Bir ailede bir kurban kesilmesi yeterli midir? Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

Semavi dinlerin hepsinde kurban kesilmesi emredilmiştir. Her sene kurban bayramlarında mezhebine göre üzerlerine vacip ya da sünnet olan kurban kesme ibadetini ifa etmeleri gerekir. Kurban kesildikten sonra verdiği manevi huzur paha biçilemez olsa da kurban kesmek mali bir ibadettir. Bir evde bir kurban kesilmesi yeterli midir? Kimler kurban kesmekle yükümlüdür? İşte konuya ilişkin tüm detaylar...

Müslümanların iki bayramından biri olan Kurban Bayramı bütün İslam alemi tarafından her sene çok büyük coşkuyla karşılanır ve büyük zevkle kutlanır. Kurban bayramlarında Allah'ın (c.c) emriyle fazileti çok fazla olan kurban kesme ibadeti nüzul olmuştur. Biz her ümmete bir kurban ibâdeti belirledik ki, kendilerine rızık olarak verdiğimiz hayvanları kurban ederken üzerlerine Allah’ın adını ansınlar. Şunu iyi bilin ki, sizin ilâhınız tek bir ilâhtır; öyleyse artık O’na teslim olun. Rasûlüm! Tam bir ihlâs, samimiyet ve tevazu içinde Allah’a boyun eğen kulları müjdele! (Hac suresi / 34. Ayet) Müjdenin ne olduğunu dair Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) kurban ibadeti için şu sözleri söylemiştir:

 "Kurban Bayramı günü âdemoğlunun yapacağı en faziletli iş kurban kesmektir. Şüphesiz o kurban kıyamet gününde, boynuzları, kılları, çatal tırnaklarıyla (sevap olarak) gelecektir. O kurban, daha kanı yere düşmeden önce, Allah katında (makbul bir davranış olarak sevap defterine) kaydedilir. Bu yüzden nefislerinizi onunla temiz hale getirin." (Tirmizi).

BİR EVDE KAÇ KURBAN KESİLİR?

Bir evde kaç kurban kesilir?

Bir evde kaç kurban kesilir?

Kurban kesme ibadeti vacip olan herkes bayram gelmeden önce hazırlıklarını yapıyorlar. Bir evde birden fazla kurban ibadeti vacip olan kimse olabilir. Kurban kesme ibadetinin bir kimseye vacip olması için aşağıdaki şartları karşılaması gerekir:

Hanefi mezhebine göre çekirdek bir ailede mal ayrılığı esası vardır. Karı, koca ve çocuklar hepsi kurban kesmek şartlarını yerine getiriyorsa her biri için ayrı ayrı kurban kesmek vacip olur. Şafii mezhebine göre ise bir aile için bir kurban kesmek sünnet-i kifayedir. Böylelikle evde bir kişinin kurban kesmesiyle bütün ailenin üzeri den kurban kesme sorumluluğu kalkar. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0