Peygamber Efendimiz (SAV)'in uyku adabı! Peygamber Efendimiz (SAV) nasıl uyurdu?

İslamiyet'te gündüz vaktinin daha çok çalışmayla, geceyi de uyku ve dinlenmeyle geçirilmesi söylenir. Peki uykuyu ölümün kardeşine benzeten Peygamber Efendimiz (SAV) nasıl uyurdu? İşte herkes tarafından merak edilen Peygamber Efendimiz (SAV)'in uydu adabı...

Allah Furkan Suresi'nin 47. ayetinde, "O (Allâh), geceyi sizin için (örtünecek) bir elbise, uykuyu bir dinlenme, gündüzü de kalkıp çalışma zamanı yapmıştır" buyurmuştur. Bir başka ayette de, "Uykunuzu dinlenme (vasıtası) yaptık. Geceyi de (sizi örten) bir elbise yaptık" buyurmuştur. (en-Nebe, 78/9-10). İslamiyet'te gece karanlığı, örtücü ve gizleyici olduğu için elbiseye benzetilmiştir. Çünkü gündüz çalışan kişi kendini, uyuyarak zihnini ve vücudunu hareketsiz kalmak suretiyle istirahate çeker. Öte yandan geceler, sıhhî, ictimâî, ahlâkî ve bediî bir libâs, yâni örtüdür. Dünya boyuna göre biçilmiş bir kudret, huzur ve nîmet elbisesidir. İzdivaç kanunu bakımından da mahremiyeti koruyan bir sır perdesi, maddî ve mânevî olarak gizlenmeyi isteyenler için de bir sığınak gibidir.

Peygamber Efendimiz (SAV)

Peygamber Efendimiz (SAV)

"UYKU ÖLÜMÜN KARDEŞİDİR"

Resûlullah (SAV) "Uyku ölümün kardeşidir" buyurmuştur. (Suyûtî, II, 162)

Allah, "Sizi geceleyin öldürür (gibi uyutan), gündüzün de ne işlediğinizi bilen O'dur…" (el-En'âm 6/60) âyetinde de bu gerçeğe işâret etmiştir. Bunun mânâsı, tefekkür-i mevt için başkalarının cenâzesinde bulunmaktan daha yakînî bir sûrette, insanın kendi uykusunu tefekkür ederek ölümün hakîkatini idrâk etmesidir.

Umre yaparken okunacak dualar hangileridir? KabeİLİŞKİLİ HABERUmre yaparken okunacak dualar hangileridir? Kabe'yi görünce nasıl dua edilmeli?

PEYGAMBER EFENDİMİZ NASIL UYURDU?

Sevgili Peygamberimiz, ümmetine yatma ve uyumanın nasıl olması gerektiği noktasında çok güzel edep kâideleri tâlim etmiş ve bunu örnek yaşayışıyla göstermiştir. Peygamber Efendimiz (SAV), uyumak istediği zaman sağ yanının üzerine yatar, sağ elini sağ yanağının altına koyar, sonra da şöyle dua ederdi:

"Allâhım! Kendimi Sana teslim ettim, işimi Sana havâle ettim, yüzümü Sana çevirdim. (Rızânı) isteyerek ve (azâbından) korkarak sırtımı Sana dayadım, Sana sığındım. Sana karşı yine Sen’den başka sığınak yoktur. İndirdiğin kitaba ve gönderdiğin Peygamber’e inandım."

Efendimiz (SAV) Bir sahâbîsine de şöyle demişti:

"Eğer bu duâyı yapıp yattığın gece ölürsen, îmân üzere ölürsün. Bunlar yatmadan önceki son sözlerin olsun." (Buhârî, Deavât, 7)

Fahr-i Kâinât Efendimiz’in yatağının duruş şekli, mevtanın kabre konuş istikâmetindeydi. Uyumak üzere yattığı zaman başı mescide doğru gelirdi. (Ebu Dâvûd, Edeb, 97) Uyurken altına serdikleri örtü de kabre konanların üzerindeki kefene pek benziyordu.

Uzmanlar uyardı: Çocuklarınızı TikTok'tan uzak tutun!

İLİŞKİLİ HABER

Uzmanlar uyardı: Çocuklarınızı TikTok'tan uzak tutun!

BİR YORUM YAPIN 0