Kurban Bayramı arifesi nasıl değerlendirilmelidir? Tavsiye edilen 5 şey

Tüm Müslümanların kurban ibadetlerini yerine getirmek için sabırsızlıkla bekledikleri Kurban Bayramı geldi. Bayramlardan bir gün önceye gelen arefe günü haccın en önemli farzlarından olup Müslümanların en güzel şekilde değerlendirmeleri gerektiği bir gündür. Peki arefe günü nasıl değerlendirilmelidir? İşte Kurban Bayramı arefesinde yapılması için tavsiye edilen 5 şey...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Mali gücü yeten bazı Müslümanların yerine getirmek için günler öncesinden hem maddi hem de manevi açıdan hazırlandıkları Kurban Bayramı geldi. Sevginin, paylaşımın, akraba ziyaretlerin olduğu; küslüklerin bitirerek nefsin önüne geçildiği bayramlardan olan kurban, Müslümanlara Allah (c.c)'a yaklaşma fırsatını sunuyor. 'Mânevî her türlü yakınlığı' ifade eden Kurban Bayramı'ndan bir gün önceye gelen arefe gününün de önemi oldukça büyüktür. Arefe, haccın en önemli farzlarından olan vakfenin yapıldığı yerin yani Arafat'ın adıdır. İslamiyet'te arefe günü leyali-i aşere yani on mübarek gecelerden biri olarak geçer. Kur'ân-ı Kerim'de Fecr sûresinin ilk ayetlerinde geçen "Ve on geceye yemin olsun." ifadesinde kastedilen on gece, bazı kaynaklara göre Ramazan ayının son on günü veya Muharrem'in ilk on günü olarak belirtilse de genel görüş, bu mübarek on gün Zilhicce ayının ilk on günüdür. Kamerî ayların on ikincisi olan Zilhicce ayı, ibadetinin yerine getirildiği aydır. Bu mübarek ayın birinden onuna kadar olan zaman dilimi "leyali-i aşere", yani on mübarek gecedir. Onuncu gün ise Kurban Bayramı'nın ilk günüdür. Peygamber Efendimiz (SAV) bugünlerin önemine şu şekilde buyurarak vurgu yapıyor:

Arefe günü oruç tutulur mu? Arefe günü oruç tutmanın sevabı ve faziletiİLİŞKİLİ HABERArefe günü oruç tutulur mu? Arefe günü oruç tutmanın sevabı ve fazileti

"Salih amellerin Allah’a en ziyade sevgili olduğu günler bu on gündür! Ondaki her bir günün orucu bir yıllık oruca (sevapça) eşittir. Ondaki bir gece kıyamı (ibadetle ihya edilmesi) Kadir Gecesi’nin kıyamına (ihyasına) eşittir." (Tirmizi, Savm, 52; İbn Mace, Sıyam, 39)

arafat dağı

arafat dağı

KURBAN BAYRAMI AREFESİNDE YAPILMASI TAVSİYE EDİLEN 5 ŞEY!

Kur'ân-ı Kerim'de üzerine yemin edilen bu gecede yani Zilhicce’nin ilk on gecesinde yapılan amellere Allah (c.c)'un kat kat sevap yazacağını Peygamber Efendimiz (SAV) müjdeliyor. Bizler de bu sebeple Arefe gününü Peygamber Efendimiz (SAV)'e tabii olarak gündüzleri oruçla geçirmeli, sadaka vermeli, Allah Teâlâyı zikretmeliyiz.

kurban bayramı arefesinde hangi ibadetler yapılabilir

kurban bayramı arefesinde hangi ibadetler yapılabilir

İbadet ve affedilme günlerinden biri olan arefe günü, hacıların Arafat'ta "Lebbeyk (Buyur Rabbim)" diyerek dil, ırk, ten ayırımı yapılmaksızın bir araya geldiği mahşer gününü hatırlatır. Kulluğun Allah Teâlâ'ya dualarla, telbiyelerle arz edildiği en kıymetli zaman dilimidir. Resulullah (SAV) arefe gününe dair bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

"Duanın faziletlisi, arefe günü yapılanıdır." (Muvatta, Hacc 246)

kurban bayramı arefesi nasıl değerlendirilmelidir?

kurban bayramı arefesi nasıl değerlendirilmelidir?

On mübarek geceden biri olan arefe günü şu ibadetlerle değerlendirebilir:

  • Arefe gününün sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır,
     
  • Arefe günü oruç tutulmalıdır,
     
  • Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir,
     
  • Arefe günü çok dua ve istiğfar edilmelidir,
     
  • Arefe günü okunabildiği kadar İhlas-ı şerif okunması iyi olur.
Kurban Bayramı bayram namazı saat kaçta 2023? İl il bayram namazı saatleri 2023

İLİŞKİLİ HABER

Kurban Bayramı bayram namazı saat kaçta 2023? İl il bayram namazı saatleri 2023
Kurban eti ilk gün yenir mi? Ramazan Bingöl'den kurban eti açıklaması

İLİŞKİLİ HABER

Kurban eti ilk gün yenir mi? Ramazan Bingöl'den kurban eti açıklaması

BİR YORUM YAPIN 0