Salyangoz yemek caiz midir? Diyanet'ten salyangoz yemeği açıklaması

Kuşadası'nda düzenlenen festivalde satılan salyangoz yemeği büyük tepki topladı. Girit'e ait bir yemek olduğunu belirten kadının bardak bardak sattığı yemek sosyal medyada eleştirilerin hedefi oldu. Gündem olan görüntüler akıllara "Salyangoz yemek caiz midir?" sorusunu getirdi. Peki Diyanet'e göre salyangoz yenir mi? İşte Diyanet'ten salyangoz yemeği açıklaması...

Sosyal medyada gündem olan bir festivale ait görüntüler günlerdir eleştiri yağmuruna tutuluyor. Aydın'ın Kuşadası ilçesinde düzenlenen Kuşadası Sokak Festivali'nde 30 kiloya yakın ücretsiz yemek dağıtan Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği (KUPAD) üyesi olan Zeynep Tankaş'ın yaptığı salyangoz yemeği büyük tepki topladı. Giritlilere ait olduğu belirtilen "Garaville" adlı yemek akıllarda soru işareti oluşmasına sebep oldu. Kullanıcılar salyangoz yemeği için "Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya da başladılar" eleştirisinde bulundular. Sosyal medyada gündem olan görüntüler sonrası salyangoz yemenin İslam'a göre caiz olmadığını belirten bazı görüşler ortaya atıldı.

Salyangoz yemeği

Salyangoz yemeği

AydınİLİŞKİLİ HABERAydın'da yapılan "salyangoz yemeği" büyük tepki topladı! "Müslüman mahallesinde salyangoz..."

DİYANET'E GÖRE SALYANGOZ HARAM MI, HELAL Mİ?

Allah Teâlâ'nın İslâm ile insana öğrettiği esaslardan biri; insanın dünyevî veya uhrevî açıdan faydalı olan şeylere yönelmesi ve zararlı olan şeylerden de kaçınmasıdır. Bu nedenle İslâm dini, insana maddî veya manevî yönden zarar verecek olan şeyleri yasaklamış ve faydalı olanları da helâl kılmıştır. Bu bağlamda, yiyecek ve içeceklerin prensip olarak helal olduğu belirtilirken az bir miktarının yasaklanması, insanın beden ve ruh sağlığının korunması amacına matuftur.

Diyanete göre salyangoz haram mıdır helal midir

Diyanete göre salyangoz haram mıdır helal midir

Bu hususta Kur'ân-ı Kerîm'de, genel hükmü ifade edecek şekilde, insanlar şöyle uyarılmaktadır:

  • "Ey insanlar, yeryüzünde bulunan helal ve temiz olan şeylerden yiyin ve şeytanın işlerini/adımlarını takip etmeyin…" (Bakara Sûresi, 2/168).

  • "Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz olanlarından yiyin ve sadece ona kulluk ediyorsanız ona şükredin." (Bakara Sûresi, 2/172).

  • "Sana kendilerine neyin helal kılındığını soruyorlar. De ki: temiz olanlar (tayyibât) size helal kılınmıştır..." (Mâide Sûresi, 5/4)

Âyet-i kerîmeler, insanın yiyeceklerinin kendi nezâhet ve mükerrem bir varlık olma durumuna uygun olarak temiz ve nezih yiyecekler olabileceğini bildirmektedir.

Yeryüzündeki nimetleri insanoğlunun istifadesine sunan Yüce Allah, yiyecek olarak haram kılınan hayvanlar ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur:

  • "Allah size murdar eti (leş), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilmiş olanı haram kıldı…" (Bakara Sûresi, 2/173). Bunun yanında En'âm Sûresi'nin 145. âyeti kerimesinde de aynı şeyler, niteliklerine atıfta bulunularak sayılmıştır.

Bunların yanında Kur'ân-ı Kerîm'de deniz avlarının helal kılındığı ayrıca ifade edilmiştir:

  • "Size ve yolculara geçimlik olmak üzere deniz avı ve yiyeceği helal kılındı…" (Mâide Sûresi, 5/96).

Yukarıdaki açıklamalarının yanında Kur'ân-ı Kerîm, Hz. Peygamber'in helal ve haramları açıklama/bildirme hususundaki görevi ile ilgili olarak şöyle bir ifade kullanmıştır:

  • "…Peygamber onlara iyiliği emreder ve onları kötülükten sakındırır; yine onlara temiz olan şeyleri helal ve pis olan şeyleri de haram kılar…" (A'râf Sûresi, 7/157).

Nitekim Hz. Peygamber, yenmesi helal ve haram olan hayvanlar ile ilgili açıklamalar yapmıştır. Yapılan bir rivayette şunlar ifade edilmektedir:

  • "Resûlullah (s.a.s.) azı dişi bulunan yırtıcı hayvanların ve pençesiyle avlanan yırtıcı kuşların etlerinin yenmesini yasaklamıştır." (Müslim, "Sayd", 15-16; Ebû Dâvud, "Et'ime", 32).

  • Bunun yanında Hz. Peygamber'in, pis ve iğrenç olmaları nedeniyle bazı hayvanların yenmesini yasakladığı da bilinmektedir. (Ebû Dâvud, "Et'ime", 33-34).

DİYANET'E GÖRE SALYANGOZ YEMEK CAİZ MİDİR?

 

Salyangoz yemek caiz midir
Salyangoz yemek caiz midir

Sorularla İslamiyet sayfasına gelen bir soruya gelen bir açıklamaya göre "salyangoz yemek caiz midir?" sorusunun cevabı şu şekildedir:

  • "Balık suretinde olmak şartıyla daima suda yaşayıp karada yaşaması mümkün olmayan hayvanların hepsi mubahtır. Diğerleri mubah değildir. Binaenaleyh, su aygırı ve deniz aslanı gibi hayvanlar balık suretinde olmadıkları için haramdır. Midye, istiridye, istakoz ve salyangoz da haramdır. Maalesef birçok kimse aldırış etmeden haram mı, helâl mı sormadan yerler."

  • "Şafiî mezhebine göre yalnız suda yaşayıp karada yaşaması mümkün olmayan deniz hayvanı balık suretinde olmasa da helâldir. (Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II/241)"

İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 1

yağız gökay 8 ay önce

o zaman 50 milyonluk fas ülkesi müslüman değil,adamlar her gün tabak tabak yiyorlar