Hasta ziyaretinin önemi nedir? Hasta ziyareti hakkında hadisler...

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) sünnetlerinden biri olan hasta ziyareti çok faziletlidir. Bir kimsenin hastalık anında yanında olarak ona destek olmak ve kara günlerinde onun yanında olmak gibidir. Sergilenen bu davranışın sonunda kazanılanlar ancak müjde olarak nitelendirilebilir. Hasta ziyaretinin önemini Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) hadisleri ışığında sizler için yazdık.

Yaşanan hastalıklar ve onlara gösterilen sabır insanların kurtulmalarına vesile olabilir. Konuya dair Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)'in, "Mü'min kişiye bir ağrı, bir yorgunluk, bir hastalık bir üzüntü hatta bir ufak tasa isabet edecek olsa, Allah onun sebebiyle mü'minin günahından bir kısmını mağfiret buyurur." (Buhari) hadisine dikkat çekiliyor. Hasta insanların yaşadıklarını atlatırken o kimselerin yanında kendileri de Allah'ın birtakım müjdelerine nail olmuşlardır. Bu nedenle hasta ziyareti, İslam dininde çok önemli bir yer alır. Hasta ziyaretinin fazileti kadar adabı da çok önemlidir. Hadisler ışığında hasta ziyaretinin adabını ve önemini haberimizde bulabilirsiniz. 

HASTA ZİYARETİ MAKSATI

Hasta ziyareti

Hasta ziyareti

Hasta ziyareti yapan kimse kötü gün dostu olur. Bir kimsenin yakını hastalandığında ona yapılan bir ziyaretle psikolojik açıdan büyük oranda destek sağlamış olur. Öyle ki Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) Hasta bir mü'mini ziyaret eden kişi hem hastaya moral vermiş olur, hem de kendisi sevap kazanır (Tirmizî) buyurmuşlardır. Efendimiz (SAV) hasta ziyaretini önermiştir çünkü bunun 'ahireti' hatırlatacağını söylemiştir. (Buhari) 

Hastalık için en etkili mucize dualar! Hastanın şifa bulması için hangi dua okunur? İLİŞKİLİ HABERHastalık için en etkili mucize dualar! Hastanın şifa bulması için hangi dua okunur?

Hasta ziyareti yapmanın bir başka nedeni ise kıyamet gününde Allah Teâlâ'nın (cc), " Falan kulum hastalandı da sen onu ziyaret etmedin, etseydin beni onun yanında bulacaktın" demiş olmasıdır. (Müslim) Bir ibadet olarak görünen hasta ziyareti ile Allah'ın huzuruna Allah'ın hoşnut olduğu şekilde çıkılır.

Hasta ziyareti

Hasta ziyareti

Hasta ziyaretinin üçüncü nedeni ise Müslümanın Müslüman üzerindeki beş hakkından biri olmasıdır.  "Onunla karşılaştığında selâm ver, seni davet ederse icabet et, senden nasihat isterse nasihat et, aksırır da Allah'a hamdederse ona yerhamükallah' de, hastalandığında ziyaret et, öldüğünde cenazesini takip et"(Tirmizî).

HASTA ZİYARETİ ADABI

Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) hasta ziyaret ettiklerinde elini hastanın alnına kor, hastanın elini kendi eli içine alır, şefkatle hatırını sorar: "Geçmiş olsun, inşallah hastalığın günahlarını temizler." buyururlardı. (Buhârî) Sonrasında hasta için dua ederlerdi.

Hasta ziyareti

Hasta ziyareti

Hasta ziyaretleri mümin kardeşlerine olduğu kadar gayrimüslimlere de yapılır. Rasulallah (SAV) mümin veya gayrimüslim fark etmeksizin bütün insanlara hasta ziyaretinde bulunurlardı (Ahmed b. Hanbel). Hz. Muhammed (SAV) bütün müslümanları tek vücut gibi görürlerdi. "Sevilmede, merhamet ve şefkatte mü'minleri bir vücut gibi görürsün. O vücudun herhangi bir azası rahatsız olursa diğer azalar da onunla beraber ızdırap duyarlar" (Buhâri) buyurmuştur.

Çocuk felci nedir, belirtileri nelerdir? Poliomyelit nasıl tedavi edilir?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuk felci nedir, belirtileri nelerdir? Poliomyelit nasıl tedavi edilir?

BİR YORUM YAPIN 0