El-Fettah ismi ne demek? El-Fettah isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Fettah...

Allah (c.c)'un 99 isminden biri olan El-Fettah "Her kapıyı açan" manasına gelmektedir. Bir başka tabirlere El-Fettah ismi, "Dilediği her kapıyı açan yaratıcı olan Allah" anlamına gelir. Peki El-Ferrah isminin faziletleri nelerdir? İşte detaylar...

El-Fettah, Kur’an-ı Kerimin Sebe Suresi’nde geçen ve Allah’a özel olan bir sıfatlar arasında yer almaktadır. Bu bağlamda El-Fettah isminin anlamı ve bu zikrin faziletleri de oldukça merak edilmektedir. "Bir şeyi açmak, taraflar arasında hüküm vermek, birine yardım edip zafere ulaştırmak" anlamındaki feth kökünden türeyen fettah kelimesi "iyilik kapılarını açan, bütün anlaşmazlıkların nihaî hakemliğini yapmak suretiyle mutlak adaleti gerçekleştiren, hak ile bâtılı birbirinden ayırıp durumu açıklığa kavuşturan, mazlumlara yardım edip mümin kullarına zafer veren" mânalarına gelir. Fethin asıl anlamı olan "açma" eyleminin sonuçları dış duyularla algılandığı gibi manen de kabul edilebilir.

Fettah kelimesinin açma eylemine örnek olarak Kur'an-ı Kerim'deki Hicr Suresi'nin 14. ve 15. ayetleri örnek gösterilebilir.

"Gökten bir kapı açsak da oraya çıksalar bile."

وَلَوْ فَتَحْنَا عَلَيْهِم بَابًا مِّنَ السَّمَاء فَظَلُّواْ فِيهِ يَعْرُجُونَ

"Ve lev fetahna aleyhim baben mines semai fe zallu fihi ya'rucun."

"Herhalde gözlerimiz döndürüldü, doğrusu büyülenmiş bir topluluğuz." derlerdi."

لَقَالُواْ إِنَّمَا سُكِّرَتْ أَبْصَارُنَا بَلْ نَحْنُ قَوْمٌ مَّسْحُورُونَ

"Le kalu innema sukkiret ebsaruna bel nahnu kavmun meshurun."

"Hakemlik veya hâkimlik yapmak, nusret ve zafer vermek" mânaları da "açmak" şeklindeki temel mâna fetih ile bağlantılıdır. Çünkü hâkim, iki hasım arasında kapalı kalan hak ve adalet kapısını açar. Zafere ulaştırmak da haklılık ve ganimet kapısını açmak demektir.

EL-FETTAH İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

El-Fettah ne demek

El-Fettah ne demek

Er-Rezzak (c.c) ne demek? Er-Rezzak isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna Er-Rezzak...İLİŞKİLİ HABEREr-Rezzak (c.c) ne demek? Er-Rezzak isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna Er-Rezzak...

El-Fettah (cc) ismi şerifi Allah'ın bütün müşkülleri kolaylaştırdığını ve yaşadığımız bütün sıkıntılardan feraha çıkaracağını belirtir. Bu ismi şerif ile insanlara, Allah'ın (cc) bütün iyilik kapılarını açtığını, zulme uğrayanları zalimin elinden kurtardığını, zafer yolunun Kendisinde (cc) olduğunu, mümin kullarını zafere ulaştırdığını gösteriyor.  

"De ki: Rabbimiz hepimizi bir araya toplayacak sonra da hak hükmü ile aramızı ayıracak. O öyle fettah, öyle âlîm'dir." (Sebe Suresi: 26.Ayet Meali)

EL-FETTAH (CC) İSMİ NEDEN ZİKREDİLMELİDİR?

Allah'ı zikretmemiz Rabbimiz'in çok hoşuna gider. Güzel isimlerinin bulunduğu Esmaül Hüsna'da bulunan 100 isimden her biri zikredilirken tercih edilmelidir.

El-Fettah zikri

El-Fettah zikri

  • Haksızlıktan kurtulmak için,
     
  • Adaletle hüküm görmek için,
     
  • İşlerin düzene girmesi için,
     
  • Yaşanılan maddi ve manevi sıkıntılardan kurtulmak için,
     
  • Yaşanılan buhranlardan kurtulmak için.
Er-Rezzak (c.c) ne demek? Er-Rezzak isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna Er-Rezzak...

İLİŞKİLİ HABER

Er-Rezzak (c.c) ne demek? Er-Rezzak isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna Er-Rezzak...

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0