El-Latif (c.c) ne demek? El-Latif isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Latif...

En güzel isimlerin bulunduğu Esmaül Hüsna'dan El-Latif ismi 'nazik ve merhametli davranmak' anlamlarına gelmektedir. Lutf kökünden latif kelimesi olarak türeyen El-Latif ismi 'yumuşaklıkla muamele eden' manasını da içerir. Peki El-Latif isminin faziletleri nelerdir? İşte en güzel isimlerin bulunduğu El-Latif ismiyle ilgili tüm detaylar...

Sözlükte 'nazik ve merhametli davranmak, iyi muamele etmek' anlamlarına gelen latif kelimesi, lutf kökünden sıfat olarak türemiştir. Nazik ve yumuşak davranan, yumuşaklıkla muamele eden manasına gelen latif kelimesi aynı zamanda letafet kökünden türemiş olduğu da bilinmektedir. Bu şekilde de 'ince ve şeffaf, küçük ve hacimsiz olan' da demektir. Bunların yanı sıra en güzel isimlerden biri olan El-Latif esması 'fiilerini rıfk (iyi huylu, nezaket) ile gerçekleştiren kullarına iyilik ve merhamet eden, yaratılmışların ihtiyacını en ince noktasına kadar bilip karşılayan, zatı duygularla algılanamayan, en gizli ve ince hususları dahi bilen' anlamlarına gelir. Latif ismi Kur'an-ı Kerim'de yedi yerde geçmektedir. Bazı alimler latif kelimesinin anlamında 'lütuf ve ihsanda bulunma' şeklinin ağır bastığını savunsa da Kur'an'da 'hiç kimse tarafından bilinip sezilemeyen en ince noktalara vâkıf olma' anlamının hâkim olduğu görülmektedir. Özellikle Mülk Suresi'nin 14. ayetinde, Allah'ın, insanların bütün gizli konuşmaları ile zihin ve gönüllerinde barındırdıkları düşünce ve duygulara vâkıf olduğunu ve yaratıcı vasfı taşıyan bir varlığın bilmemesinin söz konusu edilemeyeceğini ifade eder.

Mülk Suresi 67/14. ayeti: "Yaratan, yarattığını bilmez mi? O, Bütün Ayrıntıları Bilen'dir, Her Şeyden Haberdar'dır."

أَلَا يَعْلَمُ مَنْ خَلَقَ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ

Ela ya'lemu men halak, ve huvel latiful habir.

El-Latif

El-Latif

KUR'AN-I KERİM'DE EL-LATİF İSMİ

Allah Lokman Suresi'nin 16. ayetinde, Hz. Lokman’ın, oğluna öğüt verirken her davranışının -hardal tanesi kadar bile olsa, bir kayanın içinde, göklerde veya yerin derinliklerinde de bulunsa- Allah tarafından bilinip ortaya çıkarılacağı yolunda uyarıda bulunduğunu beyan eder. 

Lokman Suresi 31/16. ayeti: "Ey oğulcuğum! Yaptıkların bir hardal tanesi kadar olup da bir kayanın içinde veya gökyüzünde veya yer altında bile olsa, Allah onu meydana çıkarır. Kuşkusuz Allah, Bütün Ayrıntıları Bilen’dir, Her Şeyden Haberdar’dır."

يَا بُنَيَّ إِنَّهَا إِن تَكُ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِّنْ خَرْدَلٍ فَتَكُن فِي صَخْرَةٍ أَوْ فِي السَّمَاوَاتِ أَوْ فِي الْأَرْضِ يَأْتِ بِهَا اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ لَطِيفٌ خَبِيرٌ

Ya buneyye inneha in teku miskale habbetin min hardalin fe tekun fi sahretin ev fis semavati ev fil ardı ye'ti bihallah, innellahe latifun habir.

Hz. Peygamber (SAV)'in eşlerine hitaben Ahzab Suresi'nin 34. ayetinde şu şekilde buyurmuştur:

"Evlerinizde okunmakta olan Allah'ın ayetlerini ve hikmetini aklınızdan çıkarmayın. Kuşkusuz Allah, Bütün Ayrıntıları Bilen'dir, Her Şeyden Haberdar'dır."

وَاذْكُرْنَ مَا يُتْلَى فِي بُيُوتِكُنَّ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ وَالْحِكْمَةِ إِنَّ اللَّهَ كَانَ لَطِيفًا خَبِيرًا

"Vezkurne ma yutla fi buyutikunne min ayatillahi vel hikmeh, innallahe kane latifen habira."

Bu ayette, Latif isminin içeriğinin bilmeye yönelik olduğu açıkça belirtilmiştir.

Bunların yanı sıra Yusuf Suresi'nin 100. ayetinde Allah, Hz. Yûsuf'un mazhar kılındığı ilâhî nimetlerden söz edilmiştir.

Yusuf Suresi 12/100. ayeti: "Yusuf, anne ve babasını makamına çıkardı. Hepsi onun makamına saygı ile eğildiler. Yusuf: "Ey babacığım! Bu durum, daha önceki rüyamın gerçekleşmesidir. Rabb'im onu gerçek kıldı. Ve gerçekten bana ihsanda bulundu. Çünkü beni zindandan çıkardı, şeytan benimle kardeşlerimin arasını açtıktan sonra sizi çölden getirdi. Benim Rabb'im dilediğine lütuf sahibidir. Gerçek şu ki: O, Her Şeyi Bilen'dir, En İyi Hüküm Veren'dir."

