2023 dini günler takvimi! 2023 dini günler ne zaman? Dini bayramlar 2023

Her sene bayramlar ve özel dini günler İslami takvim olarak bilinen hicri takvim günlerine göre ayarlanıyor. Hicri takvimde, ayın dünyanın etrafında bir kere dönmesiyle bir yıl tamamlanmış oluyor. Bugün kullandığımız miladi takvimden (güneşin dünyanın etrafında bir defa tamamen dönmesi) farklılık gösterdiği için her sene özel günlerin tarihi değişiyor.Haberimizde 2023 yılının özel dini günlerini sizler için derledik.

Özel dini günlerin ayarlandığı takvim hicri takvimdir. Bir hicri yıl 354 ya da 355 gündür. Toplam 12 kameri aydan oluşan takvim Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı olarak kabul eder. Hicri takvimde ayın dünya etrafında bir kere dönmesi esas alınır. Her sene özel İslami günler (bayramlar/kandiller/vb) hicri takvime göre ayarlanır. O günler özel teleskoplar kullanılarak miladi takvimde eş değeri bulunuyor ve bu sayede günümüzde insanlar için kafa karışıklığı engellenmiş olunuyor. 2023 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? 2023 yılında Ramazan bayramı ve Kurban bayramı ne zaman? 2023'ün kandil günleri ne zaman? sorularının cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.  

2023 resmi tatil takvimi belli olduİLİŞKİLİ HABER2023 resmi tatil takvimi belli oldu

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN?

Mübarek üç aylar 23 Ocak'ta başlayacaktır. Çok faziletli olan Receb, Şaban ve Ramazan aylarında fırsat kaçırılmamalıdır. Öyle ki Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) “Allahım, receb ve şâbanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır!” (Taberânî) şeklinde dua etmişlerdir. İçinde Regaib, Mirac ve Berat kandilleri ve Kadir gecesini bulundurur.

Manevi hazzın en kolay ulaşılabildiği yer

Manevi hazzın en kolay ulaşılabildiği yer

Oruç tutulması farz olan Ramazan ayı haricinde Peygamberimiz (SAV) Receb ve Şaban aylarının hepsinde oruç tutmamışlardır. Ancak Peygamber Efendimiz (SAV) Ramazan dışındaki en faziletli orucun Şâban da tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir (Tirmizî). Receb ve Şaban aylarında oruç tutmak farz değilken çok faziletli nafile ibadetlerdir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) Şâban ayının büyük kısmını ya da tamamını oruçlu geçirirken ramazan dışındaki en faziletli orucun Şâban da tutulan oruç olduğunu (Tirmizî) söylemişlerdir.

Mübarek üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayında oruç tutmak akla baliğ ve sağlığı yerinde herkese farzdır. Ramazan öyle bir aydır ki Hz. Muhammed (SAV) "Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır." (Buhârî, Savm 5) buyurmuşlardır. 

Üç aylar ne zaman başlayacak 2023? Recep, Şaban, Ramazan ayı ne zaman başlıyor?İLİŞKİLİ HABERÜç aylar ne zaman başlayacak 2023? Recep, Şaban, Ramazan ayı ne zaman başlıyor?

Kitabımız Kur'an-ı Kerim ile önemi vurgulanan Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının son on gününde yer aldığı söylenir. "Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir." (Kadir suresi)

AREFE GÜNÜ VE RAMAZAN BAYRAMI

Bayramlaşma

Bayramlaşma

Ramazan ayının son günü, aynı zamanda bayrama hazırlık günü de dediğimiz arefe günüdür. Ramazan bayramı 30 günlük oruç ve namaz ibadetlerinden sonra Müslümanlara hediye edilmiş üç günlük süredir.

AREFE GÜNÜ VE KURBAN BAYRAMI

Arefe günü dört günlük kurban bayramından önceki gündür. Kurban bayramı da Hz. İbrahim (as) oğlu Hz. İsmail'i (as) Allah'a (cc) kurban etmek için götürdüğünde Allah'ın Cebrail (as) aracılığıyla Hz. İbrahim'e bir kurban yollamasıyla başlamıştır.

HİCRİ YILBAŞI

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) Mekke'den Medine'ye çıktığı gündür. Aynı zamanda Muharrem ayının birinci günüdür.

AŞURE GÜNÜ

Adet üzere hazırlanan ve komşulara dağıtılan aşure

Adet üzere hazırlanan ve komşulara dağıtılan aşure

Muharrem ayının 10. günüdür. Bu mübarek günde birçok önemli olay vuku bulmuştur.

  • Hz. Adem'in (as) tövbesi bu günde kabul edilmiştir.
  • Hz. İdris (as) diri olarak göğe yükseltilmiştir. 
  • Hz. Nuh'un (as) tufanda Allah'ın (cc) emrettiği şekilde yaptığı geminin kurtulması.
  • Nemrut'un Hz. İbrahim'i (as) Allah'ı (cc) ve dnini anlattığı için yanan alevlerin içine atması ve bu ateşin Allah'ın (c) emri -"Ey ateş! İbrahim'e karşı serin ve zararsız ol!" (Enbiyâ suresi / 69. ayet)- ile Hz. İbrahim'i (as) yakmaması. 
  • Hz. Yakup'un (as) oğlu Hz. Yusuf'a (as) kavuşması.
  • Hz. Eyyub'un (as) yaşadığı hastalıklardan Allah'ın (cc) isni ile kurtulması.
  • Hz. Musa'nın (as) Kızıldenizi yarıp ortasından geçmesi ve zalim firavundan İsrailoğullarını kurtarması.
  • Hz. Yunus bu günde balığın karnından çıkmıştır.
  • Hz. İsa'nın doğumu ve göğe yükseldiği gündür.
  • Hz. Muhammed'in (as) Mekke'den Medine'ye hicret ettiği gündür.

MEVLİD KANDİLİ

Alemlere Peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed'in (SAV) dünyaya teşrif ettikleri gündür.

2023 ÖZEL DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

2023 dini günler takvimi

2023 dini günler takvimi

Kargoların çalışma saatleri kaçtır? Kargo firmaları kaçta kapanıyor?

İLİŞKİLİ HABER

Kargoların çalışma saatleri kaçtır? Kargo firmaları kaçta kapanıyor?

BİR YORUM YAPIN 2

Ahmet 1 yıl önce

2023 ÖZEL DİNİ GÜNLER TAKVİMİnde heryerde 1443 yazılı. Ama 1444 ve 1445 olmalı!

Yakup 1 yıl önce

Recep 1’in Ocak 23 olduğu yazılan takviminizde, nasıl oluyor da Recep 2 Ocak 26 oluyor acaba? Bunların yanı sıra diğer bazı günler de Diyanetin yayınladığı takvimle uyuşmuyor. Rica etsem tekrar düzenler misiniz. Teşekkürler