Esma-ül Hüsna'dan El-Hakk (cc) ne demektir? El-Hakk faziletleri nelerdir?

En güzel isimlerin yer aldığı Esmaül Hüsna'dan batılın zıddı olarak gösterilen El-Hakk, her daim doğru olmayı tanımlar. El-Hakk ismi, bir şeyi hikmetin gereğine uygun olarak icat eden; bundan dolayı hak Allah’ın bir ismi veya sıfatı sayılmıştır. Peki El-Hakk isminin faziletleri nelerdir? İşte El-Hakk ismiyle ilgili tüm detaylar...

Hak kelimesi genellikle batılın zıddı olarak gösterilir. Sözlükte "gerçek, sabit ve doğru olmak, gerekmek; bir şeyi gerçekleştirmek; bir şeye yakînen muttali yani bilgisi olmak" anlamlarında masdar ve "gerçek, sabit, doğru, varlığı kesin olan şey" anlamlarında kullanılır. Bu tabirler, hakkın sürekli var olduğunu gösterir ve yalnızca Allah'a izafe edilir. Râgıb el-İsfahânî, hakkın asıl mânasının "mutabakat ve muvafakat" olduğunu belirttikten sonra âyetlerden örnekler vererek başlıca dört anlama geldiğini belirtir. 1. Bir şeyi hikmetin gereğine uygun olarak icat eden; bundan dolayı hak Allah’ın bir ismi veya sıfatı sayılmıştır. 2. Hikmetin gereğine uygun olarak yapılan iş; Allah’ın bütün fiilleri bu anlamda haktır. 3. Bir şeye aslına uygun ve doğru olarak inanma, bu şekilde kazanılmış inanç, bilgi. 4. Gerektiği şekilde, gerekli ölçüde ve gereken zamanda meydana gelen iş (el-Müfredât, "ḥḳḳ" md.). Seyyid Şerîf el-Cürcânî, hakkın "inkârı mümkün olmayacak kesinlikte gerçek (sabit) olan şey" biçimindeki sözlük anlamını verdikten sonra Teftâzânî’den iktibasla (Şerḥu’l-ʿAḳāʾidi’n-Nesefiyye, s. 12-13) terim olarak "gerçeğe mutabık olan hüküm" anlamına geldiğini, bu hükmü taşıyan söz, inanç, din ve görüşler için de kullanıldığını belirtir ve bâtılın zıddı olduğunu söyler.

El hakk ismi ne demek

El hakk ismi ne demek

Eş-Şehid (cc) ne demek? Eş-Şehid ismi Kuran-ı KerimİLİŞKİLİ HABEREş-Şehid (cc) ne demek? Eş-Şehid ismi Kuran-ı Kerim'de nerede geçer?

KUR'ANI KERİM'DE EL-HAKK İSMİ

Kur'anı Kerim'den örnek ayetler

Bakara Suresi 2/42. ayeti: "Hakk'ı Batıl'la" karıştırıp, bile bile "Hakk'ı" gizlemeyin.

وَلاَ تَلْبِسُواْ الْحَقَّ بِالْبَاطِلِ وَتَكْتُمُواْ الْحَقَّ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ

Ve la telbisul hakka bil batılı ve tektumul hakka ve entum ta'lemun.

Al-i İmran Suresi 3/3. ayeti: Kendinden öncekilerini onaylayan Kitap'ı Hakk olarak sana indiren O'dur. Tevrat'ı ve İncil'i de O indirmişti.

نَزَّلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقاً لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ وَأَنزَلَ التَّوْرَاةَ وَالإِنجِيلَ

Nezzele aleykel kitabe bil hakkı musaddikan lima beyne yedeyhi ve enzelet tevrate vel incil.

Maide Suresi 5/8. ayeti: Ey iman edenler! Allah için gerçeğe bağlı kalmada kararlı olun! Hakkaniyetli tanıklar olun! Bir halka olan düşmanlığınız sizi adaletsizliğe yöneltmesin. Adil olun, bu, takvalı olmaya en uygun olandır. Allah'a karşı takvalı olun. Allah, yaptığınız her şeyden haberdardır.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُونُواْ قَوَّامِينَ لِلّهِ شُهَدَاء بِالْقِسْطِ وَلاَ يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلاَّ تَعْدِلُواْ اعْدِلُواْ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

Ya eyyuhellezine amenu kunu kavvamine lillahi şuhedae bil kıstı ve la yecrimennekum şeneanu kavmin ala ella ta'dilu. I'dilu, huve akrabu lit takva vettekullah innallahe habirun bima ta'melun.

El-hakk isminin faziletleri nelerdir

El-hakk isminin faziletleri nelerdir

EL-HAKK İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

El Hak zikrinin faydalarını ve faziletleri ile her gün okunmasında pek çok fayda vardır. Bu faziletler şu şekilde sıralanır:

  • Batıldan korunmak ve Hakkı bulmak için,
     
  • Hayırlı işler yapmak için ve başarılı olmak için,
     
  • Zor işlerin kolaylaşması ve fakirlikten kurtulmak için,
     
  • Doğruyu ve hak olanı bulmak için,
     
  • Şeytani yollardan uzak durmak, Allah'ın rızasına kavuşmak için,
     
  • İbadetlerin devamlılığını sağlamak ve Allah'ın sevgisini kazanmak için.

 

Esma-ül Hüsna'da yer alan El-Kaviyy (cc) ne demektir? El-Kaviyy esmasının faziletleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Esma-ül Hüsna'da yer alan El-Kaviyy (cc) ne demektir? El-Kaviyy esmasının faziletleri nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 0