Ameller niyetlere göredir hadisinin anlamı nedir? Kimin rızasını kazanmak için amel yapılır?

İnsanların ve cinlerin ahir dünyaya gelmelerinin sebebi Allah'ın (c.c) rızasını kazanmaktır. Allah'ın (c.c) rızasını kazanmak için yerine getirilen ameller eğer farklı maksatlarla yapılırsa getireceği mükafattan mahrum kalınabilir. Gösteriş veya farklı amaçlarla yapılan amellerin boşa çıkacağını Peygamber Efendimizin (SAV) hadislerinde anlarız. “Ameller (başka değil) ancak niyetlere göredir..." hadisi haberimizde.

Kainatı yaratan Allah (c.c) insan ve cinleri O'na kulluk etsin diye yollamıştır. Her yarattığına farklı sorumluluklar yükleyen Rabb (c.c) beşer olarak yarattıklarına kitap ve peygamber yollayarak yapmaları gerekenleri anlatmıştır. Onları grup grup yeryüzüne dağıttık. İçlerinden bazıları iyi kimselerdir, bazıları da böyle değildir. Bu sonuncuları, belki dönüş yaparlar diye, iyi durumlarla da kötü durumlarla da imtihan ettik. (A'râf Suresi / 168 . Ayet) Allah'a (c.c) bağlılığımız O'nun yolladığı emir ve yasaklara ne kadar riayet ettiğimizle anlaşılabilir. Amel Allah'ın kullarına uygulamaları için yolladığı “emir, tavsiye veya yasaklara konu olan, sonunda ceza veya mükâfat bulunan tutum ve davranış” şekillerine denir.

“Ameller (başka değil) ancak niyetlere göredir; herkesin niyeti ne ise eline geçecek odur. Kimin hicreti, Allah ve Resûlü (rızası ve hoşnutlukları) için ise, onun hicreti Allah ve Resûlü’ne müteveccih sayılır. Kim de nâil olacağı bir dünya veya nikahlanacağı bir kadından ötürü hicret etmişse, onun hicreti de hedeflediği şeye göredir.” (Buhârî, Müslim, Ebu Davud)

Dua etmek

Dua etmek

Ameller niyetlere göredir hadisi ülkemizde yediden yetmişe herkes tarafından bilinse de anlamı bazen karıştırılabiliyor. Ameller niyetlere göredir hadisi ne demektir, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) hangi olaydan sonra söylemiştir. Haberimizde hadis dair bütün ayrıntıları bulabilirsiniz. 

AMELLER NİYETLERE GÖREDİR...
HADİSİNİN ÇIKIŞ NOKTASI

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) zamanında Mekke'den Medine'ye hicret edilecekken İslam'ın nuruyla parlayan bütün sahabe efendilerimiz heyecanla alemlere rahmet olarak gönderilen Efendimiz'e (SAV) eşlik etmek için sabırsızlanıyordu. Allah (c.c) rızasını kazanmak için bütün düzenlerinden vazgeçip Medine'ye göç eden Müslümanların aralarında biri vardı. Kim olmadığını bilmediğimiz sahabe sevdiği kadının yanında olmak için Mekke'den Medine'ye göç etmişti. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) ismini bilmediğimiz sahabenin yaptığını duyduktan sonra amellerin niyetlere göre olduğunu söylemiştir. Verdiğimiz hadisten çıkaracağımız dersleri aşağıda sıraladık.

Riya ne demek? İslam hukukana göre riya edenin durumu ne olur?İLİŞKİLİ HABERRiya ne demek? İslam hukukana göre riya edenin durumu ne olur?

  1. Salih amel işleyerek hayatımızı idame etmeliyiz. Salih amel sadece Allah'ın (c.c) rızasını isteyerek ve gözeterek yapılan ameldir.
     
  2.  Başka bir beşerin ilgisini kazanmak için yapılan amel amel yerine geçmez.
     
  3. Ebedi cenneti kazanmak için ezeli ve ebedi olan Allah'ın (c.c) dediklerini gösteriş için yapmamalı.
     
  4. Ahirette en güzel yerleri kazanmak isteyen beşerler kıldıkları namazları, tuttukları oruçları, yaptıkları bütün amelleri sadece Allah'tan (c.c) onay almak için yaparlar.  

 

İstanbul'da romantik bir akşam yemeği için nereye gidilir? Eşle gidilecek en iyi restoranlar

İLİŞKİLİ HABER

İstanbul'da romantik bir akşam yemeği için nereye gidilir? Eşle gidilecek en iyi restoranlar

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0