Kurban kesmek farz mı, vacip mi ya da sünnet mi? Kurban kesmenin hükmü nedir?

Her sene Müslümanlara hediye olarak gönderilen Kurban Bayramı 2023 senesinde 28 Haziran Çarşamba günü başlayacak olup 1 Temmuz Cumartesi günü son bulacaktır. Dört gün süren bayramda farz olan ibadetlerle beraber imkanı olan her Müslümana kurban kesme sorumluluğu yüklenir. Çok faziletli olan kurban kesmek farz mı, vacip mi yoksa sünnet mi? Merak edilen bu sorunun cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

İslam aleminin iki büyük bayramından biri olan Kurban bayramı Müslümanlara hem mutluluk hem de huzur verir. Hicri takvimde 12. kameri ayının, zilhicce ayı, 10. gününde başlayan bayram boyunca, bütün Müslümanlar günlük rutinlerine ek olarak farklı ibadetler yaparlar. Kurban bayramlarında değeri kat ve kat artan kurban kesme ibadeti oldukça önemlidir. Biz her ümmete bir kurban ibâdeti belirledik ki, kendilerine rızık olarak verdiğimiz hayvanları kurban ederken üzerlerine Allah’ın adını ansınlar. Şunu iyi bilin ki, sizin ilâhınız tek bir ilâhtır; öyleyse artık O’na teslim olun. Rasûlüm! Tam bir ihlâs, samimiyet ve tevazu içinde Allah’a boyun eğen kulları müjdele! (Hac suresi / 34. Ayet) Birlik ve beraberliğin göstergesi olan Kurban Bayramı her sene toplumsal dayanışma günlerinin artmasına vesile olur. Tarihi Hz. İbrahim (a.s) zamanına kadar giden Kurban bayramında kurban kesmek farz mı, vacip mi yoksa sünnet mi? Haberimiz kurban kesme ibadetinin farz mı, vacip mi yoksa sünnet mi olduğunu sorusuna cevap veriyor. 

BAYRAMDA KURBAN KESME ADETİ NEREDEN GELİR?

kurban kesmenin hükmü nedir

kurban kesmenin hükmü nedir

Kurban bayramları günleri içinde kurban kesen müminler ibadetlerin temelinin Hz. İbrahim (a.s) zamanından geldiğini bilir. Hz. İbrahim (a.s) oğlu Hz. İsmail'i (a.s) Allah (c.c) için kurban edecekken Rabb'imizin (c.c) O'na (a.s) bir kurbanlık yollamasıyla bütün Müslümanların sorumlu olduğu bir ibadet haline gelir. Sen de Rabbin için namaz kıl ve kurban kes! (Kevser suresi / 2. Ayet)

KURBAN KESMEK FARZ MI, VACİP Mİ YOKSA SÜNNET Mİ?

kurban kesmek farz mı

kurban kesmek farz mı

Kurban kesmenin faziletleri! Kurban kesmek farz mı?İLİŞKİLİ HABERKurban kesmenin faziletleri! Kurban kesmek farz mı?

Farz: İslâmî anlayışta çerçevesinde Allah'ın sözü sayılabilen Kur'an'da Müslümanlara yapılmasının açık bir biçimde emredildiği kurallar ya da ibadetler olarak nitelendirilir.

Vacip:  Allah ve Resulu'nün, yükümlü Müslümandan yapılmasını bağlayıcı bir şekilde istediği, fakat hakkındaki bu bağlayıcılığın zannî delil (Kanıtlamayı amaçladığı konuya ilişkin karşı ihtimallerin tamamını ortadan kaldıramayan delildir) ile sabit olduğu fiildir.

Sünnet: Resulullah efendimizin (SAV) farz olmayarak yaptığı işler demektir. hadis-i şerifler ile bize ulaşır.

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (SAV) “Ey insanlar! Her sene her bir ev halkına kurban kesmek vâciptir.” (İbn-i Mâce) buyurmuştur.

Kediler yıkanır mı? Kediler nasıl yıkanır? Kedileri yıkamak zararlı mı?

İLİŞKİLİ HABER

Kediler yıkanır mı? Kediler nasıl yıkanır? Kedileri yıkamak zararlı mı?

BİR YORUM YAPIN 0