Ramazan Bayramında yapılması gereken ibadetler nelerdir? Ramazan Bayramının yeri ve önemi

Allah (cc) Müslümanlara farz kıldığı 30 günlük oruç ibadetinin sonunda, Şevval ayı olarak bilinen Ramazan Bayramı geldi. Tüm Müslümanlar tarafından sevinçle ve heyecanla karşılanan Ramazan Bayramı'nda yapılması gereken ibadetleri sizler için araştırdık. Ramazan Bayramında yapılması gereken ibadetler nelerdir? Ramazan Bayramının İslam'daki yer ve önemi nedir? Ramazan Bayramı için 'Şeker Bayramı' da denilebilir mi?

Bin aydan daha hayırlı Kadir gecesinin de içinde olduğu Ramazan ayı yerini Ramazan Bayramı'na bıraktı. İslamiyet'e göre Ramazan Bayramı Şevval Ayı olarak kabul edilir. Ramazan ayında tutulan 30 günlük oruçtan sonra Allah'ın (cc) Müslümanlara hediye olarak sunduğu günler bütün İslam dinine mensup kişiler tarafından coşku ile kutlanılır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) Medine'ye hicret ettiklerinde oraya özgü olan cahiliye döneminden kalan iki bayram kutlanıyordu. Daha sonra Efendimiz (SAV) "Allahu Teâlâ size, kutladığınız bu iki bayramın yerine, daha hayırlısını, Ramazan bayramı ile Kurban bayramını hediye etti" (Ebû Dâvud) buyurdular. Bu günden sonra Müslümanlar tarafından kutlanan sadece iki bayram oldu. Bu haberimizde Ramazan Bayramı hakkında yapılması vacip olan davranışları; sadaka-i fıtır ve daha fazlasını sizler için araştırdık.

Müslümanların iki bayramından biri olan Ramazan Bayramı 10 Nisan Çarşamba 2024 tarihinde başlayıp 12 Nisan Cuma günü sona erecek.

Bayramda yapılması sünnet davranışlar! Bayram namazı ne zaman ve nasıl kılınır? İLİŞKİLİ HABERBayramda yapılması sünnet davranışlar! Bayram namazı ne zaman ve nasıl kılınır?

RAMAZAN BAYRAMININ İSLAM'DAKİ YERİ VE ÖNEMİ

İslamiyet'ten önce Medinelilerin kutlamış olduğu Nevruz ve Mihricen adlı baharın ve sonbaharın kutlandığı ancak içinde her türlü şirk ve günah unsurunun ortaya çıktığı bayramlar vardı. Medine'ye hicretin 2. yılında gerçekleşen Ramazan Bayramı ile Hz. Peygamber, Müslümanları şirk ve batılı içeren bu kutlamalardan kurtarıp, helaller ile kutlamalar yapılmasını takdir etmiştir. Nitekim din, eğlenmeyi yasaklamamıştır; sadece haram ile eğlenmeyi yasaklamıştır. Ramazan ve Kurban bayramları, helal ile eğlenmenin, kutlamalar yapmanın araçları kılınmıştır.

Ramazan Bayramı bir temsildir. Ramazan boyunca yapılan ibadet ve koşturmacanın, kendini tutmanın ödülü ve sevincidir.

İlahiyatçı yazar Adnan Şensoy  Yasemin.com'a özel açıklamalarda bulundu.

RAMAZAN BAYRAMI İÇİN 'ŞEKER BAYRAMI' DENEBİLİR Mİ?

Çocuklar bayramlarda daha çok harçlık ve şeker aldığı için bu bayrama şeker bayramı diye bakılır. İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy, bu durum normal olduğunu ve çocukların dünyaya daha farklı baktığını beyan ediyor. Hz. Peygamber Medine'deki bayramı herkes dolu dolu yaşasın diye geniş bir yelpaze açmıştır. Çocuklar için de birçok eğlence ve oyunlar düzenlenmiş, kalabalık cemaatlerle namazlar kılınmıştır.

