El-Halim (c.c) ne demektir? El-Halim faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Halim...

Allah'ın 99 isminin bulunduğu Esmaül Hüsna'dan El-Halim ismi, "Sabırlı ve temkimli" anlamını taşır. Ayrıca El-Halim ismi, "Kudreti olduğu halde cezalandırmayan" manasına da gelir. Peki El-Halim isminin faziletleri nelerdir? İşte El-Halim (c.c) ismiyle ilgili tüm detaylar...

"Sabırlı ve temkinli, akıllı ve ağır başlı olmak" anlamlarına gelen hilm masdarından sıfat olarak türeyen halim kelimesi sabırlı ve temkinli manalarının yanı sıra "Acele ve kızgınlıkla muamele etmeyip ileride meydana gelecek gelişmeler için fırsat tanıyan" demektir. Bazı dil alimlerine göre halim kelimesi, "Kudreti olduğu halde cezalandırmayan" ve "Cezayı büsbütün terk etmeyip gelişmelere göre hareket eden" şeklinde iki anlama ayırmıştır. Halim kelimesi Kur'an-ı Kerim'de on beş ayette geçmekte olup on birinde Allah'a, ikisinde Hz. İbrahim'e, birinde Şuayb'a, birinde de İsmail peygambere izafe edilmiştir. Bunların yanı sıra Allah'ın isimleri arasında olarak zikredilen halim, tek başına kullanılmayıp altı ayette "Bütün günahları bağışlayan" anlamındaki gafur, üç ayette "Hakkıyla bilen" manasındaki alim, bir ayette "Her şeyden müstağni olan, kendi dışındaki her şeyin O'na muhtaç olduğu varlık" anlamındaki gani, bir ayette de "Az iyiliğe çok mükafat veren" manasındaki şekür ismiyle birlikte zikredilmiştir.

Bu kullanım biçimleri kelimeye açıklık getirdiği gibi zenginlik ve derinlik de getirmiştir.

El-Halim (c.c)

El-Halim (c.c)

El-Habir (c.c) ne demektir? El-Habir isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Habir...İLİŞKİLİ HABEREl-Habir (c.c) ne demektir? El-Habir isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Habir...

KUR'AN-I KERİM'DE EL-HALİM İSMİ

Halim kelimesi gafur ismiyle kullanıldığı Bakara, Al-i İmran, Maide, İsra ve Fatır surelerinde günahları işleyenlerin âcilen cezalandırılmayıp dönüş yapmalarına (tövbe) fırsat tanınacağı belirtilmektedir.

Bakara Suresi 2/235. ayeti: Bekleme süresini tamamlamamış kadınlara evlenme isteğinizi sezdirmeniz veya bunu içinizden geçirmenizde bir sakınca yoktur. Allah, sizin onlara karşı olan duygularınızı bilir. Ancak onlara meşru olmayan bir istekte bulunmayın. Kitaptaki emredilen bekleme süresi sona ermeden onlarla nikah akdi yapmaya kalkışmayın. Bilin ki Allah içinizden ne geçirdiğinizi bilir, O'na karşı gelmekten sakının. Bilin ki Allah, Çok Affedici, Çok Hoşgörülüdür.

وَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا عَرَّضْتُم بِهِ مِنْ خِطْبَةِ النِّسَاء أَوْ أَكْنَنتُمْ فِي أَنفُسِكُمْ عَلِمَ اللّهُ أَنَّكُمْ سَتَذْكُرُونَهُنَّ وَلَكِن لاَّ تُوَاعِدُوهُنَّ سِرًّا إِلاَّ أَن تَقُولُواْ قَوْلاً مَّعْرُوفًا وَلاَ تَعْزِمُواْ عُقْدَةَ النِّكَاحِ حَتَّىَ يَبْلُغَ الْكِتَابُ أَجَلَهُ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ يَعْلَمُ مَا فِي أَنفُسِكُمْ فَاحْذَرُوهُ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ غَفُورٌ حَلِيمٌ

Ve la cunahe aleykum fima arradtum bihi min hitbetin nisai ev eknentum fi enfusikum, alimallahu ennekum se tezkurunehunne ve lakin la tuvaıduhunne sirran illa en tekulu kavlen ma'rufa, ve la ta'zimu ukdeten nikahı hatta yeblugal kitabu eceleh, va'lemu ennallahe ya'lemu ma fi enfusikum fahzeruh, va'lemu ennallahe gafurun halim.

Al-i İmran Suresi 3/155. ayeti: İki toplumun, savaş alanında karşılaştıkları gün, içinizden geri dönenler yok mu? Bu yaptıklarından dolayı, şeytan onların ayaklarını kaydırmak istedi. Doğrusu, Allah, yine de onları affetti. Kuşkusuz, Allah, Çok Bağışlayıcı'dır, Çok Hoş Görülü'dür.

