Ayı eti yenir mi? Ayı eti yemek haram mı? Dinimizce hangi etleri yemek caizdir?

Ünlü şef Arda Türkmen'in "Ayı eti yedim çok lezzetliydi" itirafı Müslümanları ayağa kaldırdı. Bu haberden sonra herkes ayı etinin helal mi haram mı olduğunu araştırıyor. Peki ayı eti yemek caiz midir? Ayı eti yemek günah mıdır? Dinimizce hangi etleri yemek caizdir? İşte tüm merak edilenler...

Televizyonların ünlü şefi Arda Türkmen, tüm Müslümanları ilgilendiren bir konuyla gündeme geldi. Bir Youtube programında ayı eti yediğini ve çok lezzetli olduğunu söyleyen Türkmen, izleyenleri şoke etti. Görüntülerin ardından Müslümanlar, ayı etinin haram olup olmadığını, dinimizce hangi hayvanlarının etinin caiz olduğunu tekrar araştırmaya başladı. Tüm bu merak edilenleri sizler için araştırdık. Dinimizce yenmesi caiz olan ve olmayan hayvanlara değindik. İşte merak edilen tüm soruların yanıtları...

ayı eti yenir mi

ayı eti yenir mi

AYI ETİ YEMEK GÜNAH MIDIR? HANGİ HAYVANIN ETİ YENİR?

Hanefi fıkhına göre pençesiyle avlanan yırtıcı hayvan ve yırtıcı kuşlar ve bu gruba giren tüm etçil hayvanların eti haram sayılmıştır (Aslan, kaplan, kurt, ayı, tilki, çakal, fil, gelincik, sansar, samur, sincap, maymun, köpek, kedi vs.)

Allah Bakara Suresi'nin 168. ayetinde ve Araf Suresi'nin 157. ayetinde şu şekilde buyurmuştur:

"Ey insanlar! Yeryüzünde bulunan şeylerin helal ve tayyib olanlarından yiyin. Şeytanın izinden gitmeyin, çünkü o sizin apaçık düşmanınızdır." (Bakara Suresi 2/168)

يَا أَيُّهَا النَّاسُ كُلُواْ مِمَّا فِي الأَرْضِ حَلاَلاً طَيِّباً وَلاَ تَتَّبِعُواْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ

"Ya eyyuhen nasu kulu mimma fil ardı halalen tayyiben, ve la tettebiu hutuvatiş şeytan, innehu lekum aduvvun mubin." (Bakara Suresi 2/168)

 

"Onlar ki, yanlarındaki Tevrat ve İncil'de yazılı buldukları ummi nebi rasule, tabi olurlar. O ki, onlara ma'ruf olanı buyurur ve onları münker olandan alıkoyar ve temiz şeyleri helal, pis şeyleri haram kılar, zahmet ve sıkıntı veren şeyleri onlardan kaldırır, onlardan bağları çözer, ona iman eden, ona saygı gösterenler ve ona yardım edenler ve ona indirilen nura tabi olanlar işte kurtuluşa erenler bunlardır." (A'raf Suresi 7/157)

الَّذِينَ يَتَّبِعُونَ الرَّسُولَ النَّبِيَّ الأُمِّيَّ الَّذِي يَجِدُونَهُ مَكْتُوبًا عِندَهُمْ فِي التَّوْرَاةِ وَالإِنْجِيلِ يَأْمُرُهُم بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَاهُمْ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَاتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَآئِثَ وَيَضَعُ عَنْهُمْ إِصْرَهُمْ وَالأَغْلاَلَ الَّتِي كَانَتْ عَلَيْهِمْ فَالَّذِينَ آمَنُواْ بِهِ وَعَزَّرُوهُ وَنَصَرُوهُ وَاتَّبَعُواْ النُّورَ الَّذِيَ أُنزِلَ مَعَهُ أُوْلَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

"Ellezine yettebiuner resulen nebiyyel ummiyyellezi yecidunehu mektuben indehum fit tevrati vel incili ye'muruhum bil ma'rufi ve yenhahum anil munkeri ve yuhıllu lehumut tayyibati ve yuharrimu aleyhimul habaise ve yedau anhum ısrahum vel aglalelleti kanet aleyhim, fellezine amenu bihi ve azzeruhu ve nasaruhu vettebeun nurellezi unzile meahu ulaike humul muflihun."

etleri haram olan ve olmayan hayvan türleri

etleri haram olan ve olmayan hayvan türleri

Arda TürkmenİLİŞKİLİ HABERArda Türkmen'den bomba itiraf! 'Ayı balina ve örümcek yedim ama en lezzetlisi...'

