Tükürük yutmak orucu bozar mı? İstemeden balgam yutmak orucu bozar mı?

Bu yıl Ramazan ayı baharın ilk günlerine denk geldi. Alerjik mevsimi olarak bilinen bu zamanlarda vücudu fazla balgam üreten insanların akıllarında soru işaretleri oluşmaya başladı. Peki balgam ya da tükürük yutmak orucu bozar mı? Akıllara takılan bu soru Prof. Dr. Mustafa Karataş Kanal 7 ekranlarında yayınlanan Sahur Vakti programında yanıt buldu.

Ramazan ayında farz olan oruç ibadeti imsak vaktinin girmesinden akşam ezanın okunmaya başladığı vakte kadar yemek, içmek veya cinsel ilişkiden uzak durmak demektir. Bu süre zarfında insan vücudunun ürettiği bazı sıvılar vardır. Bunların eksikliği birçok hastalığa yol açabilir. Bu sıvılar vücutta üreyen balgam ve tükürüktür. Bu sıvıları yutmak orucu bozar mı? Haberimizde diyanetin verdiği cevaba yer verdik.

Sahur ekranlarının vazgeçilmez programı 'Sahur Vakti', Prof. Dr. Mustafa Karataş'ın sohbetiyle Ramazan ayı boyunca izleyicisinin oruç heyecanına eşlik ediyor. Ramazan ayının faziletleri, bu aya özel ibadetler, Müslümanların öncüsü Hz. Muhammed'in (SAV) yaşamından örnekler ve İslam tarihinin tozlu sayfalarında yer alan önemli olaylar Mustafa Karataş’ın anlatımlarıyla Sahur Vakti'nde hayat buluyor.

Programa konuk olan Prof. Dr. Cevat Akşit, seyircilerden gelen soruları yanıtladı. Oruçlu iken ağızda su çalkalamanın orucu bozup bozmayacağı sorusuna da programda yanıt verildi.  

BALGAM ORUCU BOZAR MI?

Bu yıl, Ramazan ayının başlangıcı baharın ilk günlerine denk geldi. Bahara geçiş mevsimi olduğundan bu sürede alerjik bünyeye sahip bireylerin alerjileri artabiliyor ve bazı insanlar grip, nezle olabiliyor. Bu sebeple bazı insanların vücutları normalden daha çok balgam üretiyor. Ağıza gelen bu sıvının tükürük yoluyla dışarı atılması daha uygun görülmüşken, ağıza kadar gelmeyip boğazda kalan balgamın yutulmasında sakınca görülmemiştir.

Oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş macunu orucu sakatlar mı?İLİŞKİLİ HABEROruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş macunu orucu sakatlar mı?

TÜKÜRÜK YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet bu hakkında şu şekilde açıklama yapmıştı:

"Tükürük yutmak orucu bozar mı? Sorusu genel olarak bu durumun orucu bozmayacağı şeklinde cevaplanmaktadır. Ağız, beden içi olduğundan tükürük yutmak da insanın içindeki necasetin mideden bağırsağa geçmesi gibi doğal kabul edilir. Günlük yaşamda oruçlu iken tükürük yutmak, ağzın içinde salgılanan tükürüğün normal olarak yutulması gibi düşünülür."

İnsanlar gün içinde sürekli yutkunma ihtiyacı hissedebilir. Dışarıdan vücuda girmediği için ağızda oluşan tükürüğün yutulmasında sakınca görülmemiştir.

Diyanetin bir başka bildirisine göre de, "Ağzın çalkalanmasından sonra kalan ıslaklığın veya dudağı yaladıktan sonra kalan tükürüğün yutulması durumu da orucu bozmayan hallerden sayılmaktadır. Din bilginlerine göre, Ramazan ayında oruç tutan bir kimsenin ağızda bulunan tükürüğü yutması orucunu bozmamaktadır" ifadeleri yer alır. Ancak ağızda bulunan tükürüğün biriktirilmesi kaçınılması gereken davranışlar arasında yer almaktadır ve yutulması mekruh gurubuna girer.

Nihat Hatipoğlu'nu çileden çıkaran soru: 'Senin ne haddine, sen kimsin?'

İLİŞKİLİ HABER

Nihat Hatipoğlu'nu çileden çıkaran soru: 'Senin ne haddine, sen kimsin?'

BİR YORUM YAPIN 0