إِنَّ الَّذِينَ تَوَلَّوْاْ مِنكُمْ يَوْمَ الْتَقَى الْجَمْعَانِ إِنَّمَا اسْتَزَلَّهُمُ الشَّيْطَانُ بِبَعْضِ مَا كَسَبُواْ وَلَقَدْ عَفَا اللّهُ عَنْهُمْ إِنَّ اللّهَ غَفُورٌ حَلِيمٌ

İnnellezine tevellev minkum yevmel tekal cem'ani, inne mestezellehumuş şeytanu bi ba'di ma kesebu, ve lekad afallahu anhum innallahe gafurun halim.

Maide Suresi 5/101. ayeti: Ey iman edenler! Her şeyi sormayın! Açıklandığında sizi zor duruma düşürecek şeyler vardır. Oysaki Kur'an indirildiği anda o şeyleri sorarsanız size açıklanır. Allah, onlardan vazgeçmiştir. Allah, Çok Bağışlayıcı'dır, Çok Hoş Görülü'dür.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَسْأَلُواْ عَنْ أَشْيَاء إِن تُبْدَ لَكُمْ تَسُؤْكُمْ وَإِن تَسْأَلُواْ عَنْهَا حِينَ يُنَزَّلُ الْقُرْآنُ تُبْدَ لَكُمْ عَفَا اللّهُ عَنْهَا وَاللّهُ غَفُورٌ حَلِيمٌ

Ya eyyuhellezine amenu la tes'elu an eşyae in tubde lekum tesu'kum, ve in tes'elu anha hine yunezzelul kur'anu tubde lekum afallahu anha vallahu gafurun halim.

İsra Suresi 17/44. ayeti: Yedi gök, yeryüzü ve içindekiler, O'nu tesbih ederler. Onu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur. Fakat siz, onların tesbihlerini kavrayamazsınız. Kuşkusuz O, Çok Hoşgörülü'dür, Çok Bağışlayıcı'dır.

تُسَبِّحُ لَهُ السَّمَاوَاتُ السَّبْعُ وَالأَرْضُ وَمَن فِيهِنَّ وَإِن مِّن شَيْءٍ إِلاَّ يُسَبِّحُ بِحَمْدَهِ وَلَكِن لاَّ تَفْقَهُونَ تَسْبِيحَهُمْ إِنَّهُ كَانَ حَلِيمًا غَفُورًا

Tusebbihu lehus semavatus seb'u vel ardu ve men fihinn, ve in min şey'in illa yusebbihu bi hamdihi ve lakin la tefkahune tesbihahum, innehu kane halimen gafura.

Fatır Suresi 35/41. ayeti: Gökleri ve yeri koyduğu yasalarla yok olmaktan koruyan Allah'tır. Ant olsun ki eğer onlar yok olurlarsa, o ikisini O'ndan başka tutacak yoktur. Kuşkusuz O, Çok Şefkatli'dir. Çok Bağışlayıcı'dır.

إِنَّ اللَّهَ يُمْسِكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ أَن تَزُولَا وَلَئِن زَالَتَا إِنْ أَمْسَكَهُمَا مِنْ أَحَدٍ مِّن بَعْدِهِ إِنَّهُ كَانَ حَلِيمًا غَفُورًا

İnnallahe yumsikus semavati vel arda en tezula, ve le in zaleta in emsekehuma min ehadin min ba'dih, innehu kane halimen gafura.

El-Halim isminin faziletleri nelerdir

El-Halim isminin faziletleri nelerdir

EL-HALİM İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

1. "Bir kötülüğün cezası, ona denk bir kötülüktür. Kim bağışlar ve barışı sağlarsa, onun mükâfatı Allah'a aittir. Doğrusu O, zalimleri sevmez." (Şura Suresi, 40. Ayet) Bu ayetTen anladığımız üzere katı kalpli olanlar zalim olarak sınıflandırılır. Bu kötü hasletten kurtulmak için bolca zikri tavsiye edilir.

2. Çok sinirli olan kullar bu esmanın zikri ve Allah'ın kudretiyle biiznillah sakinleşecektir. Huzura kavuşmanın anahtarıdır. "Kim de sabreder ve bağışlarsa, şüphesiz bu azmedilmeye değer işlerdendir." (Şura Suresi, 43. Ayet)

3. Anne ve babaların evlatlarının halim ve selim olmalarını istediklerinde tercih etmeleri gereken zikir olarak önerilir.

 

BİR YORUM YAPIN 1

Amine 1 yıl önce

Çok güze ve açıklayıcı