وَرَفَعَ أَبَوَيْهِ عَلَى الْعَرْشِ وَخَرُّواْ لَهُ سُجَّدًا وَقَالَ يَا أَبَتِ هَذَا تَأْوِيلُ رُؤْيَايَ مِن قَبْلُ قَدْ جَعَلَهَا رَبِّي حَقًّا وَقَدْ أَحْسَنَ بَي إِذْ أَخْرَجَنِي مِنَ السِّجْنِ وَجَاء بِكُم مِّنَ الْبَدْوِ مِن بَعْدِ أَن نَّزغَ الشَّيْطَانُ بَيْنِي وَبَيْنَ إِخْوَتِي إِنَّ رَبِّي لَطِيفٌ لِّمَا يَشَاء إِنَّهُ هُوَ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ

"Ve refea ebeveyhi alel arşı ve harru lehu succeda, ve kale ya ebeti haza te'vilu ru'yaye min kablu kad cealeha rabbi hakka, ve kad ahsene bi iz ahreceni mines sicni ve cae bikum minel bedvi min ba'di en nezegaş şeytanu beyni ve beyne ıhveti, inne rabbi latifun lima yeşa' innehu huvel alimul hakim."

Allah, Latif ismiyle Hac Suresi'nin 63. ayetinde, indirdiği yağmurla yeryüzünü yeşertmesi ve kullarına dilediği nimetleri vermesinden bahsetmiştir.

Hac Suresinin 22/63. ayeti: "Allah'ın gökten indirdiği su ile yeryüzünü nasıl yeşerttiğini görmüyor musun? Allah, Bütün Ayrıntıları Bilen'dir, Her Şeyden Haberdar'dır."

أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاء مَاء فَتُصْبِحُ الْأَرْضُ مُخْضَرَّةً إِنَّ اللَّهَ لَطِيفٌ خَبِيرٌ

"E lem tere ennallahe enzele mines semai maen fe tusbihul ardu muhdarreh, innallahe latifun habir."

İkram ve ihsanı belirten Şura Suresinin 42/19. ayetinde de: "Allah, kullarına karşı çok hoşnut edicidir. Dilediğini rızıklandırır. O, Mutlak Güç Sahibi'dir, Mutlak Üstün Olan'dır" buyurmuştur.

اللَّهُ لَطِيفٌ بِعِبَادِهِ يَرْزُقُ مَن يَشَاء وَهُوَ الْقَوِيُّ العَزِيزُ

Allahu latifun bi ibadihi yerzuku men yeşau, ve huvel kaviyyul aziz.

El-Latif isminin faziletleri nelerdir?

El-Latif isminin faziletleri nelerdir?

El-Adl (c.c) ne demek? El-Adl isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Adl...İLİŞKİLİ HABEREl-Adl (c.c) ne demek? El-Adl isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Adl...

EL-LATİF İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

İnsanların içine huzur ve güven veren bu ismi şerif Allah’ın bütün kullarının istek ve ihtiyaçlarını bildiğini ve onları bu konularda rahatlattığını anlatır. Lütuf ve ihsan sahibi Allah bütün verdiklerini karşılık beklemeden verir. Öyle ki Allah, yarattıklarının bütün ihtiyaçlarını en gizli ve en ince hususlarına kadar bilir. Nezaket ve merhametle kullarının bu ihtiyaçlarını karşılayan Allah (c.c), sonsuz lütfuyla hareket eder. Kulun her istek ve ihtiyacını yumuşaklıkla onlar ulaştırır. Bu dünyada insanlar bazen bu durumun içine gömülürler ve onun içinden nasıl çıkacaklarını bilmezler ancak Allah (c.c) hiç akla gelinmedik ve umulmadık yerlerden çözümler üretir. Ahir dünyada bütün insanlığa lütfettiği nimetleri vardır. Bunun yanında ahirette sadece Müslüman kullarına lütfunun kapısı açılacaktır.

"Dediler ki: Biz doğrusu daha önce, ailemiz (yakın akrabalarımız) içinde endişe edip-korkardık. Şimdi Allah, bize lütufta bulundu e’hücrelere kadar işleyen kavurucu azaptan korudu. Şüphesiz, biz bundan önce O’na dua (kulluk) ederdik. Gerçekten O, iyiliği bol, esirgemesi çok olanın ta kendisidir." (Tur Suresi, 26-28 ayetler)

El-Latif ismini çokça zikreden kişinin:

  • İşinin görülmesi için gittiği makamlarda isteği yere getirilmesi,
     
  • Beş vakit namazdan sonra bu zikrin yapılması Allah’ın izni ile yapılan işlerde başarılı olması,
     
  • Bu zikrin tekrar edilmesiyle biiznillah Allah’a havale edilen işler başarı ile sonuçlanması,
     
  • Darlık ve sıkıntıdan kurtulmak için okunması,
     
  • Rızkının genişlemesi umulur.
Zuhruf Suresi'nin faziletleri nelerdir? Zuhruf Suresi okunuşu ve anlamı

İLİŞKİLİ HABER

Zuhruf Suresi'nin faziletleri nelerdir? Zuhruf Suresi okunuşu ve anlamı

BİR YORUM YAPIN 0