El-muhyi (cc) ne demek? El-Muhyi hangi ayetlerde geçer?

Yaratılırken fıtratlarına merak duygusu eklenen insanlar kendilerini yaratan Allah'ı (cc) oldukça merak ederler. O'nu (cc) ancak O istediği kadar tanıyabiliriz. Allah'ı (cc) anlamak için bakılacak kaynaklardan birisi Esma-ül Hüsna'dır. Esma-ül Hüsna'da bulunan 100 güzel isimden biri de el-Muhyi'dir (cc). Yaratma gücüne sahip olan tek Zat olan Allah'ın el-Muhyi esmasının tüm ayrıntılarına haberimizde ulaşabilirsiniz.

Kainatı ve içindekileri eksiksiz yaratan Allah'ın (cc) 100 güzel ismi şerif-i vardır. Güzel isimlerin hepsi Esma-ül Hüsna'da toplanmıştır. Kuran-ı Kerim'den ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) hadislerinden toplanan esmaların her biri Allah'ın (cc) farklı yönünü anlatır. Sonsuz güç ve kudrete sahip olan Allah (cc) canlı ve cansız bütün maddeyi yaratmıştır. İnsanlara ruhundan üfleyen Allah (cc) “Bir zamanlar Rabbin meleklere buyurdu: ‘Ben kuru çamurdan, biçimlendirilmiş balçıktan bir insan yaratmayı diledim. Hilkatini tamamlayıp da ruhumdan üflediğim zaman ona hemen secde edin!’ Bütün melekler derhal secde ettiler.” (Hicr suresi / 28-29. ayet) buyurmuştur. Yarattıklarına ruhundan üfleyip can veren Allah'ın El-Muhyi (cc) esması haberimizin konusu. El-Muhyi (cc) ne demek, El- Muhyi (cc) esmasının faziletleri nelerdir, el-Muhyi (cc) esması Kuran-ı Kerim'de nerelerde geçer soruların cevaplarına haberimizde ulaşabilirsiniz.

EL-MUHYİ (CC) NE DEMEK?

El-Muhyi (cc) ne demek?

El-Muhyi (cc) ne demek?

El-Muhyi (cc) esması ihya fiiliyle aynı kökten türemiş bir isimdir. Mahlukatı yoktan var eder ve onları öldükten sonra tekrar diriltecek O'dur (cc). Şimdi bak Allah’ın rahmet eserlerine ki, ölümünün ardından yeryüzünü nasıl diriltiyor! Şüphesiz bunu dirilten, ölüleri de kesinlikle diriltecektir. O’nun her şeye gücü yeter.(Rûm Sûresi / 50. Ayet) Öldükten sonra toprak altına defnedilen sonra insan el-Muhyi (cc) esmasının tecellisiyle tekrar dirilecektir. Gökleri ve yeri yaratan ve onları yaratmaktan yorulmayan Allah’ın, ölüleri diriltmeye gücünün yeteceğini görmediler mi? Evet şüphesiz O, her şeye hakkıyla gücü yetendir. (Ahkâf Suresi / 33. Ayet)

Allah isminin anlamı nedir? Ya Allah zikri ne anlama gelir? Esmaül Hüsna Ya Allah...İLİŞKİLİ HABERAllah isminin anlamı nedir? Ya Allah zikri ne anlama gelir? Esmaül Hüsna Ya Allah...

Sonsuz güç sahibi Allah El-Muhyi (cc) esmasıyla ölü kalpleri de dirilttiğini anlarız. İnsan ve cinlere yolladığı kitap Kuran-ı Kerim'de Geceyi gündüze katar, gündüzü de geceye katarsın. Ölüden diriyi çıkarır, diriden de ölüyü çıkarırsın. Dilediğine de sayısız rızık verirsin. (Âl-i İmrân Sûresi / 27. Ayet) 

EL-MUHYİ (CC) FAZİLETLERİ NELERDİR?

Tesbih çekmek

Tesbih çekmek

  1. El-Muhyi isminin sürekli zikri insanın gafletten uyanmasına vesile olur.
     
  2. Ya Muhyi (cc) esmasının tekrarı Allah'ın (cc) izni ile şifa bulmaya yardımcı olur.
     
  3. Hayatta başarılı olmak için zikrinin tekrarı tavsiye edilir.
     
  4. Kalbin ve ruhun gafletten uyanmasına vesile olur.
     
  5. El-Muhyi (cc) esmasının sürekli tekrarı biiznillah nefse hakim olmaya yardımcı olur.

KURAN-I KERİM'DE EL-MUHYİ (CC) ESMASI

Kuran-ı Kerim

Kuran-ı Kerim

  1. Kendi yaratılışını unutarak bize karşı misal getirmeye kalkışıyor ve "Şu çürümüş kemikleri kim diriltecek?" diyor. (Yasin suresi / 78. ayet)
     
  2. O, yaşatan ve öldürendir. Gecenin ve gündüzün (birbiri ardınca) değişmesi yalnızca O'na aittir.* Akıl etmiyor musunuz? (Müminun suresi / 80. ayet)
     
  3.  Dirilten de öldüren de O'dur. Ve O'na döndürüleceksiniz. (Yunus suresi / 56. Ayet)

 

BİR YORUM YAPIN 0