Esma-ül Hüsna'dan El-Mübdi (cc) ne demek? Sadece Allah'a nispet edilen ismin fazileti nedir?

Kainatı ve onun içindekileri hiç yoktan var eden Allah'ı (cc) isimleriyle tanımak kazanılacak en faydalı ilimlerden biridir. Allah'ın 99 isimlerinden El-Müsib esması Allah'ın (c.c) yoktan var etme kudretini anlatır. Peki Esma-ül Hüsna'dan El-Mübdi (cc) ne demek? Sadece Allah'a nispet edilen ismin fazileti nedir? İşte esmaül hüsnadan El-Mübdi ismiyle ilgil tüm detaylar...

Sözlükte "Bir işe başlamak, bir işi diğerlerinden önce yapmak; yaratmak" mânalarındaki bed' kökünün "yaratmak" anlamındaki ibdâ' masdarından türemiş bir sıfat olan mübdi’ "modeli ve örneği olmaksızın ibtidâen yaratan" demektir. Allah'a nisbet edilen bed’ veya ibdâ’ kavramı Kur’ân-ı Kerîm’de yer aldığı âyetlerin çoğunda ve doksan dokuz esmâ-i hüsnâ listesinde muîd isminin masdar olan iâde kavramıyla birlikte kullanılmıştır. Peygamber Efendimiz (SAV) Allah'ın isimlerine ilişkin, "Allah'ın 99 ismi vardır, yüzden bir eksik. Kim bunları sayarsa (ihsâ) Cennet'e girer." buyurmuştur. (Buhârî) Böylesine müjdeli bir haberden sonra Esma-ül Hüsna'daki isimleri öğrenmek insana çok büyük faydalar sağlar. Allah (cc) kainattaki canlı ve cansız bütün varlıkları yoktan var eden Zat'tır. Eşsiz yaratma sanatına sahip olan Allah (cc) bu süreçte hiçbir örneğe başvurmaz ve her yarattığını en güzel şekilde yaratır. El-Mübdi (cc) ismi ne demek, Kur'an-ı Kerim'de nerelerde geçer, el-Mübdi (cc) faziletleri nelerdir, sorularının cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.

El-Mübdi (cc) ne demek?

El-Mübdi (cc) ne demek?

EL-MÜBDİ (CC) NE DEMEK?

Sonsuz ilme sahip olan Allah (cc) kainatta yarattığı hiçbir varlık için örneğe ihtiyaç duymamıştır. "Başlatan; Allah'u Teala bütün varlıkları yoktan var eden, varlığı başlatan O'dur. Allah mahlukatı ilk baştan nasıl yarattığını, sonra onu tekrarladığını görmediler mi? Şüphesiz bu, Allah'a göre kolaydır." (Ankebut Suresi / 19. Ayet) Örneksiz yaratan Allah (cc) aynı zamanda bütün varlıkları birbirlerinden farklı yaratmıştır. Kainatın başlangıcından bugüne kadar yaratılan ve bugünden kıyamete kadar yaratılacakların her birinde mutlaka farklılıklar olacaktır. Örneğin hayvanların türlerinden, aynı türlerin cinslerinde, aynı cinslerin fiziki özelliklerinden ya da manevi özelliklerinde mutlaka farklılıklar olacaktır. İlk insan Hz. Adem'i (as) yaratan Allah (cc) hiçbir örneğe başvurmamıştır ve ondan sonra yarattıklarına da aynı şekilde yaratmıştır. Kıyamet koptuktan sonra yarattıklarını öldürüp tekrar yaratacaktır. 

Kuran-ı Kerim

Kuran-ı Kerim

"Yaratmayı başlatan, sonra onu iade edecek olan O'dur; bu O'na göre pek kolaydır. Göklerde ve yerde en yüce misal O'nundur. O, güçlü ve üstün olandır, hüküm ve hikmet sahibidir." (Rum suresi / 27. Ayet)

 EL-MÜBDİ (CC) FAZİLETLERİ

Tespih çekmek

Tespih çekmek

Esma-ül HüsnaİLİŞKİLİ HABEREsma-ül Hüsna'da yer alan isimlerden El-Bari (cc) ne demektir? Tecellisi nedir?

Allah'ın yoktan var etmek özelliğinin anlamını taşıyan esması tespih çekilirken sıkça tercih edilir. "Yoktan yaratan: Yaratmayı ilk kez başlatan, sonra onu tekrar eden O'dur. Yarattığı her şeyi güzel yaratan ve insanı yaratmaya bir çamurdan başlayan O'dur." (Secde Suresi / 7. Ayet)

  • El-Mubdi (cc) sürekli zikri Allah'ın (cc) izni ile manevi mertebenin artmasına yardımcı olur.
     
  • El-Mubdi (cc) tespih çekerken tercih etmek Allah (cc) müsaade ettiği ölçüde zihnin açılmasına vesile olur.
     
  • El-Mubdi (cc) esmasını tekrar etmek başarıya giden kapının kilidini açar aynı zamanda biiznillah zorlukları da kolaylaştırır.
     
  • El-Mubdi (cc) başarıya giden yolda atılan ilk adımlardan biridir.
Elazığ'da yer alan İzzet Paşa Camii denge sütunları sayesinde 3 depremden de etkilenmedi!

İLİŞKİLİ HABER

Elazığ'da yer alan İzzet Paşa Camii denge sütunları sayesinde 3 depremden de etkilenmedi!

BİR YORUM YAPIN 0