El-Alim (cc) ne demektir? El-Alim isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Alim...

Esma-ül Hüsna'da bulunan El-Alîm (cc) Allah'ın kullarına kendisini tanımaları için verdiği bir ismi şeriftir. El-Alim ismi Allahu Teala'nın gelecek, geçmiş, görünen görünmeyen bütün bilgilere sahip ve en ince ayrıntılarıyla bunları bilen tek yaratıcı olduğu anlamını taşımaktadır. Peki Esma-ül Hüsna'dan El-Alim isminin faziletleri nelerdir? Tüm ayrıntılarıyla haberimizde bulabilirsiniz.

Allah'ın 99 isimlerinden biri olan El-Alim ismi "Gizli açık, geçmiş, gelecek, her şeyi en ince detaylarına varıncaya kadar, çok iyi bilen" manalarına gelir. Allah, El-Alim ismiyle kullarına olmuşu, olacağı yani gelecekte yaşanacak şeyleri, küçük büyük her şeyi bildiğini haber verir. Buna maddi alem de manevi alem de dahildir. Allah (c.c) için bilinmeyen bir şey yokken gayb bilgisi de yalnızca O'na aittir. Tüm kulların fiillerini de bilen Allah (c.c), kaderleri ezelde takdir etmiştir. Öte yandan Allah (c.c) bunların hepsini bir kitaba kaydetmiştir. Esmaül Hüsna'dan El-Alim isminden kullara öğüt olarak yansıyan en önemli konu, dünya hayatında elde edilen her şeyin fani olduğu, makam ve mevki sahibi olmanın âhirette herhangi bir fayda sağlamayacağı hakikatidir.  Allah Telala'nın ilmi, mülkü ve her şeyi sınırsızdır. Nitekim ilim de dâhil olmak üzere insanoğlunun sahip olduğu her şey geçici ve sınırlıdır. Allah Enam Suresinin 18. ayetinde şöyle buyurmuştur:

"O, kullarının üstünde tam hâkimdir. O, hüküm ve hikmet sahibidir, her şeyden haberdardır."

وَهُوَ الْقَاهِرُ فَوْقَ عِبَادِهِ وَهُوَ الْحَكِيمُ الْخَبِيرُ

 

Ve huvel kahiru fevka ıbadih, ve huvel hakimul habir.

El-Alim isminin faziletleri

El-Alim isminin faziletleri

El-Fettah ismi ne demek? El-Fettah isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Fettah...İLİŞKİLİ HABEREl-Fettah ismi ne demek? El-Fettah isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Fettah...

EL-ALİM (CC) NE DEMEK?

El-Alîm ismi şerifi hakkıyla bilen demektir. Bir diğer tabirle zaman yer kaydı olmaksızın, büyük küçük, gizli ve açık her şeyi bilen demektir.

"Melekler, "Seni bütün eksikliklerden uzak tutarız. Senin bize öğrettiklerinden başka bizim hiçbir bilgimiz yoktur. Şüphesiz her şeyi hakkıyla bilen, her şeyi hikmetle yapan sensin" dediler." (Bakara Suresi 32. Ayet Meali)

Allah (cc) ezeli ve ebedi ilme sahiptir. Kainatta bir yaprak olmasın ki O'nun haberi olmadan kıpırdasın. Öyle ki Allah gözle görülen bütün hareketleri görürken düşünceleri, gizli ve saklı yapılanları beşerlerin gözle göremediği bütün her şeyi görendir.

"Şüphesiz Allah, göklerin ve yerin gaybını bilendir. Şüphesiz O, göğüslerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilendir." (Fatır Suresi 38. Ayet Meali)

El-Alim isminin faziletleri nelerdir

El-Alim isminin faziletleri nelerdir

EL-ALİM (CC) FAZİLETLERİ 

  • Allah (cc) yarattığı bütün mahlukatın beslenmesi için ne gerektiğinin ilmine sahiptir ve her bir farklı canlının ihtiyacını karşılayandır,
     
  • Sahip olduğu ilim ile her bir yaratılana farklı farklı suretler verendir,
     
  • İstatistiklere göre dünyada her dakikada 270 bebek hayata gözleri açılır. Her bir bebeğin sahip olduğu organları veya vücudunda bulundukları bütün hücreleri düşünürsek bunun sonsuz ilime sahip olan Allah'ın (cc) yaptığını görürüz, 
     
  • Kainattaki bütün denge sadece ve sadece sonsuz ilim sahibinin sayesinde olur.

Esmaül Hüsnadan El-Alim ismi

Esmaül Hüsnadan El-Alim ismi

EL-ALİM TESBİHİ...

Esmaül Hüsna'dan El-Aziz ismini çeken kişinin;

  • Alzheimer (Alzaymır) hastalığınn gecikmesi,
     
  • Bilinmeyen veya korkulanın şerrinden sakınması,
     
  • Doğru yol daha kolay bulması umulur.
Sadaka ömrü uzatır mı? Sadakanın faziletleri nelerdir? Ramazanda sadaka vermek

İLİŞKİLİ HABER

Sadaka ömrü uzatır mı? Sadakanın faziletleri nelerdir? Ramazanda sadaka vermek
Çocuklar neden korkar? Çocukların korkularını yenmesi için ne yapmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklar neden korkar? Çocukların korkularını yenmesi için ne yapmalı?

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0