Dolayısıyla çocuklar için 'şeker bayramı' denilmesi normal olsa da yetişkinler için Ramazan Bayramını şeker bayramı olarak isimlendirmek kavramın içeriğini bozmaktadır. Bir ay boyunca oruç tutmayı emreden Allah Teala, o bir ayın sonunda, Ramazan Bayramında oruç tutmayı yasaklamıştır. Çünkü bayramdaki esas herkesin o günü sevgi dolu, keyifli, mutlu, dolu dolu yaşamasıdır.

RAMAZAN BAYRAMI İBADETLERİ

  • Sadaka verin;

Ramazan bayramında yapılması gereken ibadetler

Ramazan bayramında yapılması gereken ibadetler

Bayrama ulaşmadan önce yoksullara verilecek sadaka-i fıtır hazırlanır. Bu sadaka Diyanet kaynaklarında Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanların belirli kimselere verdiği vacip olan bir sadakadır. Bu sene günlük olarak 40 liralık minimum tutar belirlenmiştir. İstenilirse herkesin gücü yettiği miktarda daha fazla verilebilir. Bayrama ulaşmadan verilmesi daha makbul olan bu sadaka sayesinde yoksul durumda olanlar ihtiyaçlarını karşılayarak bayrama daha mutlu girmiş olurlar.

  • Temiz kıyafetlerle bayram namazına gidin;

Ramazan bayramında sabah erken kalkınmalı. Özel bir gün olması sebebiyle cünup olunsun yada olunmasın gusül abdesti alınması güzel olur. Türk kültüründe bayramlıklar yadsınamaz bir yer almıştır. Dişler fırçalandıktan sonra bayramlıklar giyilip bayram namazına gidilir. Bayram namazı kılındıktan sonra camii cemaatiyle bayramlaşmak çok makbuldür. Ramazan bayramının ilk günü bir yıl içinde oruç tutulması haram olan beş günden biridir.

Bayram namazı

Bayram namazı

Bayramın ilk günü bayram namazı kılınır. Ülkemizde erkeklerin daha çok kıldığı bu namaz için ezan okunmaz. Şimdi namaz saatleri önceden herkese bildirilse de asrı saadet zamanında bu bildirim farklı şekilde sağlanıyordu. Resulullah (SAV), bayramlarda "Essalâtü câmiah (Topluca namaz kılmaya buyrunuz)" şeklinde buyurmuştur.

Bayram namazı kılmak farz mı? Kimler bayram namazı kılabilir?İLİŞKİLİ HABERBayram namazı kılmak farz mı? Kimler bayram namazı kılabilir?

  • Büyüklerinizle ve küçüklerinizle bayramlaşın;

Bayramlaşma

Bayramlaşma

Bayram namazının ardından camiilerde, evlerde, veya akraba ziyaretlerinde bayramlaşma gerçekleşir. Ardından Sıla-i rahim yapılır. 

Bayram ziyaretleri

Bayram ziyaretleri
Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) "Kim rızkının bollaştırılmasını yahut ecelinin geciktirilmesini arzu ederse, akraba ile irtibatını sürdürsün!" (Müslim, Buhârî) buyurmuşlardır.

RAMAZAN BAYRAMI NASIL GEÇİRİLMELİ

  • Güne erken saatte başlanmalı

  • Gusül abdesti alınmalı, vücut ve ev temizliğine önem verilmeli

  • İnsanlarla selamlaşmak, bayramlaşmak ve kimseyi kırmamak önem arz eder.

  • Sadaka verilmeli

  • Küsleri barıştırmalı

  • Kabir ziyaretinde bulunmalı

Baklava şerbeti nasıl yapılır? Tam kıvamında baklavanın şerbeti...

İLİŞKİLİ HABER

Baklava şerbeti nasıl yapılır? Tam kıvamında baklavanın şerbeti...
Kalp hastaları Ramazan bayramında nelere dikkat etmeli? Stent taktıranlara bayram uyarısı

İLİŞKİLİ HABER

Kalp hastaları Ramazan bayramında nelere dikkat etmeli? Stent taktıranlara bayram uyarısı

BİR YORUM YAPIN 0