Muharrem ayı orucuna nasıl niyet edilir? İşte Muharrem ayında oruç tutmanın hükmü...

Allah'ın ayı olarak geçen Muharrem ayı, Ramazan'dan sonra oruç tutmasını en faziletli aydır. Bazı alimlerin görüşlerine göre oruç Aşure günü oruç tutmanın sünnet olduğu biliniyor. Peki Muharrem orucuna nasıl niyet edilir? İşte Diyanet bilgisiyle Muharrem ayı orucu...

İslamiyet'te Ramazan ayından sonra oruç tutması en faziletli ay olarak kabul edilen Muharrem ayı için Müslümanlar araştırma yapmaya başladı. Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır. Bu mübarek ayda ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek isteyen Müslümanlar Muharrem orucu tutmanın hükmü ile Diyanet bilgisine odaklandı.

En kolay Aşure nasıl yapılır? Evde aşureyi rengi kararmadan pişirmenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay Aşure nasıl yapılır? Evde aşureyi rengi kararmadan pişirmenin püf noktaları

Aşure günü orucu

Aşure günü orucu

MUHARREM ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bilgilerine göre oruç ve niyet hakkında yer alan ifadeler şöyle;

Kalben niyet etmek kabul edildiği gibi sahura kalkmak da oruca niyet etmek olarak kabul edilir. "Allah'ı niyet ettim senin rızan için oruç tutmaya" şeklinde niyet edilebilir.

"Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Aşure günü ibadetleri! Muharrem ayında Aşure günü duası ve faziletli zikirleriİLİŞKİLİ HABERAşure günü ibadetleri! Muharrem ayında Aşure günü duası ve faziletli zikirleri

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332)."

10 MUHARREM'DE ORUÇ TUTMANIN HÜKMÜ

Bazı alimler aşure gününde oruç tutmanın sünnet olduğunu vurguluyor. Zira Resûlullah (s.a.s.), aşure gününde oruç tutmuş ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir. (Buhârî, Savm, 69). Hz. Peygamber (SAV) Medine'ye gelince, Yahudilerin aşure gününde oruç tuttuklarını görmüş ve "Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz?" diye sormuştu. "Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil'i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu." dediklerinde Resûlullah da (SAV) "Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 127-128). Hz. Peygamberin (SAV) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de vardır. Bir hadiste, "Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim." (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur. Başka bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek "Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 1

Bahar 1 yıl önce

Niyet ettim ehlibeyt ve 12 imamlar için oruç tutmaya allahım sen matem oruçlarımızı kabul eyle deriz niyet edeceğimiz zaman