İslamiyet'e göre eşler arasındaki muhabbet nasıl olmalı? Prof. Dr. Mustafa Karataş yanıtladı

Sevgi dini olan İslamiyet evli çiftler arasındaki muhabbete çok önem vermiştir. Evlenmeyi düşünenler için İslamiyet'te oldukça değer verilen aile kurumunun temelini oluşturan kadın ve erkeğin ilişkileri hakkında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)'in hadislerini ve Kur'an-ı Kerim'i kaynak aldık. Prof. Dr. Mustafa Karataş eşler arasındaki muhabbetin detaylarına değindi. Peki eşler arasındaki muhabbet nasıl olmalı?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Aile kavramı İslamiyet'te çok büyük bir öneme sahiptir. Evlenerek atılan aile temelleri hakkında çokça hadisler vardır. Öyle ki Peygamber Efendimiz (SAV); "Dört şey peygamberlerin sünnetlerindendir: Utanma (haya) duygusu, güzel koku sürmek, misvak kullanmak ve evlenmek" buyurmuştur. (Tirmizi). Evlilik bu kadar önemli iken, ailenin oluşmasında demirbaş olan çiftler hakkında muhakkak bizlere yol gösterici hadisler bildirilmiştir. Öte yandan Allah Kur'an-ı Kerim'le de evliliğin öneminden bahsetmiştir. Allah (c.c) Rum Suresi'nin 21. ayetinde, "Kendileri ile huzur ve sükûn bulasınız diye, sizin için türünüzden eşler yaratması, aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O'nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır" buyurmuştur. Peki İslamiyet'e göre önemli bir yere sahip olan evlilikte eşler arasındaki muhabbet nasıl olmalıdır? Kadın ve erkek kendilerine çeki düzen verdikten sonra hangi dualarla niyetlerini güçlendirmediler? Prof. Dr. Mustafa Karataş'ın güçlü aile konusundaki açıklamasını haberimizde bulabilirsiniz.

İŞTE PROF. DR. MUSTAFA KARATAŞ'IN AÇIKLAMASI:

Mutlu bir yuva, anne ve babanın iyi geçinmesiyle olur. Kadın ve erkeğin arasındaki güzel ilişki bir sadaka sevabındadır. Aile fertleri arasındaki muhabbeti artırmak için çiftlerin attıkları adımlardan sonra dua ederek Allah'a sığınmaları kalır. Prof. Dr. Mustafa Karataş programında evli çiftler arasında muhabbeti artıran Furkan suresinin okunmasını önerdi.

Mutlu yuvanın sırrı

Mutlu yuvanın sırrı

Evlilikte eşler arası muhabbet ve huzur duaları! Çiftler için nazara karşı evde huzur dualarıİLİŞKİLİ HABEREvlilikte eşler arası muhabbet ve huzur duaları! Çiftler için nazara karşı evde huzur duaları

MUTLU YUVANIN SIRRI

Topluluğu oluşturan en küçük ancak en köklü yapı olan aile, karşı cinsten iki yetişkin insanın sevgi ve muhabbetle bir araya gelerek yuva kurmasıyla oluşur. Ancak aile yalnızca maddi beraberlikle değil bazı ruhi, sosyal ve hukuki şartların da bir araya gelmesi ile vücut bulur. Bu şartların sağlanması mutlu bir ailenin oluşmasına zemin hazırlar. Rum Suresi'nin 21. ayetinde bulunan "Kendileri ile huzur bulasınız diye" şeklindeki ifade, ruh ve gönül dünyasını insanın tek başına düzene sokamayacağına, huzuru sadece "kendi imkânları" ile yakalayamayacağına işaret ediyor.

Öte yandan Allah başka bir ayetinde eşlerin karşılıklı olarak birbirlerinin huzur ve sükun kaynağı olduğuna şu şekilde vurgu yapmıştır:

"Allah, sizi bir tek nefisten yaratan ve kendisi ile huzur bulsun diye eşini de ondan var edendir..." (A'râf, 189)

هُوَ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَجَعَلَ مِنْهَا زَوْجَهَا

"Huvellezi halakakum min nefsin vahıdetin ve ceale minha zevceha..."

"KADIN VE ERKEK BİR BÜTÜNÜ TAMAMLAYAN DİĞER YANDIR"

Evlilik müessesesi sadece kadın ve erkekler arasında olur. Kadın ve erkek bir olarak birbirlerini tamamlarlar. Peygamber Efendimiz bu konuda bir hadislerinde şöyle buyurmuştur:

"Kadınlar, erkeklerle birlikte bir bütünü tamamlayan diğer yandır." (Ebu Davud)

"Erkek hanımına sevgi ve şefkatle bakar, hanımı da ona sevgi ve şefkatle bakarsa, Yüce Allah da onlara rahmeti ile bakar. Erkek hanımının elini tutarsa parmaklarının arasından günahları dökülür." (en-Nebani, el-Fethü Kebir)

"Kadınlar, erkeklerle birlikte bir bütünü tamamlayan diğer yandır."

Müminler arasındaki güzel ilişki çok büyük bir önem arz ederken evli çiftlerin iyi geçimleri, birbirlerine gösterdikleri sevgiyle ve saygıyla Allah'ın (cc) mükafatına nail olunur.

BİR YORUM YAPIN 0