Zekeriya sofrası nedir? Zekeriya sofrasının İslamiyet'te yeri var mı?

Adını Zekeriya (a.s) peygamberden alan ve Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra bir kadının dilediği yerine gelmesi için namaz kıldıktan sonra komşu ve akrabalarını ağırlamasıyla başlayan "Zekeriya sofrası" bir adet olarak günümüze ulaşmıştır. Şimdilerde çok uygulanmasa da kültürümüzde yer alan ve ikramların 41 çeşit olduğu sofra adak adamak ve adağını yerine getirmek için yapılan bir yemekli toplantıdır.

İnsanlar istekleri karşılandığında Allah'a (cc) adak adayacakları vaadinde bulunurlar. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) bu konuda  “Adak, (Allah’ın takdir buyurmuş olduğu) hiçbir olayı geri çevirmez. Sadece cimrinin malını eksiltmiş olur.”; “Adak bir şeyi ne ileri alır ne de geri bırakır…” (Buhârî, Müslim) demiştir. Peygamber Efendimiz (SAV)'in bu hadisinde de anlaşıldığı gibi adak kaderi değiştirmez ancak istenilen gerçekleştiğinde ve öncesinde olursa şu adağı adıyorum diye bir vaatte bulunulursa mutlak yerine getirilmesi gerekir. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra adet haline gelen Zekeriya sofrası da bir adak türüdür. Peki "Zekeriya sofrası nedir?", "Zekeriya sofrası kimlere ve nasıl hazırlanır?", "Zekeriya sofrasında hangi yiyecekler vardır?" Cevaplara haberimizde ulaşabilirsiniz.

Zekeriya Sofrası

Zekeriya Sofrası

Halil İbrahim sofrası nedir? Halil ve İbrahim kardeşlerin hikayesiİLİŞKİLİ HABERHalil İbrahim sofrası nedir? Halil ve İbrahim kardeşlerin hikayesi

ZEKERİYA SOFRASI NE DEMEK?

Zekeriya sofrası; adağı yerine gelince ve yeni dileklerle bulunmak için 41 çeşit yiyecekten oluşan bir sofradır. Zekeriya Peygamber'den (as) ismini alan sofranın birçok püf noktası vardır. 2 rekat namaz kılındıktan sonra Meryem suresinin ilk 19 ayeti okunur. Söylediğimiz ayetler Zekeriya Peygamber'den bahsetmektedir. Bu sofradan yakınlar ve ihtiyaç sahipleri de nasiplenebilir.

1. Kâf Hâ Yâ Ayn Sâd.

2. Bu, Rabbinin, Zekeriya kuluna olan merhametinin anılmasıdır.

3. Hani o, Rabbine gizli bir sesle yalvarmıştı.

4. O, şöyle demişti: "Rabbim! Şüphesiz kemiklerim gevşedi. Saçım sakalım ağardı. Sana yaptığım dualarda (cevapsız bırakılarak) hiç mahrum olmadım."

5,6. "Gerçek şu ki ben, benden sonra gelecek akrabalarım(ın isyankâr olmaların)dan korkuyorum. Karım ise kısırdır. Bana kendi tarafından; bana ve Yakub hanedanına varis olacak bir çocuk bağışla ve onu hoşnutluğuna ulaşmış bir kimse kıl!"

7. (Allah, şöyle dedi:) "Ey Zekeriyya! Haberin olsun ki biz sana Yahya adlı bir oğul müjdeliyoruz. Daha önce onun adını kimseye vermedik."

8. Zekeriyya, "Rabbim!" "Hanımım kısır ve ben de ihtiyarlığın son noktasına ulaşmış iken, benim nasıl çocuğum olur?" dedi.

9. (Vahiy meleği) dedi ki: Evet, öyle. (Ancak) Rabbin diyor ki: "Bu, bana göre kolaydır. Nitekim daha önce, hiçbir şey değil iken seni de yarattım."

10. Zekeriyya, "Rabbim, öyleyse bana (çocuğumun olacağına) bir işaret ver", dedi. Allah da, "Senin işaretin, sapasağlam olduğun hâlde insanlarla (üç gün) üç gece konuşamamandır" dedi.

11. Derken Zekeriya ibadet yerinden halkının karşısına çıktı. (Konuşmak istedi, konuşamadı) ve onlara "Sabah akşam Allah'ı tespih edin" diye işaret etti.

12,13,14. (Yahya, dünyaya gelip büyüyünce onu peygamber yaptık ve kendisine) "Ey Yahya, kitaba sımsıkı sarıl" dedik. Biz, ona daha çocuk iken hikmet ve katımızdan kalp yumuşaklığı ve ruh temizliği vermiştik. O, Allah'tan sakınan, anne babasına iyi davranan bir kimse idi. İsyancı bir zorba değildi.

15. Doğduğu gün, öleceği gün ve diriltileceği gün ona selâm olsun!

16,17. (Ey Muhammed!) Kitap'ta (Kur'an'da) Meryem'i de an. Hani ailesinden ayrılarak doğu tarafında bir yere çekilmiş ve (kendini onlardan uzak tutmak için) onlarla arasında bir perde germişti. Biz, ona Cebrail'i göndermiştik de ona tam bir insan şeklinde görünmüştü.

18. Meryem, "Senden, Rahmân'a sığınırım. Eğer Allah'tan çekinen biri isen (bana kötülük etme)" dedi.

19. Cebrail, "Ben ancak Rabbinin elçisiyim. Sana tertemiz bir çocuk bağışlamak için gönderildim" dedi.

ZEKERİYA SOFRASINDA NELER VARDIR?

Zekeriya sofrasında neler bulunur

Zekeriya sofrasında neler bulunur

Antep fıstığı, fındık, sarı leblebi, çekirdek, kuru üzüm, kuru erik, dut kurusu, yer fıstığı, pestil, kuru incir, şeker, portakal, mandalina, ayva, armut, muz, kestane, hurma, ceviz içi, damla sakızı, vişne kurusu, kesme şeker, çikolata, tepsi böreği, sigara böreği, zeytinyağlı dolma, kuru köfte, patates salatası, patates kızartması, turşu, bisküvi, maydanoz, tere, roka, mami, salatalık, taze soğan, havuç salatası, domates, tuz, çörek otu hepsi ayrı kaplarda bir sofraya dizilir.

ZEKERİYA SOFRASI'NIN İSLAMİYET'TEKİ YERİ NEDİR?

Bolluk ve bereket olarak da bilinen ve dini inançların gelenekle birleştiği bir adak sofrası olan Zekeriya Sofrası İslamiyet'te yer almamaktadır. Fakat adak olarak anılıp Allah'a yapılan Hamd ve şükür olarak ifade edilmektedir. Zekeriya sofrası Şaban-ı Şerif ayında yapılan adak adama kültürü olarak da bilinmektedir. Kur’an-ı Kerim'de yer almaz fakat bolluk ve bereket olarak ifade edilir.

Zekeriya sofrası İslamda var mı

Zekeriya sofrası İslamda var mı

Kuşbaşılı piruhi mantısı nasıl yapılır? Piruhi mantısı tarifi!

İLİŞKİLİ HABER

Kuşbaşılı piruhi mantısı nasıl yapılır? Piruhi mantısı tarifi!
Kahvaltıda uzak durulması gereken besinler neler?

İLİŞKİLİ HABER

Kahvaltıda uzak durulması gereken besinler neler?

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0