Esma-ül Hüsna'dan El-Hayy (cc) ne demek? El-Hayy (cc) faziletleri nelerdir?

İnsanları ve bütün canlıları yaratan Allah (c.c) ezeli ve ebedidir. Her türlü noksanlıktan münezzeh olan Allah (c.c) öyle bir Zat'tır ki gücü ve kudreti tahayyül edilemeyecek kadar fazladır. El-Hayy (c.c) esmasıyla kuvvetini anlatan Allah'ın eksik düşünmeyi akıldan geçirmek mümkün değildir. Esma-ül Hüsna'da toplanan 100 isminden biri de El-Hayy'dır. Güzel ismi şerif'in bütün detaylarına haberimizde yer verdik.

Beşerler olarak bizi yaratan, sonsuz nimetler veren ve yaşadıkça da o nimetleri asla kesmeyen Allah'ı çok iyi tanıyarak O'na (c.c) daha iyi kulluk ederiz. Allah'ı (c.c) tanımanın birçok yolu vardır çünkü Doğu da Allah’ındır batı da. Nereye dönerseniz Allah’ın zâtı oradadır. Şüphesiz Allah (zât ve sıfatlarında) sınırsızdır, her şeyi bilmektedir. (Bakara Suresi / 115. Ayet) Etrafı dikkatlice gözlemlemek yardımcı olsa da, Allah'ın 100 güzel isminin bulunduğu Esma-ül Hüsna'yı öğrenmek de ilmi artırır. Allah'ı (c.c) bir yönüyle daha tanımak için el-Hayy (c.c) esmasını sizler için araştırdık. Allah'ın kelamı olan, bütün beşere Hz. Muhammed (SAV) aracılığıyla yollanan kitap Kuran-ı Kerim'de el-Hayy (c.c) esması nerelerde yer almıştır? El-Hayy esması ne demek ve faziletleri nelerdir? Verdiğimiz sorularının cevaplarına haberimizde yer verdik. Aşağıda ulaşabilirsiniz. 

Esma-ül HüsnaİLİŞKİLİ HABEREsma-ül Hüsna'dan El-Metin (c.c) ne demek? El-Metin faziletleri nelerdir?

EL-HAYY (C.C) NE DEMEK?

El-Hayy (c.c) ne demek?

El-Hayy (c.c) ne demek?

Allah'ın zatına nispet edilen subuti sıfatlarından biri olan el-Hayy (c.c) anlamıyla Rabb'imizin (c.c) yüceliği ve kuvveti bir kez daha gözler önüne seriliyor. Allah (c.c) bütün zaaflardan münezzeh olduğu gibi, her zaman uyanık ve diridir. Allah'tan başka hiçbir İlah yoktur. O, daima yaşayan, daima duran, bütün varlıkları ayakta tutandır. O'nu ne gaflet basar, ne de uyku. Göklerdeki ve yerdeki herşey O'nundur. O'nun izni olmadan huzurunda şefaat etmek kimin haddine! Onların önlerinde ve arkalarında ne varsa hepsini bilir. Onlar ise, O'nun dilediği kadarından başka ilminden hiçbir şey kavrayamazlar. O'nun hükümdarlığı, bütün gökleri ve yeri kucaklamıştır. Her ikisini görüp gözetmek, ona bir ağırlık da vermez. O, çok yüce, çok büyüktür. (Bakara suresi / 255. Ayet - Ayetel Kürsi

EL-HAYY (C.C) FAZİLETLERİ

Tespih çekmek

Tespih çekmek

  • Sürekli El-Hayy (c.c) esmasının zikri manevi vitamin olarak insanları hastalıklardan koruyan bir kalkan olur.
     
  • El-Hayy (c.c) ismi şerif'ini tespih çekerken tercih etmek Allah'ın izni ile sıkıntı ve zorlukların üstesinden kolaylıkla gelmeyi nasip eder.
     
  • El-Hayy (c.c) esmasının zikri gönüldekilerin hayırlısıyla gerçekleşmesine vesile olur.

Sen, o ölümsüz ve daima diri olana (Allah’a) tevekkül et. O’nu her türl övgüyle yücelterek tesbih et. Kullarının günahlarından hakkıyla haberdar olarak O yeter! (Furkan suresi / 58. Ayet)

BİR YORUM YAPIN 0