Vakıflara, derneklere ve hayır kurumlarına zekât verilebilir mi?

İslam'ın beş şartından biri olan zekâtı vermek için Allah'ın (cc) Kuran-ı Kerim'de belirttiği kişileri bulmak gerekir. Bütün ibadetler gibi zekatın da kuralları vardır. Zekat vermek için bir fon ayrılıyorsa verilecek kişilerin mutlaka çok araştırılması gerekir. Zekat, yardıma muhtaç kimselere verilmelidir. Peki vakıflara, derneklere ve hayır kurumlarına zekât verilebilir mi? Zekât kimlere verilir? İşte tüm detaylar.

Zekat, İslam dininde oldukça büyük önem arz eder. İslam'ın beş şartından bir olduğu için, dinimizin mihenk taşlarından biridir. Dinen zengin her bir bireyin vermesi gereken zekat bir takım kurallara sahiptir. Kuran-ı Kerim'de bu kurallar açıkça bildirilmiştir. Altı farklı gruba verilen zekat, verilen kişinin şartlara uygun olması önemlidir. Allah'ın (cc) indirdiği kitap Kur'an-ı Kerim'in kurallarından her biri eksiksiz takip edilmelidir. Ayetlerin hiç biri isteğe göre değişmez. Haberimizde zekât kimlere verilir, hayır kurumlarına zekât verilebilir mi sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

Zekat vermek

Zekat vermek

ZEKAT NEDİR VE KİMLERE ZEKAT VERİR?

Zekat nisap miktarı (dinen zenginlik ölçüsü) kadar mala sahip olan kimselerin Allah (cc) rızası için belirli kişilere verdiği maddi yardımdır. Bir Müslümana zekât zorunluluğu gelmesi için bir takım özelliklere sahip olması gerekir.

  1. En az nisap miktarı paraya sahip olması gerekir.
     
  2. Nisap miktarına ulaştıktan itibaren bir yıl geçmesi gerekir.
     
  3. Bir yıllık borcu olmaması ve asli ihtiyaçlarından fazla varlığa sahip olması gerekir.
    Fıtır sadakasının Ramazan ayından önce verilmesi caiz midir?İLİŞKİLİ HABERFıtır sadakasının Ramazan ayından önce verilmesi caiz midir?

HAYIR KURUMLARINA ZEKAT VERİLİR Mİ?

Zekat vermek

Zekat vermek

Sadakalar (zekât gelirleri) ancak şunlar içindir: Yoksullar, düşkünler, sadakaların toplanmasında görevli olanlar, kalpleri kazanılacak olanlar, âzat edilecek köleler, borçlular, Allah yolunda (çalışanlar) ve yolda kalmışlar. İşte Allah’ın kesin buyruğu budur. Allah bilmekte ve hikmetle yönetmektedir. (Tevbe Suresi / 60. Ayet)

Zekatın hangi grup insanlara verileceği verdiğimiz ayetle sabitlenmiştir. Hayır kurumlarına bağışlanan para eğer o kuruluş tarafından ayetin tek tek belirttiği insanlara veriliyorsa uygundur. Eğer bağışlanan para inşaat, aydınlatma, büro masrafları gibi genel hizmetler için kullanılacaksa zekat yerini bulmaz. Eğer zekat hayır kuruluşlarına verilecekse çok dikkat edilmesi gereken husus bağışlanan paranın zekat olarak kullanılmasını istemek ve o kuruluştan bunun için güvence almak gerekir.

BİR YORUM YAPIN 0