Sokak hayvanlarını beslemek sadaka yerine geçer mi?

Sıdk kökünden türeyen sadaka, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için ihtiyaç sahiplerine yapılan gönüllü yardımdır. Peki yeryüzünde Allah'ın dilsiz kulları olarak da nitelendirilen hayvanlara yapılan masraflar sadaka sayılır mı? Profesör Dr. Mustafa Karataş izleyicinin hayvanlara yardımcı olmak sadaka yerine geçer mi sorusuna verdiği cevabı haberimizde bulabilirsiniz.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Gerçek olmak; doğruluk gibi anlamlara gelen sıdk kökünden türeyen sadaka, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için ihtiyaç sahiplerine yapılan gönüllü veya dinen zorunlu maddi yardımları, bu çerçevede verilen para ve eşyayı ifade eder. Allah'ın rızasını kazanmak için yapılan bu ibadet, bazı kaynaklarda tasadduk olarak da geçer. İslamiyet için oldukça önemli bir yere sahip olan sadaka hakkında vatandaşlar hayvanlar için de geçerli olup olmadığını merak ediyor. Bu haberimizde sadaka hakkında tüm detayları derledik. Kimlere sadaka verilir? Hayvanlar da sadaka sınıfına girer mi? Prof. Dr. Mustafa Karataş konuya dair soru işaretlerini şu ifadelerle giderdi:

Sadaka ömrü uzatır mı? Sadakanın faziletleri nelerdir? Ramazanda sadaka vermekİLİŞKİLİ HABERSadaka ömrü uzatır mı? Sadakanın faziletleri nelerdir? Ramazanda sadaka vermek

HAYVANLARI BESLEMEK SADAKA YERİNE GEÇER Mİ?

Köpekleri beslemek

Köpekleri beslemek

Adak adayınca yerine getirmek zorunlu mudur? Maddi zorluklar yaşanırsa adaktan vazgeçilir mi?İLİŞKİLİ HABERAdak adayınca yerine getirmek zorunlu mudur? Maddi zorluklar yaşanırsa adaktan vazgeçilir mi?

Ebû Hüreyre’den rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur:

“Vaktiyle bir adam yolda giderken çok susadı. Bir kuyu buldu, içine indi su içti ve dışarı çıktı. Bir de ne görsün, bir köpek, dili bir karış dışarıda soluyor ve susuzluktan nemli toprağı yalayıp duruyordu. Adam kendi kendine:

– Bu köpek de tıpkı benim gibi pek susamış, deyip hemen kuyuya indi, ayakkabısını su ile doldurdu, onu ağzına alarak yukarıya çıktı ve köpeği suladı. Adamın bu hareketinden Allah Teâlâ hoşnut oldu ve onu bağışladı.”

Sahâbîler:

– Ey Allah’ın Resûlü! Bizim için hayvanlardan dolayı da sevap var mı? dediler. Resûl-i Ekrem:

"– Her canlı sebebiyle sevap vardır” buyurdu. (Buhâri)

Devletimiz de sahipsiz hayvanları başı boş bırakmamıştır. Sokak hayvanları için bir yasa çıkarmıştır. Sokaktaki dostlarımıza ilişkin her türlü işlem, yasanın uygulayıcısı olarak şehirlerin valilik orman su işleri müdürlükleri ve belediyelere verilmiştir.

BİR YORUM YAPIN 0