Ailenin geçiminden kim sorumludur? Evin reisliği hangi sorumlulukları beraberinde getiriyor?

Peygamber Efendimizin Hz. Muhammed'in (SAV) sünnetlerinden biri olan evlilik İslam'ın kalelerinden en önemlilerindendir çünkü kurulan bu yuvayla birlikte İslam'a uygun nesiller yetiştirilir. Allah evlilik müessesesi çatırdamaması için ailenin başrolünde olan anne ve babalara farklı görevler atfetmiştir. Ailenin nafakasından kim sorumludur? Evin geçimini üstlenmesi gereken ebeveyn kimdir? Cevaplar haberimizde.

Allah'ın (c.c) izni ile ve Peygamber Efendimizin (SAV) kavli ile kurulan her yuva çok özeldir. İslam'da aile kurumuna fazlasıyla önem verilmiştir. Evliliklerde kadın ve erkeklerin sorumlulukları dinimizde keskin çizgilerle çizilmiştir. “Dikkat edin! Sizin, hanımlarınızın üzerinde hakkınız vardır. Hanımlarınızın da sizin üzerinizde hakkı vardır. Sizin hanımlarınız üzerindeki haklarınız, (onların) namuslarını muhafaza etmeleri ve hoşlanmadığınız kimselerin evinize girmesine izin vermemeleridir. Dikkat edin! Hanımlarınızın sizin üzerinizdeki hakları ise onların giyim ve gıda ihtiyaçlarını güzelce karşılamanızdır.” (Tirmizi) Verdiğimiz hadisten de anlaşılacağı gibi evin ve içindekilerin maddi geçimini evin erkeği ve babası sağlamak durumundadır. Ailenin geçimini kim sağlamak durumundadır. Ayet ve hadislerle verdiğimiz cevabı aşağıda bulabilirsiniz.

Cennet annelerin ayakları altındadır hadisinde ne demek istenmiştir? İLİŞKİLİ HABERCennet annelerin ayakları altındadır hadisinde ne demek istenmiştir?

AİLENİN NAFAKASINDAN KİM SORUMLUDUR?

Ailenin nafakasından kim sorumludur

Ailenin nafakasından kim sorumludur

“Onların (annelerin) yiyeceği, giyeceği, örfe uygun olarak babaya aittir.” (Bakara suresi / 233. Ayet) Ailenin direği annelerin geçimini sağlamak evin reisinin sorumluluğundadır. Unvanla birlikte evin erkeklerine geçim sorumluluğu yüklenmiştir. Yuva kuran erkelerin kulaklarına küpe olması gereken tavsiyeyi Efendimiz (SAV) asırlar öncesinden vermiştir: 

“Kadınlar hakkında Allah’tan korkun. Çünkü siz, onları Allah’ın emaneti olarak aldınız ve Allah’ın adıyla (nikah kıyıp) onları kendinize helal kıldınız.” (Müslim)

Evin geçimini üstlenmesi gereken ebeveyn kimdir?

Evin geçimini üstlenmesi gereken ebeveyn kimdir?

Kadın ve erkeğin nikahıyla başlayan sonrasında da çocuklarla renklenen yuvalarda babanın üzerine sorumluklar biner. “Ailenin senin üzerinde hakkı var!” (Ebû Davûd) Eşinin ve çocuklarının nafakasını kazanmak zorunda olan babalar, zorunlu oldukları harcamaları yapınca dahi çok güzel müjdelere nail olurlar. “Kişinin harcadığı en hayırlı para, ailesi için harcadığı, Allah yolunda cihad için hayvanına harcadığı ve yine Allah yolunda arkadaşları için harcadığı paradır.” (Müslim) Ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamak için harcanana para en hayırlı paradır. Aynı zamanda “bir kişi, sevabını Allah’tan umarak ailesine harcama yaptığında, bu harcama onun için sadaka olur.” (Buharı, İman, 41)

MasterChef tarçınlı çörek nasıl yapılır? MasterChef cinnamon rolls tarifi!

İLİŞKİLİ HABER

MasterChef tarçınlı çörek nasıl yapılır? MasterChef cinnamon rolls tarifi!

BİR YORUM YAPIN 4

Muradiyeli 9 ay önce

Mevzu, kadının çıkarları olunca işimize gelirse islamın hükümlerini işimize gelmezse batının hükümlerini referans almamız, nasıl bir müslüman kimliğe sahip olduğumuzu ortaya koyuyor.

Toplam 1 beğeni

Numan 9 ay önce

Yazıdaki üç fotoğraf kareside Türk ailesine ait değil. Örneklendirme maksadıyla fotoğrafını koyabileceğimiz bir Türk Aile fotoğrafının bile kalmaması ne kadar acı verici bir durum.

Toplam 1 beğeni

H.G. 9 ay önce

“Onların (annelerin) yiyeceği, giyeceği, örfe uygun olarak babaya aittir.” (Bakara suresi / 233. Ayet) ......İstanbul sözleşmesinin uygulama kanunu olarak çıkartılan 6284 yasasına göre bu ayetteki hükmü yerine getiren baba, şayet kadın buna karşı çıkarsa yasal suç işlemiştir ,evinden uzaklaştırılabilir veya hapisle cezalandırılabilir. 6284 e göre koca karısının ne giyeceğine karışamaz, psikolojik şiddet sayılmıştır.

Toplam 1 beğeni

H.G. 9 ay önce

İslamın hükmü yerine CEDAW hükümlerinin kabul edildiği kanunda “Aile reisi kocadır” hükmü değiştirilerek “evlilik birliğini eşler beraber yönetirler” hükmü getirilmiştir. Eski Medeni Kanunda evlilik birliğini temsil hakkı, bazı haller dışında kocaya ait iken, yeni Türk Medeni Kanununda evlilik birliğinin temsili eşlerin her ikisine verilmiştir. Evin seçimini, kocanın yapacağı hükmü değiştirilerek, eşlerin oturacakları evi birlikte seçecekleri hüküm altına alınmıştır. Kaynak (KADEM)

Toplam 1 beğeni