Adet kanaması 10 günden fazla süren kadın ibadetlerini nasıl yerine getirmelidir?

Her kadının regl dönemi farklıdır. Bazı kadınların 3 günle tamamladıkları döngü, bazıları için on gün veya daha fazla sürebilir. Hayız günlerinde kadınlar bir takım dini sorumluluklardan muaf olurlar. Bundan dolayı hayız günleri sayısı büyük önem arz eder çünkü dini sorumlulukların bazılarından muaf olmak için gün sayısı sınırlıdır. Adet kanaması 10 günden fazla süren kadın ibadetlerini nasıl yerine getirmelidir?

Fizyolojik olan regl ergenlik döneminden başlayarak menopoz zamanına kadar her ay kadınların başına gelen bir haldir. Regl günlerinde Allah (c.c) kadınları oruç ve namaz ibadetlerinden muaf tutmuştur. Kadınlar özel günlerinde namaz kılmaz ve oruç tutmazlar çünkü Hz. Muhammed (SAV) bu günlerde kadınların oruç tutmayacaklarını ve namaz kılmayacaklarını bildirmiştir. (Buhari) Regl döneminin en azı 3 gün olarak en fazlası ise 10 gün olarak belirlenmiştir. Bazı kadınlarda fıtraten 10 günden fazla süren kanama hali sonrasında dini sorumluluklar tekrar üzerine binmiş olur. Özel durum sonucu özürlü kabul edilen kadınların ibadetlerinde de bazı kurallar değişir. Abdest ve namaz ibadetlerini yerine getirmek için birtakım kurallar devreye girer. On gün süren adet kanaması sonrasında kadınlar ibadetlerini nasıl yerine getirir? Verdiğimiz sorunun cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

 Adet kanaması 10 günden fazla süren kadın ibadetlerini nasıl yerine getirmelidir?

Adet kanaması 10 günden fazla süren kadın ibadetlerini nasıl yerine getirmelidir?

ON GÜNDEN FAZLA SÜREN REGL SONRASI İBADETLER NASIL YAPILIR?

Aklı olan ve buluğ çağına gelmiş her Müslüman bir takım sorumluluklara tabi tutulmuştur. “İman eden kullarıma söyle: Namazı kılsınlar." (İbrahim suresi / 31. Ayet) Namaz üzerimize farz olan ibadetlerden en önemlilerinden biriyken diğer ibadette oruçtur. Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç tutmak size de farz kılındı. Umulur ki böylece günah ve fenâlıklardan korunursunuz. (Bakara suresi / 183. Ayet)

Asrı saadet zamanında regl olan kadınlar hayız süresince yapılıp yapılmaması gerekenleri Efendimiz'in (SAV) talimatlarıyla çok iyi bilirlerdi. Günümüze kadar gelen hadisler sayesinde de atılacak adımlar açık ve net şekilde karşımızda duruyor. Reglin 10 günden fazla sürdüğünde ne yapılması gerektiğini Efendimiz (SAV) söylediği hadisle bildirmiştir:

Fatıma bin Ebi Hubeyş, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e geldi ve şöyle dedi:

−Ya Rasulallah! Ben müstehaze olup temiz kalamayan bir kadınım. Namazı terk edeyim mi? Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

−“Hayır! O ancak bir damar kanıdır, hayız değildir! Sen hayız olduğun günlerde namazdan uzak kal. Sonra guslet, her namaz için abdest al ve namazını kıl!” (Ebu Davud, Tirmizi)

Adetli kadın namazları ve oruçları kaza etmeli mi? Kadınların özel halleriİLİŞKİLİ HABERAdetli kadın namazları ve oruçları kaza etmeli mi? Kadınların özel halleri

Hayız halinin 10 günden fazla sürmesi halinde kadın istihaze haline gelir. İstihaze haline giren kadın farz veya nafile oruç tutabilir.

Çocuğunu fenomen yapmak isteyen anneler dikkat! "Aklı erdiği an dava açabilir"

İLİŞKİLİ HABER

Çocuğunu fenomen yapmak isteyen anneler dikkat! "Aklı erdiği an dava açabilir"
Eurovision 2023 ne zaman? Eurovision 2023 nerede olacak? Eurovision 2023 hangi kanalda?

İLİŞKİLİ HABER

Eurovision 2023 ne zaman? Eurovision 2023 nerede olacak? Eurovision 2023 hangi kanalda?

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0