YAPIN 0