ETİ YENEBİLEN HAYVAN TÜRLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı bildirgeye göre;

Etlerinin yenmesinin helâl olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Mâide 1, 4 ayetlerine istinaden İslam alimleri tarafından dört grupta toplanmıştır.
a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.
b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar.
c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir. Bu sayılanların bir kısmının helâlliği Kur’an’da tasrih edilmiş, diğerleri de Kur’an’ın “yiyiniz” dediği iyi ve temiz şeyler (Mâide, 5/1; Hac, 22/28, 30) mubah kapsamında görülmüştür.
d) Çekirge de sünnette yenebileceğine dair özel hüküm bulunması sebebiyle, yenmesi helâl hayvanlar grubunda yer almıştır (Buhari, Zebâih, 13).

ETİ YENMESİ HARAM OLAN HAYVAN TÜRLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı bildirgeye göre;

a) Domuzun haram olduğu, Kur’an’ın açık hükmüyle sabittir (Mâide, 5/3). Kur’an’da ismi anılarak yasaklanan tek hayvan domuzdur.
Kur’an’da sadece domuzun etinin haramlığından söz edilse de İslam âlimleri, En’am Sûresinin 145. ayetinde geçen “rics” ifadesi ile A’raf Sûresi 157. ayetindeki “... onlara pis ve murdar olan şeyleri haram kılar” ifadelerini birlikte değerlendirmişler ve domuzun her şeyinin haram olduğunu belirtmişlerdir (İbn Âbidin, Reddü’l-muhtâr, IX, 447).
b) Allah’tan başkası adına kesilen hayvanların etlerinin haram olduğu da yine Kur’an’ın hükmüne dayanır: “(Kesim sırasında) üzerine Allah’ın adı anılmayan hayvanların etlerini yemeyin.” (En’âm, 6/121)
Bu ilke, İslam’ın tevhid akidesine verdiği önemin ve şirke karşı aldığı kesin tavrın bir göstergesidir.
c) Dinî usullere uygun olarak kesilmemiş veya kendiliğinden ölmüş olan hayvanın etinin haram olduğu da yine Kur’an’ın açık hükmüne dayanır: “Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı.” (Bakara, 2/173); “Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan; (henüz canı çıkmamış iken) kestikleriniz hariç olmak üzere boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile (tazim amacı ile) dikili taşlar üzerinde boğazlanan hayvanlar size haram kılındı.” (Mâide, 5/3)
İşte bu ayetlerde sayılan hayvan etlerinin haram olduğu hususunda bütün İslam âlimleri fikir birliği içindedir (Nevevî, el-Mecmu‘, IX, 81).
Yukarıda sayılan grupların dışında kalan hayvanların etlerinin yenmesinin dinî hükmü konusunda İslam âlimleri farklı görüşler belirtmişlerdir.

Emine Erdoğan, Ayaş'ta çiftçi kadınlarla tarladan domates topladı!

İLİŞKİLİ HABER

Emine Erdoğan, Ayaş'ta çiftçi kadınlarla tarladan domates topladı!

BİR YORUM YAPIN 12

Hakkı 1 yıl önce

Ayı etinden milyon kat büyük bir haram var. Gıybet! size ne Arda'nın yediği ayıdan. Kendi amel defterine istediğini yazdırır. Siz neden onun gıybetini yapıp amel defterinizi karartıyorsunuz.

temel 1 yıl önce

iyi de turkiye de halkin ancak yuz de bes helal harama bakar yeme desen yine yer

Mehmet Kandemir 1 yıl önce

Adamın dinini biliyormusunuz da yorum yapıyorsunuz.. Müslümanım diyenler alkol alıyor, domuz eti yiyor, hepsi haram. Ayı eti olunca mı sorgulanıyor... İlginç bir şey söylemek reklam yapmak için söylemiş...

alidai 1 yıl önce

eti yenebilen hayvanları b şıkkındaki yabani hayvanları sayarken zebra denmiş ama zebra at ve eşek cinsinden bir hayvan sanırım zürafa demek istemiler zürafa da sığır cinsinden hayvan çift toynak otçul ve geviş getiren bir hayvan o da

Hasan Gonca 1 yıl önce

De ki: “Bana vahyolunanlar içinde (Kur’an-ı Kerim’de) yemesi gereken kimsenin yiyecekleri arasında; sadece ‘Leş veya akıtılmış kan, veya domuz eti -zaten pistir-, ya da fasıklıkla Allah’tan başkası adına kesilen hayvanların dışında;’ yenmesi haram kılınmış hiçbir şey bulamıyorum. Hatta mecbur ve muhtaç kalan kimse, başkasının hakkına el uzatmamak ve haddi aşmamak üzere bunlardan bile yiyebilir. Çünkü Rabbin gerçekten bağışlayan ve merhamet edendir.” enam 145 BULAR DIŞINDA HARAM YOK DİYOR AYET.. Gerisi faso fiso

Yorumların Tümünü Okuyun